• Ναυτιλία

    Γ. Οικονόμου: Στην τελική ευθεία η συγχώνευση της Ocean Rig με την Transcocean

    Οικονόμου ναυτιλία

    Γιώργος Οικονόμου, εφοπλιστής DryShips


    To “πράσινο φως” για την ολοκλήρωση της συμφωνίας συγχώνευσης της Ocean Rig με την ελβετική Transocean Ltd. άναψαν οι μέτοχοι της εταιρείας γεωτρήσεων, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου.

    Όπως ανακοινώθηκε, οι κάτοχοι του 87,76% των κυκλοφορούντων μετοχών της Ocean Rig, ενέκριναν τη συγχώνευση σε ποσοστό 99,99% .

    Το deal που ανακοινώθηκε πέρυσι το Σεπτέμβριο, συνολικής αξίας περίπου 2,7 δισ. δολαρίων,  περιλαμβάνει μετρητά και μετοχικές συναλλαγές.

    Κάθε μέτοχος της Ocean Rig θα λάβει 1,6128 νέες μετοχές της Transocean και 12,75 δολ. σε μετρητά, δηλαδή η συνολική αξία θα ανέλθει σε 32,28 δολ. ανά μετοχή της εξαγορασθείσας εταιρίας, με βάση την τιμή κλεισίματος στις 31 Αυγούστου 2018.

    Όταν ολοκληρωθεί η συγχώνευση, οι μέτοχοι της Transocean θα κατέχουν περίπου το 79% και οι μέτοχοι της Ocean Rig το 21%, της νέας εταιρίας που θα δημιουργηθεί, η οποία θα παραμείνει εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    Ο στόλος της Ocean Rig αποτελείται από εννέα γεωτρύπανα βαθέων υδάτων και δύο για σκληρό περιβάλλον. Επίσης, περιλαμβάνει και δύο ακόμη γεωτρύπανα βαθέων υδάτων που βρίσκονται υπό κατασκευή στο ναυπηγείο Samsung Heavy Industries με ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης. Η παράδοση τους έχει οριστεί για το τρίτο τρίμηνο του 2019 και το τρίτο τρίμηνο του 2020 αντίστοιχα.

    Ο συνολικός στόλος της νέας εταιρίας θα περιλαμβάνει 57 πλοία γεωτρήσεων.

    Σημειώνεται ότι μετά τη συγχώνευση δεν αναμένονται αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της Transocean, στην εκτελεστική ομάδα διαχείρισης ή στην εταιρική δομή της λόγω της εξαγοράς. Η έδρα της εταιρίας θα παραμείνει στο Steinhausen, στην Ελβετία, ενώ θα συνεχίσει να έχει σημαντική παρουσία στις πόλεις Χιούστον, Τέξας, Αμπερντίν, Σκωτία και στο Στάβανγκερ της Νορβηγίας.

    Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019.

    Οικονόμου Ocean Rig
    Το πλοίο-τρυπάνι βαθέων υδάτων Ocean Rig Corcovado (κατασκευής 2011) της Ocean Rig έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί γεωτρήσεις σε βάθος από 500 μέτρα έως 3 χιλιόμετρα

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στ. Τσαντάνης: Αισιοδοξία για το 2019 παρά τις ζημίες στο γ’ τρίμηνο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Γ. Αλαφούζος: Κοντά στην πλήρη χρηματοδότηση των νεότευκτων VLCC της η Okeanis Eco Tankers

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Τι δείχνουν οι δείκτες για τη ναυλαγορά ξηρού φορτίου



    ΣΧΟΛΙΑ