• Business

    Folli Follie: Όλο το παρασκήνιο της 6ωρης δραματικής σύσκεψης της ΕΚ – Τι προβλέπει η απόφαση

    • NewsRoom

    Δημήτρης και Καίτη Κουτσολιούτσου. Βασικοί Μέτοχοι Folli Follie


    Δραματική ήταν η εξάωρη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, υπό την προεδρία του κ. Χαράλαμπου Γκότση, και αφορούσε τα επόμενα βήματα αναφορικά με την Folli Follie. Η Επιτροπή, υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων, αποφάσισε, όπως αποκάλυψε στις 13:00 το mononews, να προχωρήσει σε νομικές ενέργειες κατά της Folli Follie Group. 

    Η εποπτική αρχή θα προχωρήσει στην κατάθεση έγκλησης στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Οι κατηγορίες θα είναι παρεμπόδιση Ελέγχου και άρνηση παροχής οικονομικών στοιχείων.

    Η έγκληση θα κατατεθεί σύμφωνα με το Ν 1969/1991 (που αφορά εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, αμοιβαία κεφάλαια, διατάξεις εκσυγχρονισμού και εξυγιάνσεως της κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις), αρ.76 παρ. 8 το οποίο αναφέρει ότι: “Μέλη του διοικητικού συμβουλίου, διευθυντές και υπάλληλοι νομικών προσώπων, χρηματιστηριακοί εκπρόσωποι και χρηματιστές που εν γνώσει τους υποβάλλουν ψευδή ή ανακριβή στοιχεία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή παραλείπουν την υποβολή στοιχείων ή παρεμποδίζουν με οποιονδήποτε τρόπο τη διενέργεια ελέγχου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ή δημοσιεύουν ψευδή ή ανακριβή οικονομικά στοιχεία για την επιχείρηση τους τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματική ποινή μέχρι πενήντα εκατομμύρια δραχμές”.

    Με αυτόν τον τρόπο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δέχεται ουσιαστικά εκ των προτέρων ότι έχουν διαπραχθεί αδικήματα από τη διοίκηση της Folli Follie και ότι έχουν ζημιωθεί φυσικά και νομικά πρόσωπα.

    Κακούργημα η Πλημμέλημα 

    Στο Ποινικό Δίκαιο, μόνος αρμόδιος για την υποβολή μιας υπόθεσης σε δικαστική κρίση με την άσκηση της ποινικής δίωξης είναι ο Εισαγγελέας για κακουργήματα ή πλημμελήματα και ο Δημόσιος κατήγορος για τα πταίσματα.

    Αρμόδια Δικαστήρια είναι τα Ποινικά Δικαστήρια, ενώ οι δράστες τιμωρούνται με τις ποινές της φυλάκισης, της κάθειρξης, της χρηματικής ποινής ή/και του προστίμου.

    Σημειώνεται πως την περασμένη Παρασκευή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έπειτα από την απόφαση αναστολής της μετοχής, την οποία αιτήθηκε η FFG, έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της για “αδυναμία της εισηγμένης εταιρείας να παράσχει στοιχεία που αφορούν στις οικονομικές της καταστάσεις”.

    Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, νομικοί εξηγούν πως η έγκληση εξετάζεται από τον εισαγγελέα και ακολουθεί η απόφαση ή μη για ανάθεση της έρευνας σε ανακριτή.

    Μπορεί η Folli Follie να «γυρίσει» το παιχνίδι;

    Το mononews αποφάσισε να πραγματοποιήσει δημοσκόπηση μεταξύ των αναγνωστών του για το εάν η Folli Follie μπορεί να “γυρίσει” επιχειρηματικά το παιχνίδι. Πείτε μας, λοιπόν, τη γνώμη σας για το αν η διοίκηση της εταιρείας έχει τα περιθώρια να αντιδράσει σε επιχειρηματικό επίπεδο σε όσα της καταλογίζονται τον τελευταίο μήνα (Τα στοιχεία όσων ψηφίσουν δεν καταγράφονται σε καμία βάση δεδομένων, καθώς η ψηφοφορία είναι ανώνυμη)

    [playbuzz-item item=”88d1ee45-fe08-4080-a0c0-0e776210f31a” wp-pb-id=”521125″]

    Τι είναι η έγκληση 

    Η διάκριση της μηνύσεως από την έγκληση συνίσταται στο ότι η έγκληση είναι η καταγγελία διαπραττόμενου εγκλήματος στις αρμόδιες αρχές 1. από τον αμέσως από την αξιόποινη πράξη παθόντα (άρθ. 118 παρ. 1 Π.Κ.), δηλαδή τον φορέα του έννομου αγαθού, που προστατεύεται απο την οικεία ποινική διάταξη και προσβάλλεται αντίστοιχα με την εγκληματική πράξη π.χ. ο υβρισθείς στην εξύβριση, ο τραυματισθείς στη σωματική βλάβη και 2. απο τον αδικηθέντα, δηλαδή αυτόν που ζημιώθηκε με οποιονδήποτε τρόπο άμεσα απο το έγκλημα, ο οποίος δεν είναι όμως και ο παθών π.χ. ο ψευδώς καταμηνυθείς στην ψευδή καταμήνυση (άρθρο 229 Π.Κ.) (βλ. ποινικό δικονομικό δίκαιο, Αργύριου Καρρά).

    Η προθεσμία για την υποβολή της εγκλήσεως στα κατ’ έγκληση διωκόμενα εγκλήματα είναι 3 μήνες από την ημέρα που o παθών έλαβε γνώση για την τέλεση εις βάρος του της πράξεως και του προσώπου που την τέλεσε (άρθρο 117 παρ. 1 Π.Κ.). Στα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα εγκλήματα, τα οποία τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος, η πράξη παραγράφεται εντός 5 ετών από της τελέσεώς της, οπότε θα πρέπει να επιδοθεί κλητήριο θέσπισμα εντός της προθεσμίας των 5 ετών από της τελέσεως της πράξεως.



    ΣΧΟΛΙΑ