• Think Tanks

    Ξεχάστε «ταύρους» και «αρκούδες»: Οι επενδυτές είναι είτε «αλεπούδες» είτε «σκαντζόχοιροι»

    • NewsRoom


    Με ταύρους και αρκούδες, λαγούς και χελώνες και πολλές άλλες παρομοιώσεις, ο επενδυτικός κόσμος είναι γεμάτος ζωικές αναφορές. Μια άλλη, όμως, λιγότερο γνωστή, αλλά παρ’ όλα αυτά ενδιαφέρουσα, αναλογία είναι η διάκριση μεταξύ «σκαντζόχοιρων» και «αρκούδων», γράφει η αρθρογράφος Maike Currie των Financial Times. Εμπνευσμένος, όπως λέει, από τον Έλληνα ποιητή Αρχίλοχο, ο οποίος είπε πως «η αλεπού ξέρει πολλά, αλλά ο σκαντζόχοιρος ένα, μεγάλο» («Πολλ’ οίδ’ ἀλώπηξ, ἐχῖνος δέ έν, μέγα»), ο φιλόσοφος Isaiah Berlin διακρίνει τους μεγάλους διανοούμενους της Ιστορίας σε δύο στρατόπεδα: σε σκαντζόχοιρους και αλεπούδες. Οι σκαντζόχοιροι βλέπουν τον κόσμο μέσα από μία μοναδική, μεγάλη ιδέα, ενώ οι αλεπούδες στηρίζονται σε ένα μεγάλο εύρος εμπειριών και επιρροών, προσφέροντας μία άλλη, με περισσότερες αποχρώσεις, θεώρηση του κόσμου.

    Και, όπως επισημαίνει η αρθρογράφος, στον κόσμο των επενδυτών συναντά κανείς και τα δύο αυτά ζώα. Οι αλεπούδες κοιτάζουν γύρω τους αναζητώντας διαφορετικές ιδέες, αναζητώντας ανεπάρκειες που μπορούν να εκμεταλλευτούν. Οι σκαντζόχοιροι, στο μεταξύ, έχουν μια σαφώς προσδιορισμένη και συγκεκριμένη επενδυτική φιλοσοφία και επενδύουν σύμφωνα με αυτήν. Η επενδυτική τους φιλοσοφία είναι σαφής, αμετάβλητη, εύκολη να εξηγηθεί και, τελικά, να πουληθεί. Τα media τείνουν να λατρεύουν τους σκαντζόχοιρους και το ίδιο κάνουν και οι μικροεπενδυτές. Και, όταν έχουν δίκιο, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εντυπωσιακά.

    Τις αλεπούδες, από την άλλη, είναι δυσκολότερο να τις κατανοήσει κανείς. Μπορεί να παρέχουν σαφείς επενδυτικές παρουσιάσεις με λεπτομερείς αναλύσεις σχετικά με την έκθεση των χαρτοφυλακίων και τις πρόσφατες αγορές και πωλήσεις, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι οι επενδυτικές αποφάσεις τους ακολουθούν πάντα μια σαφή διαδικασία, συνεκτική και επαναλαμβανόμενη. Γενικά, όμως, δεν είναι τόσο δημοφιλείς όσο οι σκαντζόχοιροι.

    Ποια επενδυτική τακτική είναι πιο συμφέρουσα αυτήν τη στιγμή; Ακόμη δεν είναι σαφές, τονίζει η αρθρογράφος. Όπως λέει, όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του κύκλου, οι αλεπούδες μπορεί να τα πάνε καλά, εκμεταλλευόμενες αδυναμίες, εντοπίζοντας ευκαιρίες ή αν μη τι άλλο τίτλους που μπορεί να υπεραποδώσουν, αφού «ακολουθούν το χρήμα»…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι σημαίνει για τις αγορές η άνοδος της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς πάνω από το 3%



    ΣΧΟΛΙΑ