Leaders

ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΟΥΡΛΗΣ

Από τους μεγάλους πρωταγωνιστές στον κλάδο του λιανεμπορίου, επικεφαλής ενός Ομίλου με ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο Βασίλης Φουρλής είναι ο αποκαλούμενος Mr Retail.

Aκόμη και μέσα σε μία ακόμη χρονιά μεγάλων προκλήσεων όπως ήταν η περσινή, δεν έπαψε να «βλέπει» προς την επόμενη μέρα, προχωρώντας σε στοχευμένες κινήσεις. Η διορατικότητα είναι εξάλλου ένα από τα χαρακτηριστικά που έχει αποδείξει εδώ και χρόνια ότι διαθέτει ο Πρόεδρος της Fourlis. Εισηγμένης εδώ και 33 χρόνια στο χρηματιστήριο.

Οι επενδύσεις στις οποίες είχε προχωρήσει εγκαίρως στο ψηφιακό κανάλι και τα logistics αποδείχθηκαν καθοριστικές για την πορεία των πωλήσεων στα καταστήματα ΙΚΕΑ, Ιntersport και Athlete’s Foot, όσο βρίσκονταν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό. Συνέχισαν δε, να παραμένουν υψηλές και μετά την άρση του lockdown.

Παρά το δυσμενές περιβάλλον, ο επιχειρηματικός όμιλος συνέχισε να αναπτύσσει και τα φυσικά καταστήματα. Επενδύοντας μεταξύ άλλων σε ένα νέο μοντέλο για τα ΙΚΕΑ, με μικρότερου μεγέθους καταστήματα που λειτουργούν εντός του αστικού ιστού, εξυπηρετώντας τις ανάγκες των κατοίκων του Πειραιά και της Αθήνας αλλά και της Σόφιας στη γειτονική Βουλγαρία.

Πρόσφατα, άνοιξε νέο κατάστημα στα The Mall Athens, στο Μαρούσι, υλοποιώντας επένδυση 3 εκατ. ευρώ. Με τον Βασίλη Φουρλή να δηλώνει ότι: «Είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε στις νέες καταστάσεις και αυτό το κατάστημα, εντάσσεται στο καινούριο σκεπτικό της ΙΚΕΑ να είμαστε πιο κοντά στον καταναλωτή. Χωρίς να σημαίνει ότι και τα μεγάλα καταστήματα δεν έχουν να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο».

Ο όμιλος προχώρησε επίσης πέρσι και σε «διορθωτικές» κινήσεις, εκεί όπου οι δραστηριότητες ήταν ζημιογόνες. Βλέποντας τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία, αποφάσισε να κλείσει τα αντιπαραγωγικά, με αποτέλεσμα από τα 23 καταστήματα, να κρατήσει σε λειτουργία τα 12. Τα οποία έχουν θετική συνεισφορά.

Σε πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών ο Βασίλης Φουρλής παραδέχθηκε μάλιστα, ότι αν και δεν αποτελεί plan A για τη Fourlis, έχουν γίνει προβλέψεις και σχεδιασμοί ακόμη και για έξοδο από την Τουρκία.

Ο έμπειρος μάνατζερ οδήγησε τον περασμένο Ιούλιο και την είσοδο της Fourlis στον κλάδο των επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία μέσω της νέας θυγατρικής εταιρείας TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ.

Και ήδη έχει συνάψει σε μία μεγάλη συμφωνία με τη Lamda Development για τη δημιουργία ενός retail park 30.000 τ.μ. στο Ελληνικό. Μία επένδυση 55 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως το 2025. Η Trade Estates φιλοδοξεί να παίξει σημαντικό ρόλο στον κλάδο που δραστηριοποιείται, ενώ στόχος του Βασίλη Φουρλή είναι η είσοδός της θυγατρικής του ομίλου στο Χρηματιστήριο, εντός του 2022.

Στο 9μηνο της περσινής χρήσης τα μεγέθη του ομίλου κινήθηκαν θετικά, με τις πωλήσεις να καταγράφουν άνοδο 13,3% (316,5 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται στα 8 εκατ. ευρώ.

Ο Βασίλης Φουρλής έχει προαναγγείλει την είσοδο σε νέα κατηγορία λιανικής, συμπληρώνοντας τις υφιστάμενες, δηλαδή των αθλητικών ειδών και οικιακού εξοπλισμού, η οποία θα αφορά όλες τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται η Όμιλος και θα αναπτυχθεί τόσο σε φυσικά καταστήματα όσο και Οnline. Μία νέα κίνηση που δείχνει τον στόχο να διατηρήσει την κυριαρχία της Fourlis στον κλάδο του λιανεμπορίου.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα