ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράν δέχθηκε την έφεση ενός διαδηλωτή ενάντια στην καταδίκη του σε θάνατο με την κατηγορία ότι προκάλεσε φθορές σε δημόσια περιουσία στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, και ζήτησε να επανεξεταστεί η υπόθεσή του.
Ο 25χρονος Νουρ Μοχαμαντζαντέχ συνελήφθη στις 4 Οκτωβρίου και καταδικάστηκε σε θάνατο δύο μήνες αργότερα με την κατηγορία του «πολέμου κατά του Θεού» («μοχαρεμπέχ» βάσει του ισλαμικού νόμου). Επίσης κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να σπάσει το προστατευτικό κιγκλίδωμα αυτοκινητόδρομου στην Τεχεράνη και να βάλει φωτιά σε απορρίμματα.
Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και καταγγέλλει ότι αναγκάστηκε να δηλώσει ένοχος. Πριν δύο εβδομάδες ξεκίνησε απεργία πείνας.
«Το Ανώτατο Δικαστήριο δέχθηκε την έφεση του Σαχάντ Νουρ Μοχαμαντζαντέχ, ενός από τους κατηγορούμενους στις πρόσφατες ταραχές. Η υπόθεσή του εστάλη στο Επαναστατικό Δικαστήριο για επανεξέταση», ανέφερε το πρακτορείο Mizan.
Οι αρχές στο Ιράν έχουν ήδη εκτελέσει δύο ανθρώπους για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις που ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο μετά τον θάνατο της Κούρδισσας Μαχσά Αμινί έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει επισημάνει ότι οι ιρανικές αρχές έχουν ζητήσει να επιβληθεί η θανατική ποινή εναντίον τουλάχιστον άλλων 26 ανθρώπων, σε μια προσπάθεια να εκφοβίσουν τους διαδηλωτές.
Την προηγούμενη εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο δέχθηκε την έφεση που είχε ασκήσει ο ράπερ Σαμάν Σεϊντί Γιασίν, ο οποίος επίσης είχε καταδικαστεί σε θάνατο, αλλά επικύρωσε την ίδια ποινή για τον Μοχαμάντ Κουμπαντλού.
Νωρίτερα τον Δεκέμβριο το Ανώτατο Δικαστήριο ανέστειλε την εκτέλεση του Μαχάν Σαντράτ, ο οποίος κατηγορούνταν για διάφορα αδικήματα μεταξύ των οποίων ότι μαχαίρωσε ένα μέλος των δυνάμεων της τάξης και ότι πυρπόλησε μια μοτοσικλέτα.
Οι αρχές του Ιράν προχώρησαν μέσα στον μήνα στην εκτέλεση δι’ απαγχονισμού δύο διαδηλωτών: του 23χρονου Μοχσέν Σεκαρί, που είχε κριθεί ένοχος επειδή απέκλεισε έναν κεντρικό δρόμο τον Σεπτέμβριο και τραυμάτισε μέλος της παραστρατιωτικής οργάνωσης Μπασίτζ με μαχαίρι, και του 23χρονου Μαζίντ Ρεζά Ραχναβάρντ, ο οποίος καταδικάστηκε για τον θανάσιμο τραυματισμό με μαχαίρι δύο μελών της ίδιας οργάνωσης.
Ο Ραχναβάρντ απαγχονίστηκε δημοσίως από έναν γερανό.
Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων HRANA ανακοίνωσε ότι ως χθες Παρασκευή είχαν σκοτωθεί στο Ιράν 508 διαδηλωτές, περιλαμβανομένων 69 ανηλίκων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 66 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν χάσει τη ζωή τους. Έως και 19.199 διαδηλωτές πιστεύεται ότι έχουν συλληφθεί.
Από την πλευρά τους οι ιρανικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι περίπου 300 άνθρωποι, ανάμεσά τους και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, έχουν σκοτωθεί στις ταραχές.
Διαβάστε επίσης
Σολτς: «Η συνοχή μας είναι το μεγαλύτερό μας πλεονέκτημα»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μαρέβα Μητσοτάκη: Το Νόημα της παράδοσης στο εγχείρημα Nóema
- Άγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ: Ο άνθρωπος που σφράγισε το Ιράν για πάνω από τρεις δεκαετίες
- Στοιχημάτισαν για την επίθεση στο Ιράν και έγιναν εκατομυριούχοι – «Insider» ή τύχη;
- Ακυρώνονται ασφαλιστικά συμβόλαια, αυξάνονται τα ασφάλιστρα για τα πλοία στον Περσικό Κόλπο και στα Στενά του Ορμούζ
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.