• Business

    Ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων

    • NewsRoom


    Πονοκέφαλο προκαλούν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αλλά και στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, περί «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος μέσω της πώλησης ακινήτων από ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Και αυτό διότι στη διαδικασία των πλειστηριασμών μπορούν να συμμετέχουν και κάτοικοι του εξωτερικού, για τους οποίους όμως δεν υπάρχει έλεγχος του «πόθεν έσχες», εάν δεν έχουν ελληνικό ΑΦΜ. Εκμεταλλευόμενοι το κενό της νομοθεσίας αλλοδαποί οι οποίοι δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν το  ΑΦΜ τους, «ξεπλένουν» χρήματα αγοράζοντας ακίνητα μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

    Να σημειωθεί, πως για όσους θέλουν να πάρουν μέρος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς προβλέπεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική κατάθεση του ΑΦΜ 48 ώρες πριν, προκειμένου ο συμβολαιογράφος να ενημερώσει σε περιπτώσεις που διαπιστώνει την ύπαρξη προβλήματος τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να κάνουν έλεγχο. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν ισχύει για αλλοδαπούς που δεν έχουν ελληνικό ΑΦΜ.

    Σύμφωνα με φοροτεχνικούς και συμβολαιογραφικούς κύκλους, όπως αναφέρει το patrastimes.gr, η Πάτρα είναι μια από τις πόλεις που έχει εξελιχθεί σε θύλακα που έχουν εμφανιστεί φαινόμενα «πλυντηρίου» χρημάτων μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

    Όσοι θέλουν να ξεπλύνουν χρήμα μέσω της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, «χτυπούν» και παίρνουν ακίνητα σε τιμές κάτω του κόστους και πολλές φορές με χρήματα που δεν έχουν.

    Όσοι αλλοδαποί διαθέτουν «μαύρο χρήμα» ή όσοι έχουν την ελληνική υπηκοότητα αλλά δεν θέλουν να φανούν, βάζουν μπροστά αλλοδαπούς και με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να παίρνουν ακίνητα-φιλέτα κάτω του κόστους. Έτσι βρίσκονται διπλά κερδισμένοι, καθώς και «ξεπλένουν» τα χρήματα και βρίσκονται με ακίνητα μεγάλης αξίας τα οποία έχουν αποκτήσει σε πολύ χαμηλές τιμές.

    Η Ανεξάρτητη Αρχή, η οποία έχει εντοπίσει τέτοια φαινόμενα, προσπαθεί, τώρα, να βρει τρόπο ώστε να σταματήσει αυτό το φαινόμενο.



    ΣΧΟΛΙΑ