• Business

    Θρίλερ με τον ΔΕΣΦΑ: Διήμερη αναβολή για την αποσφράγιση των προσφορών αποφάσισε το ΤΑΙΠΕΔ

    • NewsRoom


    Παράταση αγωνίας για τον ΔΕΣΦΑ καθώς το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε διήμερη αναβολή για το άνοιγμα των βελτιωμένων οικονομικών προσφορών που έχει ζητήσει από τις δύο κοινοπραξίες, οι οποίες διεκδικούν το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα, προκειμένου να αξιολογήσει κατά πόσο οι προσφορές που έδωσαν οι διεκδικητές είναι κοντά στο εύρος της αποτίμησης του 66% του ΔΕΣΦΑ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξελίξεις τελικά αναμένονται για την ερχόμενη Τρίτη. Το Ταμείο είχε ζητήσει συγκεκριμένες διευκρινίσεις από τα δύο επενδυτικά σχήματα, αλλά έως και σήμερα μόνο το ένα έχει αποστείλει τα σχετικά στοιχεία. Όπως επισημαίνεται, πάντως, το ΤΑΙΠΕΔ δεν αποκλείεται να ζητήσει από τον πρώτο πλειοδότη να καταθέσει και νέα βελτιωμένη προσφορά.

    Το τίμημα, μέχρι στιγμής, ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ πληροφορίες το ανεβάζουν κοντά στα 460 – 480 εκατ. ευρώ.

    Στο πρώτο σχήμα συμμετέχουν οι τρεις βασικοί μέτοχοι του αγωγού TAP, δηλαδή η ιταλική Snam, η βελγική Fluxys, και η ισπανική Enagas ενώ η δεύτερη προσφορά έχει γίνει από την ισπανική Reganosa, μαζί με τη ρουμανική Transgaz, και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (EBRD).

    Τις νέες προσφορές είχε ζητήσει το ΤΑΙΠΕΔ, μετά την αποσφράγιση εκείνων, που υποβλήθηκαν από δύο σχήματα στις Φεβρουαρίου.

    Να σημειωθεί ότι η εντυπωσιακή αύξηση της ζήτησης του φυσικού αερίου την περασμένη χρονιά κατά 21,06% οδήγησε, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τον Διαχειριστή, σε σημαντική αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας του ΔΕΣΦΑ.

    Με βάση τα αποτελέσματα που έχουν τεθεί σε γνώση και των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό για την πώληση του 66% του Διαχειριστή, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 54,59%, από τα 156,4 στα 241,8 εκατ. ευρώ.

    Τα λειτουργικά κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 70,19% από τα 104,2 στα 177,4 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων κατά 152% από τα 49,7 στα 125,9 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά από φόρους κατά 149,47% από τα 34,3 εκατ. στα 85,6 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα της εταιρείας στις 31 Δεκεμβρίου του 2017 ήταν 227,77 εκατ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:Ανοίγουν οι φάκελοι των προσφορών για τον ΔΕΣΦΑ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΕΣΦΑ: Κατατέθηκαν βελτιωμένες προσφορές στο ΤΑΙΠΕΔ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στοίχημα για το ΤΑΙΠΕΔ οι προσφορές για ΔΕΣΦΑ-Αγωνία για το τίμημα

     



    ΣΧΟΛΙΑ