Leaders

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΟΥΡΛΙΩΤΗΣ

Πρόεδρος Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες

Κάθε φορά που εκδίδει ένα πόρισμα, προκαλείται «σεισμός». Η Αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, όπως αποκαλείται κοινώς η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, καταπιάνεται καθημερινά με ελέγχους φυσικών προσώπων (ανεξάρτητα από το πόσο ηχηρό μπορεί να είναι το όνομα του φυσικού αυτού προσώπου), όπως επίσης και επιχειρήσεων.

Από τη στιγμή που τέθηκε επικεφαλής ο Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου ε.τ., Χαράλαμπος Βουρλιώτης, έχουν σταλεί στη δικαιοσύνη ογκωδέστατοι φάκελοι με υποθέσεις – φωτιά.

Ανάμεσά τους και αυτή του γνωστού τηλεπαρουσιαστή με τις ενδείξεις για ξέπλυμα χρήματος, που έφερε το «πάγωμα» των λογαριασμών του. Καθώς επίσης και το πόρισμα για το «τρύπιο» σύστημα με τις ΜΚΟ στη χώρα μας, αλλά και το διάτρητο πλαίσιο με τις Golden Visa, που πολλοί εκμεταλλεύτηκαν για να νομιμοποιήσουν παράνομα κέρδη και εισοδήματα.

Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες, οι έλεγχοι εστιάστηκαν και σε απάτη τύπου «καρουζέλ», με εταιρείες «μαϊμού», υπό τον… μανδύα υποκαταστήματος συστημικής τράπεζας στην περιοχή της Αττικής.

Ωστόσο, όλες οι έρευνες δεν οδηγούν απαραίτητα και σε άμεσο αποτέλεσμα. Όπως εκείνη που διενεργήθηκε για πολιτικά πρόσωπα, όταν υπήρξαν δημόσιες καταγγελίες για «μαύρο» χρήμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πολύμηνη έρευνα για τις μόνες του Αγίου Όρους, με ζητούμενα ακόμη τα αποτελέσματα. Όπως και στην περίπτωση του ελέγχου, που ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου, σε Έλληνες και ξένους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται ή δραστηριοποιήθηκαν στη χώρα και πιθανόν να έχουν χρηματοδοτήσει τη Χαμάς ή πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στις φονικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ…

Χαμηλών τόνων, ακριβής και λιγομίλητος, ο εκ της θέσεώς του επιδραστικός Χαράλαμπος Βουρλιώτης, δίνει την αίσθηση του απρόσιτου. Στην πραγματικότητα, όμως, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Είναι βέβαια πολύ προσεκτικός με τους συνομιλητές του, καθώς οι υποθέσεις που χειρίζεται απαιτούν ιδιαίτερη μέριμνα. Αφού για να εκδοθεί πόρισμα και να σταλούν στη δικαιοσύνη για περαιτέρω έλεγχο, πρέπει να είναι καλά «δεμένες».

Ο έμπειρος Αντιεισαγγελέας, ως Πρόεδρος της Αρχής Kαταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, προχωρά όμως και σε ειδικές παρεμβάσεις.

Όπως αποκάλυψε το mononews τον περσινό Μάιο, ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης έδωσε εντολή σε δύο υπαλλήλους να ασχολούνται με τις υποθέσεις απατεώνων που, μέσω διαδικτύου, κλέβουν χρήματα από ανυποψίαστους πολίτες. Μάλιστα, εφόσον η καταγγελία ενός πολίτη στην Αρχή γίνει μέσα στα πρώτα πέντε 24ωρα, τότε μπορεί η τράπεζα στην οποία έχουν μεταφερθεί τα χρήματα να τα «μπλοκάρει». Και οι απατεώνες να μην έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό λογαριασμό.

Δεν είναι όμως αυτή η μοναδική παρέμβαση Βουρλιώτη που έχει κοινωνικό πρόσημο.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, ο Αντεισαγγελέας ζήτησε από όλες τις υπηρεσίες της χώρας (αστυνομία, πυροσβεστική) να ενημερώνεται άμεσα η Αρχή. Έτσι ώστε να δεσμεύεται πάραυτα κάθε είδους περιουσιακό στοιχείο -όπως τραπεζικοί λογαριασμοί, κινητή και ακίνητη περιουσία- όσων συλλαμβάνονται για εμπρησμό από πρόθεση.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα