Leaders

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Τεχνοκράτης, μεθοδικός και αποτελεσματικός, είναι τα στοιχεία που μπορούν να χαρακτηρίσουν τον κατά άλλα ήπιων τόνων, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη.

Μετά τις εθνικές εκλογές «άφησε» το Υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνοντας το «πρώτο τη τάξει» υπουργείο της χώρας.

Η έναρξη της θητείας του ως «τσάρου της οικονομίας» συνέπεσε με την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα. Ενώ τα πρώτα δείγματα γραφής του έδειξαν τις προθέσεις του να συνεχίσει, αλλά και να δώσει την απαιτούμενη νέα πνοή στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων και των αναπτυξιακών προοπτικών.

Το κατέστησε άλλωστε σαφές όταν μιλώντας σε επενδυτικό forum στη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι «στην Ελλάδα βλέπουμε σήμερα μια επανάσταση της κοινής λογικής. Έχουμε μια μοναδική ευκαιρία και είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε σε αυτήν την ιστορική αποστολή».

Το νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής (που πολλές κυβερνήσεις υποσχέθηκαν, αλλά καμία δεν έφερε επιθυμητό αποτελέσμα) αντικατοπτρίζει τη βούληση του υπουργού που έχει την ευθύνη της οικονομίας, να δώσει αποφασιστικά την κρίσιμη αυτή μάχη. Αφού πλέον, διαθέτει και τα απαραίτητα εργαλεία ελέγχων.

Βασική επιδίωξη είναι να μπει τέλος στο «μαύρο» χρήμα και τα οποία έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής να επιστρέψουν στους φορολογούμενους με μειώσεις φόρων και αυξήσεις μισθών.

Είναι κάτι που έχει τονίσει ξεκάθαρα ο Κωστής Χατζηδάκης, που προχώρησε βάζοντας τέλος στα μετρητά για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, αλλά και για όλες τις συναλλαγές άνω των 500 ευρώ. Θεσπίζοντας επίσης νέους κανόνες για τα Airbnb, αλλά και για τους servicers.

Παράλληλα, υλοποίησε τη μείωση στο τέλος επιτηδεύματος, που αποτελεί ένα μνημονιακό φόρο, εδώ και 12 χρόνια. Το τελευταίο μέτρο συνδυάζεται με την τολμηρή αλλαγή που έφερε στα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών, επιβάλλοντας ελάχιστο τεκμήριο, ώστε να καταπολεμηθούν τα κρυφά εισοδήματα.

Η λογική του Κωστή Χατζηδάκη, είναι ότι ορισμένοι επαγγελματίες δεν μπορούν να δηλώνουν εισοδήματα μικρότερα από τους μισθωτούς, ακόμα και κάτω από τον βασικό μισθό του ιδιωτικού τομέα.

Επόμενος μεγάλος στόχος του υπουργού Εθνικής Οικονομίας θα είναι οι αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης που κάθε χρόνο «καίνε» εκατομμύρια φορολογούμενους.

Το πλαίσιο προβλέπει μείωση 30% στα τεκμήρια, και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2025, καθώς πρόκειται για ένα μέτρο που θα πρέπει να σχεδιαστεί με ιδιαίτερη προσοχή αφού έχει και δημοσιονομικό κόστος. Σε μία περίοδο κατά την οποία επιστρέφουν οι δημοσιονομικοί κανόνες, με αιχμή τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών.

Λίγο πριν από την εκπνοή του 2023, ο Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε το νέο επενδυτικό Ταμείο, το οποίο θα επενδύει σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, ώστε το 50% των κρατικών εσόδων να πηγαίνει στη μείωση του δημοσίου χρέους.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα