• Πολιτική

    Politico: Στο στόχαστρο της ΕΕ η Ελλάδα – Έρευνα για το πού πήγαν τα 1,6 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες

    • NewsRoom
    πρόσφυγες

    Από τον καταυλισμό της Μόριας


    Τη διεξαγωγή έρευνας για πιθανή κακοδιαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ για τη σίτιση των προσφύγων στην Ελλάδα, ξεκινά η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

    Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, η έρευνα αφορά φερόμενες παρατυπίες στην παροχή τροφίμων στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, η οποία γίνεται με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από πληροφορίες που παρασχέθηκαν από τη γενική διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν, το 2017, ανέφερε ο εκπρόσωπος της OLAF.

    «Καθώς η έρευνα συνεχίζεται, η OLAF δεν μπορεί να κάνει κανένα περαιτέρω σχόλιο σε αυτό το στάδιο. Το γεγονός ότι η OLAF εξετάζει το θέμα δεν σημαίνει ότι όποια πρόσωπα εμπλέκονται έχουν διαπράξει κάποια παρατυπία ή απάτη, πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι το γεγονός ότι η OLAF εξετάζει το ζήτημα δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι πρόσωπα ή οργανισμοί έχουν αναγκαστικά διαπράξει παρατυπίες ή απάτες», διευκρινίζεται.

    Ο εκπρόσωπος της OLAF αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες και να πει εάν η έρευνα σχετίζεται με τα δημοσιεύματα στην Ελλάδα, τα οποία έσπευσε να χαρακτηρίσει ως «fake news» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Δευτέρα. Υπενθυμίζεται πως είχε προηγηθεί η μήνυση που είχε καταθέσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά των δημοσιογράφων της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Μάλιστα το δημοσίευμα του Politico αναφέρεται στα όσα παρουσιάζονται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, κάνοντας λόγο για «επιχειρηματίες προσκείμενοι στον ακροδεξιό υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, έλαβαν μέρος της κοινοτικής επιδότησης, μέσω συμβάσεων για θέματα όπως η τροφοδοσία και οι υδραυλικές εγκαταστάσεις».

    Σύμφωνα με το Politico, το 2017 η ΜΚΟ «Solidarity Now» υπέβαλε αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητώντας να διερευνηθεί η πιθανή κακοδιαχείριση των χρημάτων που προορίζονται να βοηθήσουν τους πρόσφυγες στη χώρα. Η οργάνωση επισήμανε τις κακές συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει λάβει σημαντικούς πόρους από τις Βρυξέλλες για τη βελτίωση του συστήματος παροχής ασύλου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μητσοτάκης: Ντροπή για τη χώρα η Μόρια – Θα έρθει στο φως το πού κατέληξαν τα 1,6 δισ. ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καμμένος: «Fake news» ότι «φάγαμε» κονδύλια 1,6 δισ. ευρώ, «χωρίς εμάς οι πρόσφυγες θα έμεναν νηστικοί»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποια υπουργεία έχασαν (ή έφαγαν ) 1,6 δισ. ευρώ για τους μετανάστες. Όλη η αλήθεια. Όλο το παρασκήνιο



    ΣΧΟΛΙΑ