• Ενέργεια

    ΕΕ: Νέα συνάντηση το απόγευμα για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο – Ποια η θέση της Ελλάδας

    • NewsRoom
    φωτογραφία από πεδίο εξόρυξης πετρελαίου το ηλιοβασίλεμα


    Νέα συνάντηση θα πραγματοποιήσουν το απόγευμα της Παρασκευής διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να εξετάσουν αν μπορούν να καταλήξουν σε μια τελική συμφωνία για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, αναφέρει το Bloomberg.

    Προς το παρόν, η απόφαση έχει περιέλθει σε αδιέξοδο σχετικά με το πόσο αυστηρό θα έπρεπε να είναι το ανώτατο όριο τιμών, το οποίο θα εφαρμοστεί με την Ομάδα των Επτά. Χώρες όπως η Πολωνία αντιτάχθηκαν στην πρόταση του εκτελεστικού βραχίονα της ΕΕ να τεθεί όριο 65 δολαρίων ανά βαρέλι, λέγοντας ότι ήταν πολύ γενναιόδωρο προς τη Ρωσία. Άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, δεν θέλουν να πάνε κάτω από αυτό το επίπεδο.

    «Αν βάλεις το ανώτατο όριο τιμής πολύ ψηλά, δεν δαγκώνει πραγματικά», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV. «Το πετρέλαιο είναι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τον ρωσικό προϋπολογισμό, επομένως είναι πολύ σημαντικό να το κάνουμε σωστά, ώστε να έχει πραγματικά αντίκτυπο στην ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτήσει αυτόν τον πόλεμο».

    Οι διπλωμάτες είναι αισιόδοξοι ότι μπορούν να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία την Παρασκευή, ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg, οι οποίοι ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους για να συζητήσουν ευαίσθητες διαπραγματεύσεις. Το μπλοκ αισθάνεται πίεση προθεσμίας, με τις κυρώσεις της ΕΕ για το ρωσικό πετρέλαιο να ξεκινούν στις 5 Δεκεμβρίου.

    Δύο από τα άτομα είπαν ότι τα κράτη μέλη συζητούσαν τη συμπερίληψη μιας τακτικής αναθεώρησης των τιμών ως πιθανό συμβιβασμό.

    Ο στόχος του ανώτατου ορίου τιμών, που προτάθηκε για πρώτη φορά από τις ΗΠΑ, είναι να διατηρήσει τη ροή του ρωσικού πετρελαίου, περιορίζοντας ταυτόχρονα τα έσοδα της Μόσχας. Οι επικριτές των επιπέδων που έχουν προταθεί μέχρι στιγμής επισημαίνουν το γεγονός ότι η Μόσχα πουλάει ήδη το πετρέλαιο της με έκπτωση, επομένως ένα ανώτατο όριο τιμής σε αυτό το επίπεδο θα επέτρεπε να λειτουργεί ως συνήθως.



    ΣΧΟΛΙΑ