• Ο Άδωνις και η δημοσκόπηση του mononews, τι θα κάνουν οι big guys με την Αττική οδό, τι λέει σε συνομιλητές του ο Μπόμπολας, ο γάμος της Διβάνη και το χαμένο πάρτι του κ. Χατζίκου της Porsche

    Σίγουρα δεν «πέταξαν» από την χαρά τους οι   Παύλος Μυλωνάς, Χρήστος Μεγάλου, Φωκίων Καραβίας και Βασίλης Ψάλτης την προηγούμενη εβδομάδα όταν άνοιξαν την επιστολή που  τους είχε στείλει ο επικεφαλής του SSM.

    image

    Καμπανάκι για τον Άδωνι η δημοσκόπηση της Οpinion Poll

    H ακρίβεια ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών αλλά και το πολιτικό κεφάλαιο της Κυβέρνησης.

    Στη μεγάλη δημοσκόπηση της Opinion Poll, την οποία δημοσιεύει σήμερα (δημοσιεύεται στις 06:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας) το mononews και την οποία μπήκα στον πειρασμό να σχολιάσω, αποτυπώνεται με σαφήνεια ότι η μεγάλη ακρίβεια αποτελεί πλέον την «Αχίλλειο πτέρνα» της Κυβέρνησης.

    Το 81% των ερωτηθέντων διαπιστώνει ότι οι τιμές στο σούπερ μάρκετ και στην ενέργεια έχουν αυξηθεί παρά πολύ και για την κατάσταση αυτή μόνο το 1/3 (30,6%) θεωρεί ότι ευθύνεται για αυτό η διεθνής κατάσταση.

    Η δυσαρέσκεια των πολιτών για το κύμα ακρίβειας διαχέεται ακόμη και μεταξύ εκείνων που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία (το 68% εκείνων που θεωρεί ότι οι αυξήσεις στις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι υπερβολικές ψήφισαν το κυβερνών κόμμα).

    Το πιο ανησυχητικό, όμως, για την Κυβέρνηση είναι ότι, εξαιτίας της ακρίβειας, η οικονομία από δυνατό χαρτί έχει μετατραπεί σε «αγκάθι», καθώς το 71,4% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η οικονομική  τους κατάσταση έχει επιδεινωθεί.

    Ολοι αυτοί προφανώς δεν διακατέχονται  από αντιπολιτευτικό μένος προς την Κυβέρνηση, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι εξ αυτών και συγκεκριμένα το 62% είχε ψηφίσει ΝΔ.

    Στο δια ταύτα, το πολιτικό συμπέρασμα από τα παραπάνω δεν μπορεί να είναι θετικό για τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.

    Οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη, θεωρούν όμως ότι η Κυβέρνηση δεν λειτουργεί αποτελεσματικά στην αντιμετώπισή της, καθώς για παράδειγμα το 36% θεωρεί ότι για την ακρίβεια ευθύνεται η κερδοσκοπία των επιχειρήσεων.

    Όλα τα παραπάνω  θα πρέπει μάλλον να ανησυχήσουν τον υπερδραστήριο υπουργό, καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον τομέα πολιτικής ευθύνης του.

    Τώρα όσον αφορά στο γενικότερο πακέτο των οικονομικών μέτρων που έχει λάβει η Κυβέρνηση για τους ευάλωτους, το 56% δηλώνει ότι είναι ικανοποιημένο, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στο ότι μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής έδωσε πολλά σε λίγους.

    Το 62% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο, παραταύτα το 58,6% θεωρεί ότι αν κυβερνούσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τα κατάφερνε καλύτερα.

    Για αυτό άλλωστε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απολαμβάνει ένα αρκετά υψηλό ποσοστό αποδοχής 33,6%, ως καταλληλότερος πρωθυπουργός.

    Ωστόσο  ένα  ανησυχητικά υψηλό ποσοστό της τάξεως του 32% θεωρεί ότι κανένας από τους  σημερινούς πολιτικούς αρχηγούς δεν είναι κατάλληλος.

     

    Tι ζητάει με  επιστολή  του ο Ενρία από τους τραπεζίτες

    Σίγουρα δεν «πέταξαν» από την χαρά τους οι  Παύλος Μυλωνάς, Χρήστος Μεγάλου, Φωκίων Καραβίας και Βασίλης Ψάλτης την προηγούμενη εβδομάδα όταν άνοιξαν την επιστολή που τους είχε στείλει ο επικεφαλής του SSM (του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) Αντρέα Ενρία.

    Για να μην τρομάξετε, ο ευρωπαίος επόπτης δεν έβαλε στο στόχαστρο μόνον τις ελληνικές τράπεζες καθώς αντίστοιχη επιστολή έλαβαν όλοι οι διευθύνοντες σύμβουλοι των περίπου 100 πιστωτικών ιδρυμάτων που εποπτεύει.

    Από ό,τι φαίνεται από τα συμφραζόμενα  στην επιστολή του, οι τραπεζίτες, παρά την πανδημία, «αναθάρρησαν» αναλαμβάνοντας υψηλό ρίσκο.

    Για το λόγο αυτό ο Ενρία τους ζητά να είναι εφεξής ιδιαίτερα προσεκτικοί κυρίως όταν έχουν να αντιμετωπίσουν υπερχρεωμένους δανειολήπτες.

    Μια κατηγορία η οποία είναι αρκετά πολυπληθής στην Ελλάδα καθώς μετά από δέκα και βάλε χρόνια κρίσης όπου το εισόδημα έχει μειωθεί δραματικά, δεν είναι λίγοι οι δανειολήπτες εκείνοι οι οποίοι θα μπορούσαν να ενταχθούν στην κατηγορία αυτή.

    Τι  είδε και ανησύχησε ο Ευρωπαίος επόπτης;

    Την αλματώδη αύξηση που παρουσιάζουν οι λεγόμενες Leverage Transactions ή, σε απλά ελληνικά, τα πάσης φύσεως ανοίγματα προς επιχειρήσεις οι οποίες είναι ήδη υπερχρεωμένες.

    Οι χρηματοδοτήσεις λοιπόν αυτής της κατηγορίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται στην επιστολή του, αυξήθηκαν στα 500 δισ. ευρώ από μόλις 300 δισ. ευρώ το 2018.

     

    Το πάρτι της ΕΧΑΕ εν μέσω πανδημίας

    Εάν τις επόμενες ημέρες ακούσετε πως η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά επλήγη σφόδρα από την πανδημία του κορονοϊού και πως οι χρηματιστές είναι εμπύρετοι και τάβλα στο κρεβάτι μην αναρωτηθείτε πώς και συνέβη το κακό.

    Σας ενημερώνουμε  πως σήμερα στις 7 το απόγευμα θα λάβει χώρα στο κτήριο του Χρηματιστήριου στη Λεωφόρο Αθηνών «κορονοπάρτι».

    Διοργανωτές είναι ο Γιάννος Κοντόπουλος, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΧΑΕ Γιώργος Χαντζηνικολάου, οι οποίοι έκριναν σωστό να προσκαλέσουν δεκάδες στελέχη της χρηματιστηριακής και τραπεζικής αγοράς σε  αποχαιρετιστήρια εκδήλωση για τον απερχόμενο CEO της ΕΧΑΕ Σωκράτη Λαζαρίδη.

    Η εκδήλωση θα έχει και το χαρακτήρα «επίσημης πρώτης εμφάνισης» για τον κ. Κοντόπουλο στα στελέχη της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Δεν είμαστε σίγουροι το εάν η συγκεκριμένη επιλογή ήταν επιδημιολογικά η βέλτιστη επιλογή, αλλά όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση θα σας ενημερώσουμε για το after party event.

     

    Κουίζ: πιο πρώην στέλεχος του ΚΚΕ διαπρέπει με Τεχνική Εταιρεία

    O εργολάβος στον οποίον αναφέρεται το κουΐζ επιβεβαιώνει τον κανόνα που θέλει τα πρώην στελέχη του ΚΚΕ να μετατρέπονται σε ικανότατους και επιτυχημένους εν τέλει επιχειρηματίες,  αφού βέβαια  εγκαταλείψουν το κόμμα.

    Ο περι ου λόγος λοιπόν ξεκίνησε από τον Πειραιά διαθέτοντας υψηλή θέση στην κομματική ιεραρχία του κόμματος.

    Εγκαίρως εγκατέλειψε τη θέση για να ασχοληθεί με πιο επικερδείς δραστηριότητες, ιδρύοντας μεταξύ άλλων και τεχνική εταιρεία η οποία λέγεται ότι έχει μονοπωλήσει τα έργα σε Δήμο του Νότιου Τομέα της Αθήνας.

    Μην πάει το μυαλό σας σε ιδεολογικές συγγένειες και άλλα πονηρά, διότι ο δήμαρχος δεν είναι αριστερός.

    Η επιτυχία λοιπόν της συγκεκριμένης εταιρείας  πιστοποιείται αν μη τη άλλο από τα νούμερα.

    Μέσα σε τέσσερα χρόνια (2017-2020) η εταιρεία κατόρθωσε να υπερδιπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της από τα 3 στα 7 εκατομμύρια ευρώ.

     

    Μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα

    Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης  θα συμμετάσχει σήμερα το πρωί στο Ζάππειο Μέγαρο σε συζήτηση στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την πρωτοβουλία Growing Together.

    Η εκδήλωση αυτή έχει σκοπό να αναδείξει την αποτελεσματικότητα του μοντέλου των εθνικών αναπτυξιακών τραπεζών.

    H Γαλλία όπως γνωρίζουμε ήταν πρωτοπόρος στον τομέα αυτό, εξ΄ού και η συμμετοχή της γαλλικής αναπτυξιακής τράπεζας Bpifrance.

    Μαζί όμως με τη γαλλική, στην εκδήλωση συμμετέχει και η  Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα καθώς και  η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων.

     

    Οι τραπεζίτες, τα μεγάλα παιδιά και το 51% του Περιστέρη στην Αττική οδό

    Με το δάχτυλο στην σκανδάλη περιμένουν οι Έλληνες  τραπεζίτες την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την Αττική οδό.

    Στον διαγωνισμό θα συμμετάσχουν κορυφαίες ευρωπαϊκές και ελληνικές εταιρίες που προβλέπεται ότι θα διεκδικήσουν τη σύμβαση παραχώρησης εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού για τα επόμενα 25 χρόνια.

    Το ποσό θα υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ το οποίο θα μοιραστεί: ¼ σε μετρητά (equity) και για το υπόλοιπο ¾ , η κοινοπραξία που θα κερδίσει θα σηκώσει τραπεζικά δάνεια.

    Η υποβολή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη νέα σύμβαση έχει προγραμματιστεί για τις 20 Απριλίου.

    Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, στην «αφετηρία» αναμένεται να βρεθούν τουλάχιστον τέσσερις κοινοπραξίες.

    Οι υφιστάμενοι μέτοχοι της Αττικής Οδού, ήτοι ο όμιλος Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 1,16% 2,62 και ο όμιλος ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ 0,67% 1,50 θα  κατέλθουν σε κοινό σχήμα, μαζί με τον γαλλικό όμιλο Ardian.

    Ο όμιλος Μυτιληναίου αναμένεται να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, σε συνεργασία με τον γαλλικό κατασκευαστικό όμιλο Vinci.

    Ο όμιλος Κοπελούζου θα συνεργαστεί με την επενδυτική εταιρεία Macquarie.

    Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ποιος θα είναι ο σύμμαχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,48% 16,70.

    Έως τώρα δεν υπάρχει, καθώς πηγές που μίλησαν στο mononews.gr υπό τον όρο της ανωνυμίας επισημαίνουν ότι «ο Γιώργος Περιστέρης διαπραγματεύεται ότι στο σχήμα που θα κατεβεί στον διαγωνισμό θέλει να έχει τον πρώτο λόγο δηλαδή το 51%».

    Πάντως το αφεντικά της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνομιλεί με τουλάχιστον 2 ξένα μεγάλα funds.

     

    Τι συμβαίνει με την Porsche και τον κ. Σωτήρη Χατζίκο;

    Ούτε η έλλειψη των ημιαγωγών και των μικροτσίπ δεν ήταν ικανή να επηρεάσει την εκπληκτική πορεία των πωλήσεων της Porsche το 2021.

    Οι Γερμανοί της Porsche κατάφεραν να παραδώσουν 301.915 αυτοκίνητα, 11% περισσότερα σε σχέση με το 2020.

    Σε διεθνές επίπεδο και σε όλες τις αγορές δραστηριότητάς της η Porsche AG ανακοίνωσε νέα ρεκόρ τόσο στα έσοδα από πωλήσεις όσο και στα λειτουργικά κέρδη.

    Οι πωλήσεις  της Porsche το 2021 ήταν 33,1 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένες κατά 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2020.

    Τα λειτουργικά κέρδη της Porsche AG, πέρυσι αυξήθηκαν κατά 27% στα 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το 2020.

    Στην Ελλάδα όμως τι γίνεται με την Porsche;

    Το 2021 ήταν μια κακή χρονιά για την Porsche στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις ξένες αγορές όπου έγινε πάρτι!!!

    Οι πωλήσεις  των Porsche παρουσίασαν πτώση 17,6% στα 19,5 εκατ. ευρώ, καθώς ταξινομήθηκαν 107 αυτοκίνητα.  Σχεδόν όσα και το 2019.

    Πηγές λένε ότι τα αρνητικά νούμερα τα χρεώνεται ο CEO της Μοτοδυναμικής ΜΟΤΟ -1,64% 3,00 κ. Σωτήρης Χατζίκος, πάρα το γεγονός ότι συνολικά η εισηγμένη Μοτοδυναμική (εισάγει τις Porsche και Yamaha) παρουσίασε αύξηση τζίρου και κερδών κυρίως εξαιτίας της SIXT.

    Λογικό πάντως εάν θεωρήσουμε ότι η SIXT ενοικιάζει αυτοκίνητα και το 2021 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό της Ελλάδας.

    «Η SIXT πήγε από μόνη της» λένε πηγές της αγοράς.

    Πάντως στην αγορά ψιθυρίζεται  ότι υπάρχει πρόθεση αντικατάστασής του.

    Ο Χατζίκος, πριν πάει στη Μοτοδυναμική, εργαζόταν στην S&B της οικογένειας των Κυριακόπουλων.

    Όταν πουλήθηκε η S&B μετακινήθηκε στη Μοτοδυναμική κατόπιν επιθυμίας του πρώην προέδρου της εισηγμένης, Οδυσσέα Κυριακόπουλου.

    Η εταιρεία διοικείται τώρα από τον Πάρι Κυριακόπουλο.

     

    Η ΔΕΠΑ Εμπορίας και τα Ρούβλια

    Όπως μου έλεγε χθες πολύ έμπειρος Έλληνας τεχνοκράτης των Βρυξελλών σε σχέση με τον εκβιασμό Πούτιν για πληρωμές με ρούβλια, η ουσία είναι η εξής:  «οι αγοραστές φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα πρέπει να ανοίξουν νέους λογαριασμούς στη Gazprombank.

    Από εκεί οι αρχικές πληρωμές των συμβολαίων θα μετατρέπονται από δολάρια ή ευρώ σε ρούβλια στο Moscow Exchange, όπου περιλαμβάνεται η διαπραγμάτευση μετοχών, παραγώγων, ομολόγων και συναλλάγματος.

    Έπειτα τα κεφάλαια αυτά θα επιστρέφονται στους λογαριασμούς των αγοραστών και η τελική πληρωμή θα εκτελείται σε ρούβλια».

    Ναι αλλά τι σημαίνει πρακτικά αυτό για αγοραστή (π.χ. ΔΕΠΑ Εμπορίας) και πωλητή (Gazprom), τον ρώτησα.

    «Να σου πω τι προβλέπω.  Θα δημιουργηθεί εικονικός τζίρος, δηλαδή λογιστικά μεγάλοι λογαριασμοί στο ρωσικό εθνικό νόμισμα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι κεντρικές τράπεζες, κυβερνήσεις και επενδυτές θα τρέχουν ν να αγοράσουν ρούβλια.

    Ούτε προφανώς οι ολιγάρχες της Ρωσίας που χάνουν τρελά λεφτά σήμερα, θα πάνε τρέχοντας  να πουλήσουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα για να αγοράσουν τα ρούβλια του Προέδρου τους».

    Η  Μόσχα έχει ημερήσιο (το ξαναλέω: ημερήσιο) τζίρο 800 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση αερίου στην Ευρώπη. Θα ρισκάρει να τα χάσει και να δει το ΑΕΠ της να υποχωρεί τουλάχιστον κατά 20%; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα σε Βρυξέλλες και Αθήνα.

    «Οχι φυσικά, αλλά σκοπός του εκβιασμού αυτού είναι να μην έχουν οι δυτικές κυβερνήσεις τη δυνατότητα να παγώσουν καταβολές σε ξένο νόμισμα ή τους λογαριασμούς μέσα από τους οποίους περνούν τα εμβάσματα» σχολιάζει ο έμπειρος Έλληνας των Βρυξελλών και εμείς δεν έχουμε παρά να περιμένουμε τη συνέχεια.

     

    Τι κάνει ο  κύριος Μπόμπολας;

    Πολλοί με ρωτούν το τελευταίο διάστημα τι κάνει ο πολυσυζητημένος και κάποτε πανίσχυρος Γεώργιος Μπόμπολας, ο «κύριος Γιώργος» όπως τον αποκαλούσαν σχηματικά στους πολιτικούς κύκλους, στον κατασκευαστικό κλάδο, στο παλιό Mega Channel και τα υπόλοιπα Media.

    Μιλάμε για τον άνθρωπο που όπως έλεγαν πολλοί από την δεκαετία του ’80 μέχρι και το 2015 μαζί με τον άλλο ρυθμιστή  της πολιτικής και καλλιτεχνικής ζωής τον «κύριο Χρήστο» (τον αείμνηστο Λαμπράκη φυσικά) επηρέαζαν αποφασιστικά τις όποιες εξελίξεις στον τόπο μας.

    Λοιπόν επειδή ο wiseman έχει μάτια και αυτιά ακόμα και μέσα σε σπίτια  σας πληροφορεί ότι ο κύριος Γιώργος οικουρεί μεν στα βόρεια προάστια αλλά δεν έχει χάσει καθόλου το ενδιαφέρον του για τα τεκταινόμενα γύρω του.

    Είναι πλέον πατημένα 90 αλλά το μυαλό του δουλεύει… ξυράφι, θυμάται πρόσωπα και καταστάσεις και έχει άποψη.

    Δίπλα του βρίσκεται  καθημερινά η πιστή του ιδιαιτέρα, εδώ και σχεδόν 45 χρόνια, η κυρία Ντίνα.

    Επίσης, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε μόνιμη βάση, ένας μάγειρας, μια οικονόμος και το ολιγομελές προσωπικό ασφαλείας.

    Έχει μεγάλη αδυναμία στα εγγονάκια του από την κόρη του Μαρία και ασχολείται συχνά με αυτά.

