• Τράπεζες

    Τα Funds που χτυπάνε το project Amoeba με τα «κόκκινα» δάνεια της Πειραιώς

    Τράπεζα Πειραιώς


    Το πρώτο και συνάμα καθοριστικής σημασίας crash test για την πώληση «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων με εμπράγματες εξασφαλίσεις σε ακίνητα, κατά κύριο λόγο, μπαίνει στην τελική ευθεία. Την ερχόμενη Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, έχει προγραμματιστεί να κατατεθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές, για το project της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο φέρει την κωδική ονομασία Amoeba (Αμοιβάδα).

    Ήδη, είναι  καταγεγραμμένος ο  συνωστισμός «μνηστήρων», καθώς φτάνουν στα 35 τα Funds και τα ενδιαφερόμενα σχήματα που έχουν υπογράψει συμβάσεις εμπιστευτικότητας και  έχουν αντλήσει στοιχεία από το Data room, στο τελευταίο δίμηνο. Το πόσοι από τους όλους αυτούς τους «μνηστήρες» θα κάνουν το επόμενο βήμα δε μπορεί να προδικαστεί, αν και εκτιμάται ότι περίπου  10 με 15 θα είναι οι βασικοί διεκδικητές. Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι ανάμεσα στα Funds που θα δώσουν μάχη για το προς πώληση μεγάλο «πακέτο» των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ονομαστικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ, συγκαταλέγονται: Το Lone Star, τo Bain Capital, τo Fortress, το Center Bridge, όπως επίσης και ένα εξειδικευμένο Fund που έχει δημιουργήσει η Deutsche Bank. Ακόμη, ανάμεσα στους διεκδικητές θα είναι και θυγατρικά σχήματα των Alvarez and Marsal και BNP Paribas.

    Τράπεζα Πειραιώς

    Το συγκεκριμένο project πώλησης «χτυπημένων» επιχειρηματικών δανείων έχει ευρύτερο ενδιαφέρον για όλες τις συστημικές τράπεζες, αφού θεωρείται οδηγός για το τι τιμές μπορούν να πιάσουν τέτοιου είδους προσφερόμενα «πακέτα». Αν το Amoeba της Πειραιώς καταφέρει να πουληθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, τότε είναι εμφανές ότι αυτό θα μετρήσει ιδιαίτερα στην προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια μέσω πωλήσεων σε Funds. Θέτοντας τις βάσεις για τη λειτουργία μιας δευτερογενούς αγοράς δανείων. Eιδικά μάλιστα όταν η αναμορφωμένη στοχοθεσία των τραπεζών προβλέπει ότι οι πωλήσεις δανείων μέχρι τα τέλη του 2019 θα είναι στα 11,6  δισ. εν συνόλω. Aλλά και όταν οι  παραδοχές στο αρνητικό σενάριο των stress tests, έχουν συμπιέσει πολύ τις τιμές των ακινήτων, λόγω της αναμενόμενης κλιμάκωσης των εκποιήσεων από τις τράπεζες.

    Προ τετραμήνου τα χωρίς εξασφαλίσεις  δάνεια που έβγαλε στο σφυρί η Eurobank πουλήθηκαν στο 3% της αξίας τους. Τώρα όμως τα «κόκκινα» που εκχωρεί η Πειραιώς έχουν ενέχυρα και το σημαντικό είναι πόσο θα τιμολογήσουν τα Funds, τα ακίνητα που πάνε «πακέτο» με τα δάνεια. Με άλλα λόγια με πόση έκπτωση θα θελήσουν να τα αγοράσουν.

    Το Amoeba αφορά περί τα 700 μακράς καθυστέρησης δάνεια 150 μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιχειρήσεων. Η τρέχουσα αποτίμηση των εξασφαλίσεών τους έχει υπολογιστεί στα 640 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 40% της ονομαστικής αξίας (1,6 δισ.) του προσφερόμενου «πακέτου». Όπως είναι ευνόητο θα έχει άλλη σημασία αν το deal πώλησης θα γίνει στο 30% της ονομαστικής αξίας (30 σεντς ανά ένα ευρώ δανείου) και εντελώς άλλη, αν πραγματοποιηθεί κάτω από το 20% ή ακόμα και κάτω από το 15% της αξίας. Διότι όλα θα καταδείξουν τι μπορούν να προσδοκούν οι τράπεζες από τέτοιου είδους δρομολογούμενες πωλήσεις. Ενώ από την άλλη πλευρά, θα φανεί πόσο… φτηνά θέλουν να αγοράσουν τα Funds.

    Στα προς δάνεια του project Amoeba περιλαμβάνονται πάνω από 1300 ακίνητα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε ορισμένες άλλες μεγάλες πόλεις. Πρόκειται για γραφεία, καταστήματα και κάθε είδους κτιριακές εγκαταστάσεις, όπως επίσης και για έναν μικρό αριθμό κατοικιών που ανήκουν σε «κόκκινους» επιχειρηματίες. Η υπολογισμένη αξία των ακινήτων αντιστοιχεί στο 75% του συνόλου των εξασφαλίσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αφορά ενέχυρα σε άλλα περιουσιακά στοιχεία.

    Η «γκάμα» των ακινήτων είναι σύνθετη, αφού ορισμένα από αυτά χαρακτηρίζονται ήσσονος σημασίας, όπως για παράδειγμα οι εγκαταστάσεις μιας ιδιωτικής …ψυχιατρικής κλινικής που έχει κατεβάσει ρολά εδώ και δέκα χρόνια. Υπάρχουν όμως και ακίνητα που διαδραματίζουν ρόλο… γλυκαντικών στο project, όπως είναι ορισμένα νοικιασμένα γραφεία επί της οδού Κηφισίας.

    Εκτιμάται ότι οι δεσμευτικές προσφορές από τους «μνηστήρες» θα κατατεθούν στις αρχές του ερχόμενου Απριλίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Alpha Bank: Οι μυστικές διεργασίες και οι κινήσεις στο παρασκήνιο για τον νέο CEO



    ΣΧΟΛΙΑ