• ΑΓΟΡΕΣ

    Societe Generale: Οι μεγάλες αλλαγές και οι εισροές στον δείκτη MSCI Greece- Τι λέει για MOH και Πειραιώς

    Γιάννης Βαρδινογιάννης (Motor Oil), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Ανδρέας Σιάμισιης (ΕΛΠΕ)

    Γιάννης Βαρδινογιάννης (Motor Oil), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς), Ανδρέας Σιάμισιης (ΕΛΠΕ)


    Έντονο εγχώριο ενδιαφέρον μπορεί να έχουν οι ανακοινώσεις της εταιρείας δεικτών MSCI Inc. την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου. Η περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς είναι ενδεικτική, καθώς σημειώνει σημαντική άνοδο το τελευταίο διάστημα, το οποίο ενδεχομένως να συνδέεται με την αναθεώρηση των δεικτών.

    Η γαλλική τράπεζα Société Générale εκτιμά ότι θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των ελληνικών μετοχών στους δείκτες MSCI και αύξηση στη στάθμιση του εγχώριου δείκτη στις αναδυόμενες αγορές.

    Για την ακρίβεια, εκτιμά την προσθήκη της Motor Oil ΜΟΗ 2,18% 27,20 ενώ θεωρεί ότι και η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,01% 3,90 είναι πολύ κοντά στο ενδεχόμενο προσθήκης στον δείκτη της χώρας. Την ίδια στιγμή πολύ μικρή περίπτωση υπάρχει και για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Société Générale, οι πιθανές εισροές θα ξεπεράσουν τα 155 εκατ. δολάρια, ενώ οι πιθανές εισροές για τη Motor Oil τοποθετούνται στα 73 εκατ. δολάρια περίπου, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 58 εκατ. δολάρια και στα Ελληνικά Πετρέλαια στα 24 εκατ. δολάρια. Βάσει της αξίας και της συναλλακτικής δραστηριότητας, για τη Motor Oil οι εισροές αντιστοιχούν σε 17 ημέρες συναλλαγών, 14 ημέρες για την Τράπεζα Πειραιώς και 41 ημέρες για τα Ελληνικά Πετρέλαια.

    Οι προσθήκες, αν τελικά γίνουν, θα οδηγήσουν σε αύξηση της στάθμισης της Ελλάδας στον δείκτη MSCI Emerging Markets (Αναδυόμενων Αγορών) συνολικά, αφού η αύξηση κατά 0,22% λόγω της Motor Oil και την ίδια στιγμή της Τράπεζας Πειραιώς κατά 0,017% θα φέρει αύξηση 0,039%. Αν τελικά εισέλθει και η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων τότε το ποσοστό προσεγγίζει το 0,05%.

    Για την Motor Oil, η SoGen αναφέρει ως λόγο προσθήκης στον δείκτη, την αύξηση της συμμετοχής του κλάδου ενέργειας στους δείκτες της MSCI (segment increase) και το ίδιο ισχύει για την Τράπεζα Πειραιώς.

    O εγχώριος δείκτης εμφανίζει σε όρους δεικτών αποτίμησης Ρ/Ε και P/BV το προβάδισμα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της MSCI. Ο δείκτης Ρ/Ε του εγχώριου δείκτη εκτιμάται στις 9,39 φορές έναντι 12,20 φορές για τον δείκτη MSCI EM. Τέλος, ο δείκτης P/BV για τις εγχώριες αξίες υπολογίζεται σε 0,96 φορές και στις 1,57 φορές για τον δείκτη των αναδυόμενων αγορών.

    Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο δείκτης MSCI Greece περιλαμβάνει τους τίτλους των ΟΤΕ με ποσοστό 15,3%, Eurobank 14,4%, ΟΠΑΠ 13,8%, Alpha Bank 11,4%, Εθνική Τράπεζα 10,8%, Mytilineos 10,7%, Jumbo 9,7%, ΔΕΗ 7,3% και Τέρνα 6,2%.

    Οι αλλαγές των δεικτών της MSCI Inc. θα λάβουν χώρα την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ στο κλείσιμο της αγοράς την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, ενώ η τυχαία ημερομηνία επιλογής των κεφαλαιοποιήσεων των εταιρειών ξεκίνησε χθες 18 Ιανουαρίου και είναι μέχρι την 31η Ιανουαρίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Morgan Stanley: Top pick η μετοχή της Eurobank στην περιοχή της αναδυόμενης Ευρώπης



    ΣΧΟΛΙΑ