    Τώρα όμως παίρνω βαθιά ανάσα και σας λέω τι άποψη έχει εκφράσει κατά καιρούς τα τελευταία χρόνια ο κύριος Γιώργος σε συνομιλητές του, για συγκεκριμένα πρόσωπα:

    -Για τον γιο του, Φώτη, λέει πως «αποδείχτηκε εντελώς ανίκανος, διέλυσε το κανάλι το οποίο με κόπο εγώ έχτισα και συντήρησα, με απογοήτευσε πλήρως, εάν δεν ήταν γιος μου θα έλεγα πως είναι απλώς ένα… παλιόπαιδο (Σ.Σ. δεν το είπε ακριβώς έτσι αλλά να μην μας πιάσει ο νόμος περί τύπου για τις βαριές κουβέντες), ευτυχώς που του άφησα κάποια χρήματα για την υπόλοιπη ζωή του και ευτυχώς που πουλήθηκε το Stoiximan  και δεν θα χρειαστεί να καταστρέψει οτιδήποτε άλλο».

    -Για τον άλλο γιο του, τον Λεωνίδα, «μπορεί να μην είναι τόσο κακός χαρακτήρας όσο ο άλλος αλλά και αυτός έχασε τα αυγά και τα πασχάλια και στην επιχειρηματική και στην προσωπική του ζωή. Μεγάλη απογοήτευση και αυτός δυστυχώς».

    -Για τον πρώην στενό συνεργάτη και συνεταίρο του Δημήτρη Κούτρα: «Συνεργαστήκαμε αρμονικά πολλά χρόνια αλλά όταν έφτιαξε την δική του ατζέντα πήγαν όλα στραβά για όλους.  Είχε πάντα ένα κόμπλεξ απέναντί μου και αυτό φάνηκε στην περίπτωση του Ελληνικού Χρυσού».

    -Για την οικογένεια Βαρδινογιάννη  δείχνει μεγάλο σεβασμό ιδιαίτερα δε για τον Βαρδή λέει πως ήταν από τις καλύτερες προσωπικότητες  που γνώρισε στη ζωή του παρά τις επιμέρους κόντρες τους.

     -Στον Χρήστο Λαμπράκη   αναγνωρίζει την ικανότητά του να συνθέτει διαφορετικές απόψεις και να προτείνει λύσεις αλλά θυμάται ότι «ο μακαρίτης είχε πολλές εμμονές και πολλά κολλήματα».

    -Για τον Σταύρο Ψυχάρη λέει ότι είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος αλλά έπαιξε και έχασε τα πάντα επειδή έβαζε πάνω από όλα το «ίδιον όφελος».

    -Για τον Κώστα Καραμανλή υποστηρίζει ότι ουσιαστικά σύρθηκε και παρασύρθηκε σε ένα ανώφελο πόλεμο εναντίον του ίδιου (Σ.Σ. Γεωργίου Μπόμπολα) και τον στοχοποίησε μόνο για πολιτικούς λόγους.

    Όμως τη μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό τη χρεώνει σε τρεις στενούς συνεργάτες του Καραμανλή, στους οποίους δεν περιλαμβάνεται ο μακαρίτης Γιάννης Αγγέλου που «ήταν μετριοπαθής και συμβιβαστικός».

    -Για τον πρώην Πρόεδρο τη Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο λέει πως ήταν από τους βασικούς υπεύθυνους για την σκληρή επίθεση εναντίον του την περίοδο 2005-2008 ενώ τονίζει με έμφαση  και άλλα πολύ χειρότερα τα οποία …διαγράφονται από το λεξικό διότι ο συγκεκριμένος υπήρξε ανώτατος Πολιτειακός παράγων.

    Αποκρούει φυσικά το χαρακτηρισμό «νταβατζήδες» και τονίζει με έμφαση πως «εάν όντως ελέχθη δεν αφορά σε εμένα πάντως».

    -Για τον Γεώργιο Σουφλιά λέει ότι ήταν ο μόνος που προσπάθησε και έστω και αργά έπεισε τον Κώστα Καραμανλή για το πόσο μάταιος ήταν ο πόλεμος στον οποίο τον παρέσυραν οι υπόλοιποι τρεις.

    -Για τον Ανδρέα Παπανδρέου λέει πως ήταν η πιο ισχυρή πολιτική προσωπικότητα που γνώρισε και οι συνομιλίες μαζί του «ήταν απολαυστικές ενώ επιπλέον  ο αείμνηστος Ανδρέας δεν φοβόταν κανένα, ούτε το… ποτό».

    -Για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη λέει πως ήταν ένας πολύ έξυπνος και πολύ συγκροτημένος άνθρωπος με άποψη που όμως προσπάθησε να κάνει σωστά πράγματα σε λάθος χρονική στιγμή και με λάθος τρόπο.

    -Για τον Κώστα Σημίτη λέει ότι ήταν μεθοδικός και οργανωμένος ως Πρωθυπουργός αλλά μετά το 2000 έκανε επιλογή 2-3 πραγμάτων που ήθελε να ολοκληρώσει και ασχολήθηκε μόνο με αυτά.  «Ίσως είχε πάρει από τότε την απόφαση να μην ξαναβάλει για Πρωθυπουργός, απογοητεύτηκε και από την αποτυχία του ‘ασφαλιστικού Γιαννίτση’ όπου προδόθηκε από τους δικούς του κυρίως,  γι αυτό άφησε θέματα στην τύχη τους» προσθέτει.

    -Για τον Αλέξη Τσίπρα λέει ότι έδειξε αδικαιολόγητο μίσος για την νεαρή ηλικία του και για την θέση του (Πρωθυπουργός της χώρας) «απέναντι τουλάχιστον στην μισή Ελλάδα».  Μετά ακόμη και αν ήθελε να αλλάξει κάποια πράγματα ήταν ήδη αργά.  Του χρεώνει μεγάλο μέρος ευθύνης για τις δικαστικές περιπέτειες που τελικά πήγαν στο καλάθι των αχρήστων αλλά «και σε πολλούς παρατρεχάμενους ακόμη περισσότερα».

     

    Η επένδυση της ΦΑΓΕ στην Ολλανδία

    Καθυστερεί, μαθαίνω, η νέα επένδυση της ΦΑΓΕ στην Ολλανδία, στην περιοχή Hoogeven, την ώρα που και τα νέα από τα οικονομικά αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς είναι αρνητικότατα με μείωση των κερδών.

    Το  νέο εργοστάσιο, θα ξεκινήσει  παραγωγή το  2025 και όχι το δεύτερο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια.

    Είναι επένδυση  150 εκατ. ευρώ που θα δημιουργήσει 250 νέες θέσεις εργασίας και η οποία θα προσθέσει στην παραγωγική δυναμικότητα της  γαλακτοβιομηχανίας 40.000 τόνους γιαουρτιού ετησίως.

    Για το 2021, οι πωλήσεις ήταν  535,6 εκατομμύρια ενώ μειώθηκε κατά 2,4% η μέση καθαρή τιμή πώλησης των προϊόντων της εταιρείας.

    Τα  μικτά κέρδη της ΦΑΓΕ υποχώρησαν κατά 10% στα  191,2 εκατ. δολάρια.  Οι  πωλήσεις της εταιρείας   στις ΗΠΑ υποχώρησαν το 2021 κατά 1,4% σε αξία και αυξήθηκαν οριακά σε όγκο κατά 0,8%.

     

    Ο γάμος της Κωνσταντίνας

    Η στήλη εύχεται βίον ανθόσπαρτο στην νεαρή  Κωνσταντίνα Διβάνη, Marketing & Operations Manager του ξενοδοχειακού Ομίλου Διβάνη.

    Το moto της νεαρής είναι αυτό που της έλεγε πάντα ο παππούς της ” μην  σταματάς  να ονειρεύεσαι και να κάνεις πράξη τα όνειρα σου”.

    Porsche
    Αλεξία Διβάνη, Κωνσταντίνα Διβάνη και Σπύρος Διβάνης
    porsche
    Η Κωνσταντίνα Διβάνη με τον σύζυγό της και τους φίλους της

     

    Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.