ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
“Η Αλεξανδρούπολη έχει και θα συνεχίσει να έχει έναν εξαιρετικά κομβικό γεωπολιτικό, ενεργειακό και αναπτυξιακό ρόλο”, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην τελετή έναρξης υλοποίησης της Μονάδας Ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης, από φυσικό αέριο, ισχύος 840 μεγαβάτ, η οποία θα κατασκευαστεί με τη σύμπραξη τριών ομίλων, της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ Εμπορίας και του ομίλου Κοπελούζου.
Είπε ότι η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε ενεργειακή πύλη εισόδου με περιφερειακή και ευρωπαϊκή διάσταση και “οι αγωγοί TAP και IGB θα διατρέχουν τη Βαλκανική, ώστε να τροφοδοτούν την ευρύτερη περιοχή μας, και αύριο, γιατί όχι, να φτάνουν μέχρι και στην Ουκρανία”.
“Αυτή η νέα μονάδα, την οποία ουσιαστικά θεμελιώνουμε σήμερα, απαντά και στις πιέσεις του παρόντος, απαντά, όμως, και στις προκλήσεις του μέλλοντος. Θα αυξήσει τη δυνατότητα, μας να παράγουμε ηλεκτρικό ρεύμα, μειώνοντας και τις εισαγωγές ρεύματος, αλλά κυρίως αυξάνοντας τις εξαγωγές”, είπε ο πρωθυπουργός.
Η Αλεξανδρούπολη αποκτά στρατηγικό ρόλο στην ενεργειακή σκακιέρα και, όπως σημείωσε, “Φιλοδοξούμε να είμαστε πάροχος ενεργειακής ασφαλείας για τους γείτονές μας στα Βαλκάνια”.
Η Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Ακεξανδρούπολης θα κοστίσει 400.000.000 ευρώ, θα απασχολήσει 800 εργαζόμενους και σταδιακά θα προσλάβει 100 στελέχη. Θα είναι έτοιμη σε 32 μήνες και ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την προσδοκία να είναι και τότε στην κυβέρνηση για να την εγκαινιάσει.
Μαζί με τον πλωτό σταθμό απεναεροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου FSRU, που θα είναι έτοιμος το 2024, αποτελούν ένα “δίδυμο δυναμικό βήμα στην ενεργειακή εποχή του αύριο”, σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα όσα έχει κάνει η κυβέρνησή του για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και υπογράμμισε : “Όλα αυτά που έγιναν μέχρι σήμερα δεν έγιναν ούτε τυχαία, ούτε και εύκολα. Επιτεύχθηκαν χάρη σε μία διορατική, τολμηρή, αλλά και γρήγορη ενεργειακή πολιτική, η οποία, με μεγάλη ταχύτητα, προσάρμοσε και σε αυτόν τον τομέα τις εθνικές δυνατότητες στη διεθνή πραγματικότητα. Έπρεπε και οφείλαμε αυτή τη δοκιμασία να τη μετατρέψουμε σε μία ευκαιρία και αυτό ακριβώς κάναμε”.
Διαβάστε επίσης
Μητσοτάκης: Οι εκλογές θα γίνουν την Άνοιξη – Θα είμαι υποψήφιος στον Έβρο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μπιλ Γκέιτς: Ήμουν ανόητος που πέρασα χρόνο με τον Έπσταϊν, μετανιώνω που τον γνώρισα
- Θεοδωρικάκος: Η AI εργαλείο ενίσχυσης της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας
- Η ΤΕΝ (Νίκος Τσάκος) παρήγγειλε τέσσερα νεότευκτα πλοία μεταφοράς LNG αξίας 1 δισ. δολαρίων – Ναυπηγεί άλλα 20 πλοία
- Ρωσία: «Η Μόσχα θα ενεργήσει με υπευθυνότητα μετά την εκπνοή της συνθήκης New START»
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.