ΜΑΡΙΑ ΛΕΠΕΝΙΩΤΗ

Αρεοπαγίτης, πρόεδρος δίκης Χρυσής Αυγής 

Η Μαρία Λεπενιώτη θα μπορούσε να γραφτεί στο βιβλίο των ρεκόρ Guiness. Κατάφερε να πάρει δύο προαγωγές κατά τη διάρκεια μόλις μίας δίκης. Με μια μικρή μεν, αλλά όχι ασήμαντη λεπτομέρεια: η εν λόγω δίκη διήρκεσε 5,5 χρόνια και ήταν της Χρυσής Αυγής.

Ως εφέτης, η Μαρία Λεπενιώτη είπε το «άρχεται η συνεδρίασις» στις 20 Απριλίου του 2015. Ως αρεοπαγίτης, κήρυξε το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας στις 22 Οκτωβρίου του 2020.

Η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας που διηύθυνε την πολύκροτη δίκη δεν κατεγράφη στα δικαστικά χρονικά μόνο ως η γυναίκα που έστειλε στη φυλακή τον Νίκο Μιχαλολιάκο και συνολικά 13 από τους 18 χρυσαυγίτες πρώην βουλευτές. Ούτε γιατί γνώριζε και το τελευταίο στοιχείο μιας δικογραφίας χιλιάδων σελίδων.

Η Μαρία Λεπενιώτη «έγραψε» διότι αποδείχθηκε τόσο ψύχραιμη όσο λίγοι δικαστές θα μπορούσαν, ακούγοντας ισχυρισμούς «τέρατα» από τους κατηγορουμένους.

Διότι κατάφερε να κρατήσει ισορροπίες έχοντας εκ δεξιών της «εκρηκτικούς» δικηγόρους πολιτικής αγωγής και εξ αριστερών της ακόμα πιο «εκρηκτικούς» δικηγόρους υπεράσπισης.

Διότι, στην κορυφαία (μέχρι σήμερα) δίκη της, παρέμεινε δυναμική και αποφασιστική, όπως σε τόσες δύσκολες υποθέσεις που χειρίστηκε από το 1984, όταν σε ηλικία 26 ετών εισήλθε στο δικαστικό σώμα.

Στα 62 της χρόνια σήμερα, έχοντας τον βαθμό του αρεοπαγίτη, έχει μπροστά της ακόμα μία 5ετία, χρόνο επαρκή για να διεκδικήσει τη θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου.

Η αγγλομαθής και γαλλομαθής δικαστής, μητέρα δύο παιδιών και σύζυγος του προϊστάμενου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκου Καρακούκη, δεν υπήρξε ωστόσο η αγαπημένη δικαστής των δικηγόρων. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών φέρεται να μην έχει ανακαλέσει ακόμα απόφαση του με την οποία καλούσε τους δικηγόρους να μη συμμετέχουν σε δίκες με δικαστή τη Μαρία Λεπενιώτη. Αιτία ήταν η σφοδρή σύγκρουση της με τους συνηγόρους υπεράσπισης κατηγορουμένων σε δίκη εξοπλιστικών, επειδή αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα τους και να αναβάλει την εκδίκαση της υπόθεσης.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα