• Τράπεζες

    Τράπεζες: Πώς σκοπεύουν να περιορίσουν τα «προβληματικά χαρτοφυλάκια» στα 64,6 δισ. ευρώ

    Μητράκος

    Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θόδωρος Μητράκος,


    Στο τρίπτυχο πωλήσεις – διαγραφές – ρευστοποιήσεις θα εστιάσουν οι τράπεζες μέχρι το τέλος του 2019 για να περιορίσουν τα προβληματικά τους χαρτοφυλάκια στα 64,6 δισ ευρώ.

    Και έτσι:

    Πωλητήριο μπαίνει σε δάνεια ύψους 11,6δισ ευρώ, κυρίως επιχειρηματικά και καταναλωτικά.
    Το ηλεκτρονικό σφυρί των πλειστηριασμών θα «κτυπήσει» για άλλα 10,6δισ ευρώ δανείων, κυρίως επιχειρηματικά και στεγαστικά.

    Θα διαγράψουν από τους ισολογισμούς τους δάνεια ύψους 10,6δισ ευρώ.

    Παράλληλα, με «γενναίες» ρυθμίσεις, που θα υπόσχονται και «κούρεμα» στους συνεπείς θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν στην κανονικότητα άλλα 21,1δισ ευρώ δάνεια, πρωτίστως επιχειρηματικά και στεγαστικά.

    Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στους επιχειρησιακούς στόχους των τραπεζών για τους επόμενους μήνες σύμφωνα με την Έκθεση για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Συγκεκριμένα οι τέσσερις συστημικές σχεδιάζουν:

    • Να πωλήσουν 7,3δισ ευρώ επιχειρηματικών δανείων, 4,1δισ καταναλωτικών και 200εκατ ευρώ στεγαστικά.
    • Να διαγράψουν οφειλές 2,2δισ ευρώ από το στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, 2,4δισ ευρώ καταναλωτικά δάνεια και 7,3δισ ευρώ επιχειρηματικά.
    • Να βγάλουν στο σφυρί επιχειρηματικά δάνεια ύψους 7,5δισ ευρώ, 2,9δισ από το στεγαστικό και μόλις 200εκατ ευρώ από το καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο.

    Επίσης έχουν στόχο να «πρασινίσουν» μέσα από ρυθμίσεις στεγαστικά ύψους 8,6δισ ευρώ, καταναλωτικά ύψους 2,6δισ και επιχειρηματικά ύψους 9,9δισ ευρώ.

    Θα τα καταφέρουν;

    Η τραπεζική αγορά αισιοδοξεί ότι οι στόχοι -αν και δύσκολοι- είναι επιτεύξιμοι, αρκεί να χρησιμοποιηθούν σωστά όλα τα διαθέσιμα «εργαλεία». Αν η απόκλιση από τους στόχους είναι μεγάλη, τότε θα πάμε στην δημιουργία bad bank.

    Μάλιστα στο θέμα της «κακής τράπεζας» αναφέρθηκε ο υποδιοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Θόδωρος Μητράκος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως:

    «Με δεδομένο το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα, θα μπορούσε να εξεταστεί και το ενδεχόμενο μεταβίβασης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε έναν ή περισσότερους φορείς διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (Asset Management Company – AMC) που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν για το σκοπό αυτό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε πρόσφατα κατευθυντήριες οδηγίες (Blueprint) για τη μορφή και τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσε να έχει ένας τέτοιος φορέας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στο αρκετά περιοριστικό πλαίσιο του κοινοτικού δικαίου, μέσα στο οποίο οφείλουν να κινηθούν οι όποιες πρωτοβουλίες. Σε κάθε περίπτωση, αποτελεί ιδιαίτερα θετική εξέλιξη ότι το θέμα αυτό επανέρχεται στο δημόσιο διάλογο με θεσμικό τρόπο και η σχετική συζήτηση έχει ξεκινήσει. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα που χρήζει προσεκτικής μελέτης και σχεδιασμού, καθώς, εκτός από τις επιπτώσεις στα χρηματοοικονομικά μεγέθη των τραπεζών, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και ενδεχόμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις μιας τέτοιας πρωτοβουλίας».

    Ο κ. Μητράκος ζήτησε ακόμα από τις τράπεζες να διευρύνουν τις λύσεις ρύθμισης που προτείνουν στους δανειολήπτες και να προχωρήσουν στη λήψη πιο δραστικών αποφάσεων, ιδίως όσον αφορά τις ενέργειες αναδιάρθρωσης βιώσιμων επιχειρήσεων, τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εφαρμογή οριστικής λύσης για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις, αξιοποιώντας το βελτιωμένο θεσμικό πλαίσιο, όπως είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, πτωχευτικό δίκαιο, εξωδικαστικός μηχανισμός κλπ.

    Σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις που προτείνουν σήμερα οι τράπεζες, στην Έκθεση της ΤτΕ σημειώνεται πως όλες οι τράπεζες έχουν στραφεί στις μακροπρόθεσμες λύσεις, δηλαδή για περίοδο μεγαλύτερη των 2 ετών. Μάλιστα υποδεικνύουν στους δανειολήπτες λύσεις που μπορούν να οδηγήσουν στη βιωσιμότητα και τελικά στην εξυπηρέτηση του δανείου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτά είναι τα όπλα των 4 τραπεζών για να μειώσουν τα «κόκκινα δάνεια»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζα Πειραιώς: Ποιος είναι ο κρίσιμος στόχος του Χρήστου Μεγάλου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χρ. Μεγάλου: Deal 100 εκατ. Πειραιώς-ΕΤΕπ για εταιρικά δάνεια



    ΣΧΟΛΙΑ