• First Top Stories

    Μάρκος Καραμπέρης: Η άνοδος και η πτώση ενός «άρχοντα» της νύχτας

    • Contributor
    Μάρκος Καραμπέρης

    Μάρκος Καραμπέρης


    Στο άδειο ακροατήριο του τρίτου ορόφου του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης, την ώρα της διακοπής της συνεδρίασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ξεχωρίζει μία φιγούρα. Έχει ακουμπήσει το πέλμα του ενός ποδιού στο μπροστινό του κάθισμα και πάνω στο γόνατο στηρίζει το αριστερό του χέρι με το οποίο κρατάει ένα μακρύ και παχύ πούρο. Το βάζει στο στόμα του χωρίς να το έχει ανάψει και διαρκώς γεύεται τον κουβανέζικο σφιχτά τυλιγμένο καπνό του.

    Ο 64χρονος επιχειρηματίας Μάρκος Καραμπέρης, θρύλος της νύχτας της δεκαετίας του ’80 στη βόρεια Ελλάδα, όταν μεσουρανούσε η «Θεσσαλονικιά», κοιτούσε προβληματισμένος τα άδεια έδρανα των δικαστών. Λίγες ημέρες αργότερα, θα έπαιρνε για δεύτερη φορά, μετά πέντε χρόνια τον δρόμο για τις φυλακές. Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών για τοκογλυφία κατ’ εξακολούθηση και ορισμένες περιπτώσεις εκβίασης.

    Η φήμη του Μάρκου, όπως αρέσκεται και ο ίδιος να τον αποκαλεί η πιάτσα της Θεσσαλονίκης, για τα δάνεια με… τόκους ευκολίας, ήταν γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Άλλωστε όταν συνελήφθη, τον Ιανουάριο του 2012 σε μία πρωτοφανή σε μέγεθος επιχείρηση της ασφάλειας Θεσσαλονίκης, κανείς δεν πίστευε ότι ήρθε η στιγμή να βρεθεί ο Καραμπέρης στη φυλακή. Οι περισσότεροι πίστευαν πως οι υψηλές γνωριμίες του δεν θα τον άφηναν ποτέ να οδηγηθεί πίσω από τα κάγκελα. Άρχισαν να αναθεωρούν όμως όταν προφυλακίστηκε. Και επανήρθαν στις αρχικές τους σκέψεις όταν ο Καραμπέρης δικάστηκε σε πρώτο βαθμό. Αθώος για εγκληματική οργάνωση, αθώος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ένοχος για τοκογλυφία και κάποιες περιπτώσεις εκβίασης. «Σας δίνουμε τη δυνατότητα να ξαναφτιάξετε τη ζωή και την οικογένειά σας», είχε πει τότε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιώργος Αποστολάκης στον Μ. Καραμπέρη, κάνοντας δεκτό το αίτημα να του χορηγηθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση και ν’ αφεθεί ελεύθερος.

    Μάρκος Καραμπέρης
    Μάρκος Καραμπέρης

    «Αυτός είναι ο Μάρκος», είπαν όσοι πίστευαν από την αρχή πως ο «έχων το γενικό πρόσταγμα», όπως ακριβώς έγραφε γι’ αυτόν τον παραπεμπτικό βούλευμα, έχει αρκετούς άσσους κάτω από τα μανίκια του, με πρόσωπα γνωστά στην υψηλή κοινωνία. Άλλωστε φόβος πολλών ήταν ότι στο γραφείο του κατέγραφε με κάμερες κάθε συνάντηση. Όπως εκείνη με τον επιχειρηματία Αθ. Πάπιστα για την υπόθεση των ακινήτων της Μονής Βατοπεδίου, που έφτασε μέχρι την εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

    Στη δίκη του δεύτερου βαθμού, ο 64χρονος επιχειρηματίας είπε πως όχι απλώς δεν έφτιαξε την περιουσία του, αντίθετα μεγέθυνε τα οικονομικά του προβλήματα. Ανέφερε πως οφείλει στις Τράπεζες γύρω στα 8 εκ. ευρώ, ότι έχουν δεσμευτεί όλα τα ακίνητά του και πως όλα τα ενοίκια καταλήγουν στα χρέη. Υποστήριξε ακόμη πως αναγκάστηκε να αφήσει για τη θέρμανσή του το πετρέλαιο, λόγω αυξημένης τιμής και τον φετινό και πολύ σκληρό χειμώνα των -12 βαθμών Κελσίου στη Θεσσαλονίκη, ζεστάθηκε με σόμπα για πέλετ που του έκανε δώρο ο φίλος του γνωστός επιχειρηματίας και μάρτυρας στην υπόθεση Θεόδωρος Καρυπίδης.

