Δυνατά ξεκίνησε το 2018, αφού η αγορά έδειξε ότι το κλείσιμο του 2017 ήταν κάτι παραπάνω από ένα εποχικό ράλι βελτίωσης των αποτιμήσεων. Όπως επισημαίνει στο Εβδομαδιαίο Δελτίο της η Beta, παρά το γεγονός ότι ιστορικά οι πρώτες συνεδριάσεις μετά την αλλαγή του χρόνου χαρακτηρίζονται από υποτονικές συναλλαγές, φέτος το ξεκίνημα έδειξε εντελώς διαφορετική εικόνα: Ήδη στις τέσσερις πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς η αύξηση στους μέσους ημερήσιους τζίρους προσεγγίζει το 50% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό ξεκίνημα ενώ η διάχυση της ανόδου έχει ευρύτερη συμμετοχή σχεδόν σε όλο το εύρος της κεφαλαιοποίησης.

Η συνέχιση της ανοδικής κίνησης το 2018 δεν βασίστηκε μόνο στην συσχέτιση της τάσης με τις ξένες αγορές αλλά και σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις με άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο στις αποτιμήσεις των μετοχών. Κυριότερη όλων ήταν η μείωση των spreads των ομολόγων και της απόδοσης του 10ετούς ομολόγους κάτω από το 4%, εξέλιξη η οποία καταγράφηκε επί του πρακτέου και στην πρόσφατη δημοπρασία εντόκων γραμματίων όπου η απόδοση (1,65%) έπιασε τα χαμηλά 8 ετών. Η έντονη υποχώρηση των ελληνικών επιτοκίων προεξοφλεί θετικές εξελίξεις τόσο στην επικείμενη πιστοληπτική αξιολόγηση από τον οίκο S&P στις 19 Ιανουαρίου όσο και στο μέτωπο της 3ης αξιολόγησης.

Ο Ιανουάριος πάντως φαίνεται ότι θα κινηθεί σε δύο άξονες: Η ψήφιση των προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 10 Ιανουαρίου ώστε την επόμενη ημέρα (11/1) τα τεχνικά κλιμάκια να δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 5,5 δισ. ευρώ στο ερχόμενο Eurogroup (22/1). Παράλληλα η αποσαφήνιση των όρων του δυσμενούς σεναρίου του τεστ αντοχής στην συνάντηση (19/1) των ελληνικών τραπεζών και της Ενιαίας Εποπτικής Αρχής (SSM) θα δώσει μια καλύτερη εικόνα για τα αποτελέσματα του τεστ. Οι αντανακλάσεις των δύο αυτών γεγονότων θα είναι καθολικές για την αγορά και θα δώσουν αφορμές για περισσότερη δράση διατηρώντας ψηλά το ενδιαφέρον.

Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι πέρα από τους συνήθεις υπόπτους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που οδηγούν την τάση, υπάρχει πλέον δυναμική και σε χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις που δείχνει να αφυπνίζεται είτε λόγω της εντεινόμενης κινητικότητας στο μέτωπο των εξαγορών (Υγεία, Κορρές, Άνεμος) είτε λόγω σημαντικών πλέον αποκλίσεων στις αποτιμήσεις. Το πάρτι των μικρών της αγοράς συνοδεύεται και από ικανοποιητικές συναλλαγές που διευκολύνουν το συγχρονισμό κινήσεων ισχυρών χαρτοφυλακίων.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε τροχιά προσέγγισης των υψηλών του 2017 (859 μονάδες). Δύσκολα θα χάσει την επαφή με αυτή την ζώνη καθώς όλοι οι τεχνικοί δείκτες συνηγορούν ανοδικά (κινητοί μέσοι 30, 50, 200 ημερών, 200 εβδομάδων). Οι διορθώσεις που ως τώρα έχουν λάβει χώρα είναι ρηχές εξαντλούνται μέσα στην συνεδρίαση, δεν δίνουν σημαντικά περιθώρια υποχώρησης και οι αρνητικές θέσεις (short) έχουν υποστεί μεγάλες ήττες μετά από τα συνεχόμενα ανοδικά κλεισίματα του δείκτη. Οι ταλαντωτές βρίσκονται σε υπερτιμημένες ζώνες, όχι όμως σε υπερβολή που θα έθετε το εγχείρημα των 859 μονάδων σε συναγερμό διόρθωσης. Η προφανής αντίσταση βρίσκεται 30 μονάδες υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα σε μια μάχη αν νικήσουν οι αγοραστές θα έχουν μπροστά τους ένα ισχυρό ανοδικό περιθώριο 200 μονάδων.

Στο ημερολόγιο της ερχόμενης εβδομάδας εκτός από την ψηφοφορία στην Βουλή αναμένεται και η έναρξη των αποτελεσμάτων του τετάρτου τριμήνου στην Αμερική με κυριότερες την ερχόμενη Παρασκευή τις Blackrock, Wells Fargo και JP Morgan. Χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 10 λεπτών ανά μετοχή θα διαπραγματεύεται η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου. Την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η τακτική δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, αρχικού ύψους 625 εκατ. ευρώ.