• Άρθρα

    ΟΤΕ: Γιατί χοντραίνει το παιχνίδι ο Τσαμάζ;

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    ΟΤΕ: Γιατί χοντραίνουν το παιχνίδι οι Γερμανοί; Γιατί ο επικεφαλής του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ αποφάσισε να σηκώσει τώρα το γάντι και να επιτεθεί δημοσίως και κατά μέτωπο στη διοίκηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ); Ο Τσαμάζ είχε στείλει επιστολή στην ΕΕΤΤ από τις 3 Νοεμβρίου, σε πολύ σκληρό ύφος, και περίμενε σχεδόν ένα μήνα μήπως και υπάρξει αλλαγή στάσης. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη ανακατατάξεις στην αγορά τηλεπικοινωνιών και λήγει – στο τέλος Δεκεμβρίου – η θητεία της σημερινής Ολομέλειας της ρυθμιστικής αρχής. Εκκρεμεί και μια απόφαση για την καρτοκινητή τηλεφωνία που πιθανώς θα εκδοθεί μέσα στον Δεκέμβριο.

    Η αντίδραση του ΟΤΕ που στην ουσία επενδύει δύο στα τρία ευρώ που τοποθετούνται στην εγχώρια αγορά τηλεπικοινωνιών, θεωρείται λογική.

    Πέραν των 2,6 δισ. που επενδύθηκαν την τελευταία εξαετία, το νέο πρόγραμμα μέχρι το 2020 προβλέπει δαπάνες που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ. Δεν είναι και λίγα!

    Όλα αυτά συμβαίνουν όταν το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζεται να βγάλει προς πώληση το 5% με πρώτο υποψήφιο αγοραστή την Deutsche Telekom, με βάση και τη συμφωνία μετόχων.

    Όσο για τον Μιχάλη Τσαμάζ, αισθάνεται ακόμα ισχυρότερος καθώς πρόσφατα ανανεώθηκε η θητεία του στο τιμόνι του ΟΤΕ.

    Καψόνι ετοιμάζουν οι Κινέζοι στον Π. Κουρουμπλή!

    Το νομοσχέδιο του υπουργείου ναυτιλίας μπορεί να ψηφίστηκε , όμως η κινητικότατα εντείνεται γύρω από το “άρθρο 106” ( που αφόρα την διόλου ευκαταφρόνητη αγορά υποδοχής και διαχείρισης αποβλήτων στα λιμάνια από την οποία προσπορίζεται ο ΟΛΠ), για το οποίο τόσο πολύ επέμενε ο υπουργός να προωθήσει παρά την αμφιλεγόμενη νομική συμβατότητά του με την σύμβαση παραχώρησης της Cosco που έχει ψηφίσει επίσης η Βουλή.

    Πέρα από τον ΟΛΠ και τους κινέζους επενδύτες που είναι στα κάγκελα γιατί, όπως ισχυρίζονται, παραβιάζεται ευθέως η σύμβαση παραχώρησης (ΟΛΠ=COSCO) με το Ελληνικό Δημόσιο, την αντίθεση τους έχoυν σαφώς και επίσημα εκφράσει τόσο η ΕΛΙΜΕ όσο η Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων και, βέβαια, το ΤΑΙΠΕΔ που βλέπει τα σχεδία του για αξιοποιήσεις και άλλων οργανισμών λιμανιών να σκοντάφτουν αφού δημιουργούνται θέματα και σε εν δυνάμει άλλους επενδυτές .

    Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ακούγεται έντονα ότι ενημέρωση επί του συγκεκριμένου άρθρου έχουν ζητήσει τόσο οι Βρυξέλλες όσο και οι άλλοι θεσμοί για προφανείς λογούς καθώς το άρθρο 106 (που έγινε 105 διότι έφυγε άλλο) φαίνεται πως προσκρούει και σε συγκεκριμένη κοινοτική οδηγία.

    Οι της Cosco έχουν πάει κατευθείαν ψηλά και ζήτησαν ραντεβού για το θέμα με το Μέγαρο Μαξίμου. Ηδη ακούγεται πως ετοιμάζεται τροπολογία εξαίρεσης του ΟΛΠ από το άρθρο 105 (πρώην 106).

    Η δύσκολη εξίσωση του ΔΕΣΦΑ και ο… ένας υποψήφιος

    Η εξαιρετική πορεία του ΔΕΣΦΑ, λόγω της μεγάλης αύξησης στη ζήτηση φυσικού αερίου, δημιουργεί προσδοκίες για υψηλό τίμημα στο διαγωνισμό για την πώληση του 66% (το 35% των ΕΛΠΕ και το 31% που πωλείται από το ΤΑΙΠΕΔ). Την ίδια στιγμή, όμως, το περιορισμένο ενδιαφέρον, αφού στην τελική φάση έχουν περάσει δύο σχήματα, πιέζει το ύψος του τιμήματος.

    Το παραδέχθηκε χθες και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Σωτήρης Νίκας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.

    Μεταξύ μας, το σχήμα στο οποίο συμμετέχουν τρεις μέτοχοι του ΤΑΡ (Snam, Enagas, Fluxys) και η Gasunie παίζει χωρίς αντίπαλο. Εχει απέναντί του την ισπανική Regasificadoradel Noroeste, μικρού βεληνεκούς επιχείρηση σε σύγκριση με τους τρεις ισχυρούς.

    Παρά τον περιορισμένο ανταγωνισμό οι υποψήφιοι έχουν ζητήσει παράταση και θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως οι δεσμευτικές προσφορές δεν θα υποβληθούν στις 22 Δεκεμβρίου.

    Πάμε για το νέο χρόνο, όπως και για τόσες άλλες ιδιωτικοποιήσεις. Η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει πως δεν θα δεχθεί προσφορά κάτω των 400 εκατ. ευρώ που είχαν προσφέρει οι Αζέροι της Socar στον πρώτο διαγωνισμό που ακυρώθηκε.

    Κύμα πλειστηριασμών στα ξενοδοχεία

    Εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια λειτουργεί με προσωρινή διοίκηση το ξενοδοχείο “Αλκυονίς” στη Λούτσα που βγαίνει στο σφυρί από την Τράπεζα Πειραιώς με ημερομηνία πλειστηριασμού τις 20 Ιουνίου 2018.

    Το ξενοδοχείο είναι δύο αστέρων και δυναμικότητας 96 δωματίων (197 κλινών).  Τόσο η Πειραιώς, όσο και οι Alpha και Eurobank προγραμματίζουν σειρά πλειστηριασμών ξενοδοχειακών μονάδων που κουβαλούν αμαρτίες πολλών ετών.

    Τώρα υπάρχει η ελπίδα πως η έκρηξη του τουριστικού ρεύματος θα συμβάλλει στην προσέλκυση επενδυτών γιατί αντίστοιχες απόπειρες είχαν γίνει, χωρίς αποτέλεσμα, και παλαιότερα.



    ΣΧΟΛΙΑ