    Είναι αλήθεια πως ο Μ. Καραμπέρης δεν περίμενε ότι θα μπει στη φυλακή. Πίστευε ότι το δικαστήριο, στον δεύτερο βαθμό, θα του δώσει και… άλλη ευκαιρία και με ένα ελαφρυντικό, που τελικά δεν του αναγνωρίστηκε, η ποινή παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα. Στο περιβάλλον του εξέφρασε το παράπονό του ότι έπρεπε το Πενταμελές της Θεσσαλονίκης να σταθμίσει όλες τις δωρεές που παρουσίασε ότι έκανε σε καλαίσθητες εκδόσεις ειδικά τυπωμένες για το δικαστήριο. Και μάλιστα το νομικό του επιτελείο ανέφερε πως μόνον γι’ αυτό θα οδηγήσει την υπόθεση στον Άρειο Πάγο, ασκώντας αναίρεση.

    Στην απολογία του επέμεινε ότι δεν έχει καμία σχέση με τοκογλυφίες και εκβιάσεις. Ειδικά για τις τοκογλυφίες ισχυρίστηκε ότι όλες οι συναλλαγές ήταν «ανταλλαγές επιταγών», που έκαναν όλοι οι επιχειρηματίες την περίοδο της οικονομικής άνθησης.

    Μάρκος Καραμπέρης
    Μάρκος Καραμπέρης

    Πόσο θα μείνει μέσα;

    Τον Καραμπέρη τον χαρακτηρίζει η προνοητικότητα. Άλλωστε επιβίωσε στη ζούγκλα της νύχτας και όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη για πολλά χρόνια και μάλλον αναδείχτηκε σκληρά νικητής. Μπορεί να μην περίμενε να οδηγηθεί πάλι στις φυλακές, αλλά έχει ήδη έτοιμες τις κινήσεις του για ν’ αποφυλακιστεί.

    Πριν ακόμη γίνει το δικαστήριο, πληροφορίες αναφέρουν ότι κίνησε τις διαδικασίες να του αναγνωριστεί ποσοστό αναπηρίας, προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί. Έτσι πέρασε από την Κεντρική Επιτροπή Πιστοποίησης Αναπηρίας, καθώς είναι γνωστό ότι είχε υποβληθεί σε επέμβαση καρδιάς και η κατάσταση της υγείας του είχε επιβαρυνθεί όταν πρώτη φορά είχε φυλακιστεί. Μάλιστα μία φορά χρειάστηκε να μεταχθεί εκτάκτως από τις φυλακές Νιγρίτας στο νοσοκομείο Σερρών.

    Το χαρτί της κεντρικής επιτροπής δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί μόνον για τη σύνταξη. Πηγές έλεγαν ότι ήδη είναι έτοιμη η αίτηση που θα κατατεθεί στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, προκειμένου ο 64χρονος επιχειρηματίας να υπαχθεί στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου και ν’ αποφυλακιστεί ως ανάπηρος. Και μάλιστα ελπίζει βάσιμα να γίνει αυτό γρήγορα, καθώς το περιβάλλον του λέει ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις του νόμου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κώστας Μπακογιάννης-Σία Κοσιώνη: Γάμος στο Ακρωτήρι στα τέλη Ιουλίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απόστολος Βακάκης: Η σιωπή και οι Μαλδίβες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αντνάν Κασόγκι: Οι νύχτες με τον Ανδρέα, η «αγορά του αιώνα» και οι «αιώνιες» ερωμένες



    ΣΧΟΛΙΑ