• Ναυτιλία

    Γ. Οικονόμου: Ο νέος CEO της Ocean Rig και τα επόμενα σχέδια της εταιρίας

    Γιώργος Οικονόμου

    Γιώργος Οικονόμου, εφοπλιστής DryShips


    Με νέα διοίκηση βρίσκει το 2018 την εταιρία γεωτρήσεων Ocean Rig, συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου, μετά την απόφαση του ισχυρού άνδρα της ναυτιλίας να παραδώσει τη σκυτάλη του Προέδρου και CEO της εταιρίας στον 47χρονο Pankaj Khanna.

    Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου 2018, ο κ. Khanna, με 29 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της ναυτιλίας αναλαμβάνει επικεφαλής της Ocean Rig, η οποία προχώρησε σε αναδιάρθρωση μετά την υπαγωγή της στο άρθρο 15 του Πτωχευτικού Κώδικα των ΗΠΑ.

    Pankaj Khanna
    Pankaj Khanna

    Πριν αναλάβει τη νέα του θέση, ο Pankaj Khanna υπήρξε Διευθύνων Σύμβουλος της Pioneer Marine Inc, εταιρίας που δραστηριοποιείται στην αγορά ξηρού φορτίου, την οποία ίδρυσε ο ίδιος το 2013. Αξίζει, ωστόσο να σημειωθεί ότι ο κ. Khanna χαίρει της εμπιστοσύνης του Γιώργου Οικονόμου, αφού κατείχε τη θέση του Chief Marketing Officer στην Ocean Rig από την 1η Ιανουαρίου 2012 έως τις 2 Οκτωβρίου 2012, ενώ από το Μάρτιο του 2009 έως τον Οκτώβριο του 2012 ήταν Chief Operating Officer της ναυτιλιακής DryShips, η οποία επίσης ανήκει στον Γ. Οικονόμου.

    Πριν την ένταξή του στο δυναμικό της DryShips, ο Pankaj Khanna κατείχει θέσεις στις Excel Maritime Carriers Ltd και Alba Maritime Services S.A. Έχει επίσης διατελέσει Αντιπρόεδρος Στρατηγικής Ανάπτυξης στην Teekay Corporation, από το 2001 έως το 2007.

    Παράλληλα από την 1η Ιανουαρίου 2018, ο Ηρακλής Σμπαρούνης είναι ο νέος Οικονομικός Διευθυντής της Ocean Rig, ισχυροποιώντας περαιτέρω τη θέση του σε αυτήν, αφού ήδη κατέχει τη θέση του Διευθυντή και του επικεφαλής της Γραμματείας. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν ο κ. Σμπαρούνης διετέλεσε Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Ocean Rig.

    Ακόμη, ο Αντώνιος Κανδυλίδης διορίστηκε Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της εταιρίας από την 1η Ιανουαρίου 2018 και παραμένει Διευθυντής. Ωστόσο, η θέση του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου θα τερματιστεί στις 31 Μαρτίου 2018 και οι αρμοδιότητες θα μεταφερθούν σε άλλες διευθύνσεις.

    Σχολιάζοντας τις αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα της Ocean Rig, ο Πρόεδρος της Γιώργος Οικονόμου επισήμανε: “”Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ενίσχυση της διοικητική μας ομάδας στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να βελτιώσουμε τις λειτουργίες και να εστιάσουμε στην ανάπτυξη της Ocean Rig, κατά τη νέα μετά-αναδιάρθρωσης εποχή. Η νέα ομάδα, υπό την καθοδήγηση του κ. Κανδυλίδη και τη δική μου, θα αναλάβει να οδηγήσει την εταιρία στο επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας της, καθώς μπαίνουμε στο 2018 με αισιοδοξία και σε πλεονεκτική θέση, με ισχυρό ισολογισμό και σύγχρονο στόλο, έτοιμοι να επωφεληθούμε από τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν. Θα συνεχίσουμε να εστιάζουμε στη μεγιστοποίηση της αξίας των μετοχών μας μέσω του νέου κύκλου που θα διανύσουμε. “

    Αναλυτές επισημαίνουν ότι το μήνυμα του κ. Οικονόμου είχε πολλούς αποδέκτες. Σημειώνεται ότι λίγο πριν εκπνεύσει το 2017, φήμες της αγοράς έκαναν λόγο για ενδεχόμενη πώληση της εταιρίας από τον εφοπλιστή, μετά από σχετικές πιέσεις που του έχουν ασκήσει οι μέτοχοι της. Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Ocean Rig, το hedge fund Elliott Management Corp, είχε ζητήσει από την διοίκηση της να επανεξετάσει τις στρατηγικές επιλογές της, ενώ υπέρ της άποψης αυτής έχουν ταχθεί και άλλοι βασικοί μέτοχοι της επιχείρησης, όπως η  BlueMountain Capital και η Avenue Capital Group.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Δυο Ελληνίδες στην κορυφαία εκδήλωση της Διεθνούς Εβδομάδας Ναυτιλίας στο Λονδίνο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Οικονόμου: Δύο νέες συμφωνίες με πιστωτές και πώληση πλοίου για την DryShips

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Aρ. Πίττας: Oλοκληρώθηκε η πρώτη φάση ανανέωσης του στόλου της Euroseas

     



    ΣΧΟΛΙΑ