Leaders

ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΑΛΤΗΣ

Ο εδώ και τρία χρόνια CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, είναι εκείνος που οδηγεί την τράπεζα στη νέα εποχή.

Αντλώντας πολύτιμη εμπειρία από τα 140 χρόνια ιστορίας της τράπεζας, που έχει χαρακτηριστικό της την καινοτομία, ο Βασίλης Ψάλτης προχωρά σε δομικές αλλαγές στο μηχανισμό λειτουργίας της και στην ψηφιοποίησή της.

«Αλλάζουμε την Alpha Bank», όπως ο ίδιος έχει πει, «και διαμορφώνουμε το νέο τραπεζικό τοπίο της Ελλάδας. Θέλουμε να είμαστε το σημείο αναφοράς».

Για να το πετύχει εργάζεται μεθοδικά, με στρατηγικό σχέδιο και κινήσεις ακριβείας. Εξάλλου ο τεχνοκράτης, με τη γερμανική παιδεία, ξέρει να περιμένει, να σταθμίζει τις καταστάσεις και να προχωρά την κατάλληλη ώρα, επιτυγχάνοντας το βέλτιστο.

Μαζί με την ομάδα του «έκτισαν» την αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ. ευρώ το περασμένο καλοκαίρι. Μια κεφαλαιακή αύξηση που χαρακτηρίστηκε από την είσοδο νέων θεσμικών επενδυτών στο μετοχολόγιο της Alpha Bank, οι οποίοι και απέδειξαν στην πράξη την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές του Ομίλου. Έτσι, ο Βασίλης Ψάλτης πέτυχε: να θέσει λίθο ανάπτυξης, να φέρει στο μετοχολόγιο καινούρια και σοβαρά ονόματα, να μην απωλέσει τα παλαιά και να περιορίσει το ποσοστό του ΤΧΣ στο 9%.

Σαφώς, μείζονος σημασίας στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου «Tomorrow» ήταν και η συναλλαγή Galaxy. Με τη δεύτερη μεγαλύτερη τιτλοποίηση προβληματικών δανείων σε επίπεδο ΕΕ, ύψους 10 δισ. ευρώ, η οποία άνοιξε τον δρόμο για να απαλλαγεί η τράπεζα από το άγος των προβληματικών δανείων και να στοχεύει  σε μονοψήφιο ποσοστό NPEs το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Η συναλλαγή Galaxy, όπως και η πολυετής συμφωνία συνεργασίας με την Davidson Kempner στην οποία πέρασε το 80% της θυγατρικής για τη διαχείριση προβληματικών χαρτοφυλακίων Cepal, ολοκληρώθηκε σε συνθήκες lockdown λόγω της πανδημικής κρίσης, με τον «αρχιτέκτονα» του σχεδίου, Βασίλη Ψάλτη, να δηλώνει: «Είμαστε υπερήφανοι που καταφέραμε να ολοκληρώσουμε αυτήν την ιδιαίτερα σύνθετη συναλλαγή, μέσα σε μόλις οκτώ μήνες από την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας, προσελκύοντας το ενδιαφέρον σημαντικών διεθνών επενδυτών».

Ο επόμενος στόχος για τον Βασίλη Ψάλτη και τη διοικητική ομάδα του είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος μετασχηματισμού της τράπεζας «the Alpha blueprint».

Το πολυεπίπεδο πρόγραμμα μετασχηματισμού έχει στόχο να αλλάξει δομικά την τράπεζα και να δημιουργήσει ένα σύγχρονο τραπεζικό όμιλο με προβολή στο μέλλον.

Ο Βασίλης Ψάλτης, συνεπικουρούμενος από μία έμπειρη και ικανή ομάδα, υλοποιεί το πρόγραμμα, το οποίο αλλάζει την οργάνωση της τράπεζας, τα συστήματα, προσφέρει tailor made προϊόντα στους πελάτες, ψηφιοποιεί την εξυπηρέτηση των συναλλαγών και τις πωλήσεις προϊόντων.

Η τράπεζα προχώρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην έκδοση senior preferred ομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, και ακολούθησε δεύτερη έκδοση, 400 εκατ. ευρώ, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Στο 9μηνο 2021 η Alpha Bank εμφάνισε προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους 297 εκατ. ευρώ, την ίδια περίοδο οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα ανήλθαν στα 3,8 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περιορίστηκε χαμηλότερα από τα 6 δισ. ευρώ.

Η ομάδα του Βασίλη Ψάλτη έχει επίσης δημιουργήσει τις εσωτερικές υποδομές για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το 2021 η τράπεζα προχώρησε το project Skyline, μέσα από το οποίο η Alpha Αστικά Ακίνητα μετατράπηκε σε πλατφόρμα αξιοποίησης ακινήτων. Ολοκληρώθηκε η συνεργασία με τη Nexi στον τομέα διαχείρισης των POS και ακόμα η τράπεζα ανακοίνωσε την πώληση της θυγατρικής της στην Αλβανία στην OTP Bank, με τίμημα 55 εκατ. ευρώ.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα