ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέα εκτόξευση του πληθωρισμού το Σεπτέμβριο δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.
Το μήνα που η ενεργειακή κρίση χτύπησε «κόκκινο» με φόντο την αβεβαιότητα για τη ροή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, αλλά και εσχάτως τις διαρροές στον αγωγό Nord Stream, έχουν εκτοξεύσει τις τιμές.
Αυτό αποτυπώνεται στον δείκτη τιμών καταναλωτή, που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 12,1%, από το 11,2% τον Αύγουστο. Σημειώνεται πως τον προηγούμενο μήνα είχε παρουσιαστεί μια οριακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, καθώς τον Ιούλιο είχε διαμορφωθεί στο 11,3%.
Υπενθυμίζεται πως ο τρόπος υπολογισμού του πληθωρισμού διαφέρει ανάμεσα στη Eurostat και την ΕΛΣΤΑΤ, με την ευρωπαϊκή αρχή να δίνει πάντα χαμηλότερα ποσοστά.
Τα στοιχεία του Αυγούστου είχαν δείξει ότι μέσα σε 12 μήνες εκτινάχθηκαν κατά 261,3% οι τιμές φυσικού αερίου, κατά 65,1% του πετρελαίου θέρμανσης και κατά 38,5% του ηλεκτρισμού. Αυξήσεις καταγράφηκαν στα τρόφιμα κατά 18,5% σε ψωμί και δημητριακά, κατά 18% στα γαλακτοκομικά και κατά 25,5% στα λάδια.
Μεγάλες αυξήσεις υπήρξαν και στις μεταφορές, όπου κατά 71,4% ανατιμήθηκαν τα εισιτήρια με αεροπλάνο, κατά 25,4% με πλοίο και 32,9% με ταξί.
Διψήφιος πληθωρισμός στην Ευρώπη
Σε επίπεδο Ευρώπης όμως, καταγράφεται νέο ιστορικό ρεκόρ, που πλέον κινείται σε διψήφιο ποσοστό, μετά από πολλές δεκαετίες. Συγκεκριμένα, ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός άγγιξε το Σεπτέμβριο το 10% από το 9,1% τον Αύγουστο και 8,9% τον περασμένο Ιούλιο.
Μετά απ’ αυτά τα στοιχεία ενισχύονται ακόμα περισσότερο οι φωνές στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για λήψη άμεσων παρεμβάσεων, μέσω της νέας αύξησης των επιτοκίων, προκειμένου ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός να μειωθεί στον στόχο που έχει θέσει η Φρανκφούρτη, στο 2%.
Διαβάστε επίσης
Πληθωρισμό «φωτιά» ανακοινώνει η Eurostat – Γιατί αναθεωρείται για 3η φορά ο στόχος της Ελλάδας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νέο κεφάλαιο για τον υγρό στίβο στον Πειραιά – Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου «Ανδρέας Γαρύφαλλος»
- Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης: Η ναυτιλιακή κληρονομιά, η επέτειος των 70 χρόνων του Ιδρύματος Ευγενίδου και η επόμενη μέρα
- Δένδιας: Στις 7 Μαρτίου 1948 τα Δωδεκάνησα επέστρεψαν στην «αγκαλιά» της Μητέρας Πατρίδας
- Αγγελούδης: Ο «Απόλλων» παραμένει ζωντανός να μας χαρίζει μοναδικές ανάσες πολιτισμού
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.