Leaders

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ

Έχοντας στις πλάτες του την ευθύνη της κυβερνητικής στρατηγικής για την ενεργειακή μετάβαση, ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έχει καταφέρει, μέσα στον ένα χρόνο που βρίσκεται στο σημαντικό αυτό υπουργείο, να διαχειριστεί με επιτυχία κάθε πρόκληση.

Μια σειρά νομοσχεδίων που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια προχώρησαν μέσα σε λίγους μήνες. Με επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και, κυρίως, γρήγορα αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και του φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες, αντιμετωπίστηκαν με άμεσα μέτρα, ενώ ο υπουργός σε κάθε ευκαιρία τονίζει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις για να στηρίξει την οικονομία και τον καταναλωτή. Την ίδια στιγμή, πραγματοποιεί αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσει (με διεθνείς συνεργασίες με την Αίγυπτο και τις χώρες του East Med, αλλά και τη Ρωσία) ανταγωνιστικές τιμές φυσικού αερίου. Έτσι ώστε να συγκρατηθεί το κόστος παραγωγής ενέργειας το 2022.

Κρατώντας καλές ισορροπίες με τις ανταγωνιστικές δυνάμεις της αγοράς, ο Κώστας Σκρέκας έχει ως κύριο μέλημά του την ενθάρρυνση των επενδύσεων, σε συνδυασμό και με την προώθηση της ατζέντας της ενεργειακής μετάβασης.

Στις επιτυχίες της περιόδου που βρίσκεται στη θέση του υπουργού Ενέργειας ανάγονται οι δύο επιτυχημένες ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις -της ΔΕΠΑ Υποδομών και του ΔΕΔΔΗΕ– αλλά και η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ.

Όπως εξάλλου αναφέρει για την επιτυχή υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου της κυβέρνησης με στόχο την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, θα απαιτηθούν σοβαρές επενδύσεις σε υποδομές, σε παραγωγικά μέσα ηλεκτρικής ενέργειας, στις υποδομές που αφορούν την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας και σε νέες τεχνολογίες.

«Στόχος να πετύχουμε ενεργειακή εξοικονόμηση και να μειώσουμε την κατανάλωση, σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής», σημειώνει.

Μεγάλη πρόκληση για τον υπουργό είναι να καταφέρει τόσο να γίνει η ενεργειακή μετάβαση και να εφαρμοστεί επιτυχημένη στρατηγική, ώστε να πιαστούν οι στόχοι μηδενικών εκπομπών το 2050, όσο και το κόστος της να μην επιβαρύνει μόνο τους καταναλωτές. Αυτό ο Κώστας Σκρέκας και το κατανοεί και το θέτει ως προτεραιότητά του.

«Όλος αυτός ο αγώνας για την ενεργειακή μετάβαση έχει κάποιο τίμημα. Κι αυτό το τίμημα πρέπει να φροντίσουμε εμείς, ως Πολιτεία, με σύμμαχο τη ΡΑΕ και όλους τους εμπλεκόμενους, να είναι ένα δίκαιο τίμημα το οποίο να μπορεί να αντέξει ο καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας ή ενεργειακών προϊόντων», έχει αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επίσης, προτεραιότητα του Κώστα Σκρέκα, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, είναι να ενισχύσει τον διεθνή γεωπολιτικό ρόλο της χώρας, προωθώντας το σχέδιο για τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη. Με βάση την πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο και τις συζητήσεις στη Σαουδική Αραβία.

Η ενεργειακή διπλωματία όσο και η πράσινη ενεργειακή ατζέντα έχουν, καταφανώς, σημαντικό ειδικό βάρος. Στόχος είναι να διευρυνθεί η συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ, που διαμορφώνει ήδη έναν ενεργειακό κόμβο, με αναβαθμισμένο ρόλο. Και με έναν τρόπο που αναδεικνύεται στην Ευρώπη ο σημαντικός ρόλος της Ανατολικής Μεσογείου για την ευρωπαϊκή ενεργειακή επάρκεια. Αξιοποιώντας την ενεργειακή κρίση ως ευκαιρία νέων γεωπολιτικών ισορροπιών υπέρ της Ελλάδας.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα