Leaders

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΕΣΣΑΣ

Ο πρόεδρος και βασικός μέτοχος της Quest Συμμετοχών, Θεόδωρος Φέσσας, μετράει 40 χρόνια στο μάχιμο επιχειρείν. Ο μέχρι τώρα «απολογισμός» για τον δεινό dealmaker που βλέπει μακριά είναι άκρως θετικός, αφού έχει δημιουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους εταιρειών στην Ελλάδα με ισχυρή παρουσία στους τομείς της Πληροφορικής, του Ηλεκτρονικού Εμπορίου, της Πράσινης Ενέργειας, των Ταχυμεταφορών και Ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Ο Όμιλος Quest καταγράφει ισχυρή ανάπτυξη σε όλους τους τομείς όπου δραστηριοποιείται, καθώς προσαρμόστηκε γρήγορα στις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία. Μάλιστα οι περισσότεροι κλάδοι του (πληροφορική, ταχυμεταφορές, ηλεκτρονικό εμπόριο) φαίνεται ότι ενισχύονται από τις νέες καταναλωτικές συνήθειες που αναπτύσσονται. Υπάρχει αύξηση στη ζήτηση τόσο των προϊόντων πληροφορικής όσο και του ηλεκτρονικού εμπορίου, δίνοντας ισχυρή διψήφια αύξηση εσόδων και κερδών στην Quest και το ίδιο συμβαίνει με τις υπηρεσίες πληροφορικής και ταχυδρομείου.

Στο 9μηνο του 2021 οι πωλήσεις του ομίλου ενισχύθηκαν κατά 39,3% και διαμορφώθηκαν στα 669,3 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη ανέβηκαν στα 109,8 εκατ. ευρώ, κι αν ληφθούν υπόψη οι προσαρμογές για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες και τις φορολογικές επιπτώσεις, είναι 73,8% πιο πάνω. Την ίδια στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα υπερτερούν κατά 81,2 των δανειακών υποχρεώσεων, δίνοντας ένα εξαιρετικά σημαντικό πλεονέκτημα ρευστότητας.

Αν μη τι άλλο ο Θεόδωρος Φέσσας, γνωρίζει πολύ καλά το πότε να ξανοίγεται σε μια επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά και το πότε να οργανώνει την έξοδο. Αποκομίζοντας υπεραξίες για τους μετόχους της εισηγμένης.

Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν αυτή της Q-Telecom, η οποία μέσα σε τέσσερα χρόνια κατάφερε να δημιουργήσει το δικό της δίκτυο και να φτάσει σε break even, κατακτώντας το 10% της ελληνικής αγοράς κινητής τηλεφωνίας. Πουλήθηκε προ πενταετίες έναντι 330 εκατ. ευρώ, αποφέροντας κέρδη 234,4 εκατ. ευρώ.

H χρονολογικά τελευταία, επιτυχημένη, επιχειρηματική έξοδος ήταν αυτή από τις Cardlink και Cardlink One. Οι οποίες πουλήθηκαν τον Μάιο της περσινής χρονιάς, στη γαλλική εταιρεία World Line έναντι 93 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος της Quest από την πώληση αυτή εξασφάλισε δεκαπενταπλάσια απόδοση (υπεραξία περίπου 87 εκατ. ευρώ) επί των κεφαλαίων της αρχικής επένδυσης. Σε διάστημα μικρότερο των 7 ετών.

Με τη ρευστότητα που διαθέτει η Quest συμμετοχών, η αγορά θεωρεί πιθανές και νέες εξαγορές. Κυρίως στην πληροφορική, έναν κλάδο που λόγω της αναγκαίας ψηφιοποίησης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αναμένεται να εμφανίσει μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Στόχος του Θεόδωρου Φέσσα, είναι να διευρύνει συνεχώς τις δραστηριότητές του ομίλου σε νέους τομείς, εντάσσοντας στο επιχειρηματικό του σχήμα, εταιρείες που καθορίζουν την αγορά στην οποία δραστηριοποιούνται.

Στο χρηματιστηριακό «μέτωπο», η μετοχή της Quest έχει ενισχυθεί κατά περίπου 80% στο τελευταίο 12μηνο και κατά 800% σε χρονικό ορίζοντα πενταετίας.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα