• Πολιτική

    Ο Γιάννος και οι… άλλοι της προεκλογικής περιόδου

    Γιάννος Παπαντωνίου

    Γιάννος Παπαντωνίου


    “Με κατηγορούν με εκτιμήσεις”, απαντά ο πρώην υπουργός λίγο τη δύσκολη απολογία του

    Δεν ήταν λίγοι όσοι εκτιμούσαν πως αυτή η προεκλογική περίοδος θα περάσει μέσα από εισαγγελικά-ανακριτικά γραφεία και δικαστικές αίθουσες. Η ίδια άποψη ακούγεται πλέον ολοένα και συχνότερα. Με τους υποστηρικτές της να επικαλούνται συγκεκριμένες εκκρεμείς υποθέσεις στη Δικαιοσύνη.

    Στην υπόθεση της Novartis, ήδη τα (γνωστά και μονίμως έχοντα αποκλειστικές πληροφορίες για τις “καυτές” δικαστικές έρευνες) κυβερνητικά φύλλα “τιτιβίζουν” για τις πρώτες ποινικές διώξεις σε βάρος πρώην υπουργών (πριν καν ασκηθούν διώξεις).

    Στην υπόθεση του επιχειρηματία Αρη Φλώρου και τα “μαϊμού” πιστοποιητικά αναπηρίας που οδήγησαν στην -ολίγων ημερών- αποφυλάκιση του, τα “καρφιά” έπεφταν εκατέρωθεν στην πολιτική αρένα με την κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα να διενεργείται υπό την εποπτεία της ίδιας της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

    Τα σενάρια ότι η ΝΔ καταλήγει στην υποψηφιότητα του Ανδρέα Παχατουρίδη για τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας -της Αττικής- συνέπεσαν με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που παραπέμπει σε δίκη τον δήμαρχο Περιστερίου για ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες.

    Και η πρώτη στη σειρά υπόθεση που θα κριθεί άμεσα από τη Δικαιοσύνη είναι του Γιάννου Παπαντωνίου. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και άλλοτε πανίσχυρος υπουργός Οικονομικών μετρά αντίστροφα τις μέρες για να απολογηθεί στους ανακριτές για μία κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος. Δηλαδή, για μία κατηγορία που βάσει του νόμου, χωρεί την επιβολή του περιοριστικού της ελευθερίας όρου, ήτοι της προφυλάκισης.

    Η απολογία του Γιάννου

    Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου είναι το -μετά από αναβολή- ραντεβού του Γιάννου Παπαντωνίου αλλά και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου με τους ανακριτές κατά της Διαφθοράς Ηρ.Ζαμανίκα και Γ.Ευαγγέλου.

    Περί τις 800 σελίδες αριθμεί μόνο το κατηγορητήριο που καλούνται να αντικρούσουν, το οποίο συνοδεύεται από τα αποδεικτικά στοιχεία που τους κατέστησαν κατηγορούμενους. Λόγω του όγκου του υλικού, το ζευγάρι αναμένεται (ενδεχομένως και νωρίτερα της 27ης Σεπτεμβρίου) να ζητήσει (και πιθανότατα να λάβει) νέα προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία του.

    Ο πρώην υπουργός και η σύζυγος του κατηγορούνται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με βασικό αδίκημα την απιστία (παραγεγραμμένη βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών) σε συμβάσεις εξοπλιστικών, με βασική αυτή του εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών τύπου S.

    Η ποινική δίωξη είχε ασκηθεί τον Ιούνιο του 2017, μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας για τη νομιμότητα των καταθέσεων αλλά και του τιμήματος αγοράς ακίνητης περιουσίας του κ.Παπαντωνίου και της συζύγου του. Ερευνήθηκε, δηλαδή, εάν η περιουσία του πρώην υπουργού είναι “καθαρή” ή εάν πίσω από την απόκτησή της υπάρχει οσμή μαύρου χρήματος από μίζες εξοπλιστικών επί υπουργίας του στο Εθνικής Άμυνας.

    Οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς έκριναν ότι προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις σε βάρος του κ.Παπαντωνίου και της κα Κουράκου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Φέρονται οι εισαγγελείς να κατέληξαν στην κρίση ότι “τα δηλωθέντα εισοδήματα του ζευγαριού παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση και είναι εντελώς δυσανάλογα με τις καταθέσεις τους αλλά και τα χρήματα που απαιτήθηκαν για την αγορά 4 ακινήτων”.

    Στο εισαγγελικό πόρισμα φέρεται να καταγράφεται ότι καταθέσεις και αγορές (αν όχι όλων των ακινήτων, των περισσοτέρων) δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματά τους και ενδεχομένως να έγιναν με μαύρο χρήμα από μίζες σε εξοπλιστικά.

    Οι εισαγγελείς απέρριψαν το ενδεχόμενο τα χρήματα να προήλθαν από άλλες πηγές και μία πιθανή φοροδιαφυγή καθώς όπως έλεγαν πηγές «Παπαντωνίου – Κουράκου ήταν αμειβόμενοι από το Δημόσιο, δεν ασκούσαν δηλαδή κάποια πχ επιχειρηματική δραστηριότητα από την οποία θα μπορούσαν να έχουν αδήλωτα εισοδήματα.”

    “Κατηγορίες με… εκτιμήσεις” λέει ο πρώην υπουργός

    Για “κατασκευασμένες εκτιμήσεις” των αρχών προκειμένου να τον ενοχοποιήσουν και να εξυπηρετήσουν δόλιες σκοπιμότητες κάνει λόγο ο Γιάννος Παπαντωνίου. Αυτό -υποστηρίζει- είναι το τίμημα που καλείται να πληρώσει για την πολύχρονη επιτυχημένη υπουργική του πορεία, κυρίως ως “τσάρος” της Οικονομίας,

    Μιλώντας για πρώτη φορά για την επικείμενη -δύσκολη- απολογία του, η οποία συμπίπτει με την αποστολή στη Βουλή δύο δικογραφιών προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα ελεγχθεί ποινικά και για το κακούργημα της δωροδοκίας, ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι επινοήθηκαν νέες κατηγορίες καθώς οι υφιστάμενες έχουν ήδη καταρρεύσει.

    “Οι διώκτες μου έχουν ρίξει τόνους λάσπης. Τώρα, όμως, άρχισαν τα αποκαλυπτήρια”, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο κ.Παπαντωνίου.

    Απολογούμενος ο πρώην υπουργός θα υποστηρίξει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις απιστίας του καθώς η σύμβαση Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής των έξι φρεγατών ήταν συμφέρουσα για το ελληνικό Δημόσιο. Όσο για την κατηγορία που αντιμετωπίζει για τα περί του αντιθέτου, στηρίζεται σε εκτιμήσεις λόγω της καθυστέρησης παράδοσης του προγράμματος.

    Αναμένεται να πει ότι “οι καθυστερήσεις ήταν οριακές ενώ, αντίθετα, ακύρωση ή διακοπή του προγράμματος θα συνεπαγόταν μεγάλη ελάττωση της περιουσίας του Δημοσίου λόγω ραγδαίας απαξίωσης των έξι παλαιών φρεγατών και επιπλέον, θα καθιστούσε αναγκαία την κατασκευή νέων φρεγατών… Η υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού των έξι φρεγατών διασφάλισε απολύτως το συμφέρον του ελληνικού Δημοσίου και ενίσχυσε την εθνική ασφάλεια. Η επιλογή που εισηγούνται οι διώκτες μου θα ζημίωνε το ελληνικό Δημόσιο, θα παραβίαζε τις αντοχές της οικονομίας και θα υπονόμευε την εθνική ασφάλεια.”

    Ο κ.Παπαντωνίου, στη δήλωση του, μιλά για επινόηση του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας, με το οποίο επίσης κινδυνεύει να κατηγορηθεί εάν η Βουλή αποφασίσει όπως στην υπόθεση της Νovartis: ότι δηλαδή το αδίκημα δεν έχει παραγραφεί βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς τελέστηκε επ’ ευκαιρία της άσκησης των υπουργικών του καθηκόντων.

    Η αποστολή των δύο δικογραφιών στη Βουλή ήρθε μετά τα νέα στοιχεία που απέστειλαν ελβετικές και κυπριακές τράπεζες. Οι αρμόδιοι ανακριτές συνδέουν πλέον τον πρώην υπουργό με ένα “πλυντήριο ξεπλύματος μαύρου χρήματος” που στήθηκε μέσω τουλάχιστον 7 τραπεζικών λογαριασμών και 35 υπολογαριασμών αλλά και εξωχώριων εταιριών.

    Τι απαντά ο κ.Παπαντωνίου;

    “Μετά από 15 χρόνια δικαστικών ερευνών δεν έχει προκύψει σε βάρος μου καμιά απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας. Ούτε έμβασμα, ούτε τραπεζική ροή, ούτε μαρτυρία παράνομης συναλλαγής. Οι ελβετικοί λογαριασμοί, τους οποίους έθεσα αμέσως και οικειοθελώς στη διάθεση των δικαστικών αρχών, αποδείχτηκε μετά από ενδελεχή εξέταση ότι είναι πεντακάθαροι.

    Eξάλλου, είχα ανοίξει λογαριασμό στην τράπεζα CREDIT SUISSE της Γενεύης στις 04-11-1983, για να καταθέσω τα πολύ υψηλά εισοδήματα που εξασφάλιζα επί μια περίπου δεκαετία στο εξωτερικό ως στέλεχος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι και, στη συνέχεια, ως Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στις αρχές του 1985, μετά το τέλος της θητείας μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι συνολικές καταθέσεις μου στο λογαριασμό της CREDIT SUISSE ήταν 585.000 δολάρια ΗΠΑ, δηλαδή περίπου 1.500.000 ελβετικά φράγκα.”

    Ο πρώην υπουργός, έχοντας πλέον γνώση των στοιχείων της δικογραφίας, αντικρούει τα περί αποκαλύψεως τραπεζικών λογαριασμών μέσω των οποίων διακινήθηκαν “μίζες”:

    “Η απόλυτη ανυπαρξία στοιχείων παράνομης λειτουργίας έφερε τους διώκτες μου σε πλήρες αδιέξοδο. Έτσι εφεύραν ένα πρωτοφανές σενάριο: να συνδέσουν αναλήψεις μετρητών ενός αντιπροσώπου οπλικών συστημάτων – που έχει πεθάνει – από λογαριασμούς του σε ελληνικές τράπεζες με καταθέσεις μετρητών φιλικού μου προσώπου σε δικούς του ελληνικούς λογαριασμούς, χωρίς να υπάρχει καμιά σύνδεση ή σχέση μεταξύ τους !!! Ούτε ηλεκτρονική μεταβίβαση , ούτε επαφή, ούτε καν επικοινωνία ή γνωριμία !!! Και, βέβαια, καμιά απολύτως σχέση ή γνωριμία μεταξύ του αντιπροσώπου και εμένα. Κάποιο «μαγικό χέρι» φαίνεται να συνδέει τα μετρητά του ενός με τα μετρητά του άλλου.

    Εξάλλου, δεν υπάρχει καμιά αριθμητική συσχέτιση μεταξύ αναλήψεων και καταθέσεων. Το συμπέρασμα, ότι δήθεν οι καταθέσεις μετρητών του φιλικού μου προσώπου αποτελούν χρήματα αναλήψεων σε μετρητά του αντιπροσώπου της εταιρίας είναι εξωφρενικό.

    Τα όσα αφορούν τη «νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα» είναι απολύτως ανυπόστατα δεδομένου ότι δεν αποδείχτηκε η ύπαρξη «παράνομης δραστηριότητας». Οι αναφορές σε «πολύπλοκες τραπεζικές κινήσεις» και «δαιδαλώδεις διαδρομές» στερούνται αντικειμένου. Χρηματοοικονομικά προϊόντα, αμοιβαία κεφάλαια, ασφαλιστήρια συμβόλαια, επενδύσεις σε μέταλλα, επιπροσθέτως των απλών τραπεζικών καταθέσεων, χρησιμοποιούνται παγίως στη διαχείριση τραπεζικών λογαριασμών από τις υπηρεσίες των χρηματοοικονομικών οργανισμών.”



    ΣΧΟΛΙΑ