ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εκρηκτική ήταν η ανάπτυξη του 2022 και διαμορφώθηκε στο 5,9% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Το ελληνικό ΑΕΠ το 2022 σε όρους όγκου ανήλθε σε 192,1 δισ. ευρώ έναντι 181,3 δισ. ευρώ το 2021.
Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 1,4%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2022, ενώ σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 5,2%
Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:
Τριμηνιαίες μεταβολές
Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2022.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,5% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2022.
Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 0,8% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 0,7%.
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 6,3% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,5%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 11,1%.
Ετήσιες μεταβολές
Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 2,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 14,8% σε σχέση με το 4oτρίμηνο του 2021.
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,5% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 3,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 5,1%.
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 7,5% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,8% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,9%.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σίμος Παληός: Η Χίος και οι Χιώτες εφοπλιστές διαθέτουν το 10% του παγκόσμιου στόλου
- Ρόδος: Αιφνιδιαστική έρευνα στον ΕΦΚΑ – Κατασχέθηκαν φάκελοι επιχειρήσεων
- Κυβερνητικές πηγές εναντίον Τσίπρα: Πολιτικό βαρέλι χωρίς πάτο το rebranding – Ας καλέσει τον Κοντονή μόλις ηρεμήσει
- Κώτσηρας: Υπεγράφη η σύμβαση για τα έργα στον ΗΣΑΠ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.