Pioneers

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

Ιδρυτής και Partner VentureFriends

O Απόστολος Αποστολάκης, startupper κάποτε και o ίδιος, τα τελευταία 7 χρόνια επενδύει και συμβάλλει στην εδραίωση των ελληνικών (και όχι μόνον) νεοφυών επιχειρήσεων.

Άνθρωπος με πολύπλευρο ρόλο στο startup οικοσύστημα ως key investor, μέντορας, επιχειρηματίας, αλλά και… ανιχνευτής ευκαιριών, έχει βοηθήσει να αναδειχθούν πολλές από τις «νεόδμητες» εταιρείες.

Με ισχυρή επιδραστικότητα, ο Απόστολος Αποστολάκης έχει επικεντρωθεί στο να αναπτύσσει συνεχώς το επενδυτικό σχήμα του, VentureFriends. Ένα κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών, που «εκφράζεται» σε διαφορετικά πεδία μέσω των funds που συστήνει.

Το πρώτο ήταν ένα καθαρά ελληνικό fund, το δεύτερο έγινε λίγο πιο ευρωπαϊκό, ενώ το τρίτο είχε διεθνή ορίζοντα στις επιλογές του.

Το VentureFriends μπήκε στο στίβο των επενδύσεων 2016 με ιδρυτές τον Απόστολο Αποστολάκη και τον φίλο του Γιώργο Δημόπουλο. Από τότε έχει εγγράψει στο ενεργητικό του συμμετοχές σε 60 startups, που έχουν συνολικά αντλήσει κεφάλαια άνω του 1,1 δισ. ευρώ.

Από τα κεφάλαια αυτά τα 140 εκατ. ευρώ έχουν εισφερθεί από τα τρία funds που έχει δημιουργήσει το σχήμα, ενώ όλα τα υπόλοιπα από άλλους διεθνείς επενδυτές.

Πλέον το VentureFriends έχει ανοίξει τα φτερά του και σκοπεύει να «σηκώσει» και τέταρτο fund, που όπως και τα προηγούμενα θα διαθέτει περίπου 100 εκατ. ευρώ. Έχοντας και πάλι εξωστρεφή επενδυτική κατεύθυνση.

Με τον Απόστολο Αποστολάκη να επισημαίνει: «Η μεταβολή στη στρατηγική μας επήλθε σταδιακά καθώς ενισχύσαμε τη διεθνή αναγνωρισιμότητα και τη δικτύωση, ενώ μεγαλώσαμε την ομάδα με προσθήκη συνεργατών στο Λονδίνο και στη Βαρσοβία. Το τέταρτο fund θα συνεχίσει να έχει ευρύτερο ευρωπαϊκό προσανατολισμό, αλλά προφανώς και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε πολλά υποσχόμενες ελληνικές startups».

Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς 11 εταιρείες του fund πραγματοποίησαν νέους γύρους χρηματοδότησης.

Οι ελληνικές εταιρείες που κέρδισαν το ενδιαφέρον του VentureFriends και άντλησαν κεφάλαια, ήταν πέντε:

Blueground που σήκωσε 64 εκατ. ευρώ και έκανε και 3 εξαγορές, μια στην Ευρώπη (Nestpick) μία στην Αμερική (Travelers Ηaven) και μία στη Βραζιλία (Tabas)

Flexcar που εξασφάλισε 23 εκατ. ευρώ και επεκτάθηκε στο Μεξικό

-Το Spotawheel που άντλησε 10 εκατ. ευρώ και μπήκε και στο χώρο του flexible car leasing

Douleutaras σήκωσε 5 εκατ. ευρώ για επέκταση δραστηριοτήτων

-Και τέλος η Harborlab που άντλησε 5 εκατ. ευρώ

Από τις διεθνείς συμμετοχές του, έξι εταιρείες (Huspy Agroclub, Embla, Carmoola, Embat, Barte) ενισχύθηκαν κεφαλαιακά με 61 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει ο Απόστολος Αποστολάκης «υπάρχει μια συνεχής ροή ευκαιριών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αφού εξετάζουμε περίπου 300 προτάσεις το μήνα…».

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα