Visionaries

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΟΣ

Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης

Έχουν και οι «άρχοντες» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τους δικούς τους μεγάλους πρωταγωνιστές. Πρόσωπα ξεχωριστά, που κάνουν εντυπωσιακό… γκελ στην κοινωνία και τις κάλπες.

Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος είναι ασφαλώς μια από τις ηχηρότερες περιπτώσεις. Με ποσοστό 71,57% και με διαφορά περίπου 63 μονάδων από τον δεύτερο, βγήκε από τον πρώτο γύρο των εκλογών του περασμένου Οκτωβρίου Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης. Και μάλιστα για τρίτη φορά στη σειρά. Με το σύνθημα «η πόλη να ζεις».

Μόνο τυχαίο δεν ήταν το… απογειωτικό ποσοστό που έλαβε ο παλιός κυβερνήτης αεροσκαφών της πρώην Ολυμπιακής. Η επίδοσή του ήρθε ως απόρροια των σημαντικών παρεμβάσεων που υλοποιεί και οι οποίες αναγνωρίζονται διαχρονικά από τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών.

Αφοσιωμένος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος την υπηρετεί σταθερά επί σειρά ετών, χωρίς να ενδίδει στις «σειρήνες» μετακίνησής του στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Στον Δήμο των «τριών Β» ξεχώρισε η πρωτοβουλία του να τον καταστήσει πρότυπο σε θέματα ενεργειακής μετάβασης και πολιτικής προστασίας, πολύ πριν αυτά μπουν απαιτητικά στην ατζέντα όλων. Διαμόρφωσε έτσι έναν Δήμο «πράσινο», βιώσιμο και ανθρώπινο.

Είναι ο πρώτος που αξιοποίησε τη νέα τεχνολογία και ειδικότερα τα drones. Έχοντας και το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή, για να μπορεί να κάνει χρήση των εξελιγμένων εργαλείων της τεχνολογίας, και όλα αυτά με ίδιους πόρους.

Όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας, από το 2015 ο δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης διαθέτει οδικό χάρτη για τα ενεργειακά. Με αποτέλεσμα να έχει μειώσει από τότε περίπου 60% τις ενεργειακές καταναλώσεις και μέσα στην τρέχουσα χρονιά αυτό το νούμερο μπορεί να φθάσει και το 70%. Γενικότερα, όλες οι δημοτικές λειτουργίες έχουν μειώσει τις καταναλώσεις περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον δήμο στη χώρα.

Με νεοφυείς παρεμβάσεις, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος έχει αντιμετωπίσει και το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων. Δανείστηκε ιδέες από χώρες της Βορείου Ευρώπης και τις προσάρμοσε στην ελληνική πραγματικότητα. Καταφέρνοντας να εκτρέπεται από την ταφή περίπου 35% των απορριμμάτων του Δήμου, με άμεσο στόχο ξεπεράσει το 50%.

Αλλά και στην ψηφιακή μετάβαση ο Δήμος είναι πολύ μπροστά, δίνοντας την ευχέρεια στον δημότη να μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές του εξ αποστάσεως. Μπορεί να βγάλει ό,τι πιστοποιητικό θέλει, να έχει πρόσβαση σε άλλα χρειώδη, ενώ με το… δημοτικό TAXIS ο καθένας γνωρίζει ανά πάσα στιγμή εάν και για ποιο λόγο οφείλει χρήματα. Υπάρχει μία εφαρμογή που περιέχει τα πάντα, από διαδραστική επικοινωνία μέχρι πληροφοριακά δεδομένα ή ζητήματα πολιτικής προστασίας και σχέδια που πρέπει να γνωρίζει κάποιος σε έκτακτες περιπτώσεις.

Εν ολίγοις, ένας ολόκληρος Δήμος είναι στα… χέρια των δημοτών με ένα application. Πρωτοποριακό όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα