ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ικανοποίηση για την ένταξη της Κροατίας στη ζώνη Σένγκεν, αλλά απογοήτευση για την αναβολή ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας από το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, εξέφρασαν η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Λίγο μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για ένταξη της Κροατίας στη ζώνη Σένγκεν την 1η Ιανουαρίου 2023, η Ίλβα Γιόχανσον αφού συνεχάρη την Κροατία, δήλωσε ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία πληρούν τα κριτήρια για να γίνουν πλήρη μέλη της ζώνης Σένγκεν κι έτσι οι πολίτες τους να μπορούν να κινούνται ελεύθερα εντός της.
«Συμμερίζομαι την απογοήτευση των πολιτών της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας», είπε, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι δύο χώρες θα ενταχθούν στο Σένγκεν πριν από τη λήξη της θητείας της νυν Επιτροπής. Η ίδια σημείωσε ότι 26 χώρες υποστήριξαν την ένταξη της Ρουμανίας, ενώ 25 την ένταξη της Βουλγαρίας. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η Αυστρία δεν συναίνεσε στην ένταξη και των δύο χωρών, ενώ η Ολλανδία είπε όχι στην ένταξη της Βουλγαρίας.
Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με ανάρτησή του στο twitter εξέφρασε την ικανοποίησή του που αναγνωρίστηκαν οι προσπάθειες της Κροατίας για ένταξη στο Σένγκεν, ενώ για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία τονίζει ότι είναι «ημέρα απογοήτευσης», αλλά οι προσπάθειες δεν θα σταματήσουν εδώ. «Οι ηγέτες συναντώνται την επόμενη εβδομάδα. Πρέπει να βρεθεί ένας δρόμος προς τα εμπρός», αναφέρει ο Μ. Σχοινάς.
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μ. Σχοινάς, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «οι λίγοι δισταγμοί που απομένουν είναι πολιτικοί και υπονομεύουν δύο δεδομένα: ότι είμαστε ισχυρότεροι, όχι πιο αδύναμοι μέσω της διεύρυνσης του Σένγκεν και ότι η διεύρυνση του Σένγκεν σημαίνει καλύτερους ελέγχους, όχι λιγότερους».
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Καψόνι» της ΑΑΔΕ σε ανυπότακτους και λιποτάκτες – Πρόστιμο έως 6.000 ευρώ σε όσους αποφύγουν την στρατιωτική θητεία
- SirecEnergy: Επενδυτικό κρεσέντο άνω των 10 εκατ. ευρώ στην ηλεκτροκίνηση μέσω του ZAP Taxi Club
- Οι αγορές προεξοφλούν συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν
- Ολη η αλήθεια για τον Γιάννη Βαρδινογιάννη και τον Παναθηναϊκό: Η παρουσία του στη Λεωφόρο, οι τεράστιες επενδύσεις, τα χαμένα σχέδια για γήπεδο
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.