Leaders

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ

 Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ο πολυπράγμων υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, έχει καταγραφεί ως το… πολυεργαλείο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το όνομά του βρίσκεται πίσω από την πολύπλευρη και εξαιρετικά δύσκολη  διαχείριση της «ατζέντας» της κυβέρνησης, στη διάρκεια της περσινής χρονιάς: Από το «κύμα» ακρίβειας που επηρεάζει τα νοικοκυριά, μέχρι την πορεία της πανδημίας στη χώρα και από τις αποφάσεις για τη διεξαγωγή  παρελάσεων μέχρι την αντιμετώπιση των πυρκαγιών του καλοκαιριού, τον ανασχηματισμό, αλλά και τις κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα και τα Ελληνοτουρκικά.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου, ο Γιώργος Γεραπετρίτης εργάζεται ασταμάτητα για τον στρατηγικό σχεδιασμό, την υλοποίηση αλλά και την επικοινωνία των δράσεων της Κυβέρνηση. Κάτι που αποδεικνύεται πραγματικός άθλος σε μια χρονιά που είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις ποια από τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η Κυβέρνηση ήταν η πιο δύσκολη.

Το όνομά του είναι πάντα από τα πρώτα στις έκτακτες συσκέψεις, για όλα τα θέματα που προκύπτουν.

Όπως ο ίδιος έχει τονίσει, αισθάνεται μια  μικρή υπερηφάνεια, γιατί θεσμικά ήταν αυτός πού είχε την αρμοδιότητα να εισαγάγει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και τώρα με χαρά βλέπει τους πρώτους καρπούς του. Αναφερόμενος μάλιστα στον έναν χρόνο εφαρμογής του Σχεδίου, τόνισε πρόσφατα ότι: «Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία είναι πρωτίστως ένα ζήτημα το οποίο ανάγεται στην ποιότητα της δημοκρατίας και η βασική κυβερνητική πολιτική. Η οποία συνδέεται με όλους τους πολίτες, κατεξοχήν, όμως, με τους ευάλωτους πολίτες και ειδικά για τα άτομα με αναπηρία, που είναι ο πιο σημαντικός δείκτης για την ποιότητα της ουσιαστικής δημοκρατίας».

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης έχοντας την πατρότητα  του ορισμού για το «επιτελικό κράτος» στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η κυβέρνηση λειτουργεί βάσει συγκροτημένου πλάνου. Πρόκειται για το «Ενιαίο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής» που καθορίζει τις δράσεις της κυβέρνησης συνολικά αλλά και ανά Υπουργείο για τη χρονιά που ακολουθεί. Με τις σχετικές αποφάσεις να λαμβάνονται στο Υπουργικό Συμβούλιο του  Δεκεμβρίου. «Τα κείμενα -δεσμεύσεις αναρτώνται στην κεντρική ιστοσελίδα της κυβέρνησης, στην οποία μπορεί να ανατρέξει ανά πάσα στιγμή ο πολίτης και με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση λογοδοτεί « έχει τονίσει ο Υπουργός Επικρατείας.

Από τον περασμένο Οκτώβριο, οι αρμοδιότητες του Γιώργου Γεραπετρίτη διευρύνθηκαν σε σχέση με το παρελθόν. Χαρακτηριστικό είναι πως, μεταξύ άλλων, υπό την ευθύνη του υπουργού Επικρατείας υπάγονται οι δράσεις εκείνες «που αποβλέπουν στη διασφάλιση της ενότητας της κυβέρνησης και της συνοχής του κυβερνητικού έργου» όπως «ο συντονισμός μεταξύ των υπουργείων, ιδιαίτερα σε ζητήματα συναρμοδιοτήτων τους». Στις αρμοδιότητες προβλέπεται ακόμα «η συνδρομή στον πρωθυπουργό για πάσης φύσεως θεσμικά ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και των σχέσεων μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής λειτουργίας, ιδίως δε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας των θεσμών, της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων, καθώς και καλή νομοθέτηση»

Οι πολύ υψηλές αρμοδιότητες δεν τελειώνουν εδώ, καθώς στον καθηγητή υπάγονται πλέον και «ο διορισμός, η πρόσληψη, η απόσπαση, η μετάταξη και η λύση της υπαλληλικής σχέσης του προσωπικού των υπηρεσιών που υπάγονται στον πρωθυπουργό». Αν μη τι άλλο, η επιδραστικότητα του Γιώργου Γεραπετρίτη είναι οφθαλμοφανής.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα