• Τράπεζες

    Στις τράπεζες το 50% που πλειστηριάζονται – Πάνω από 1.600 ακίνητα έχουν αγοραστεί από τις ίδιες


    Σε εταιρείες realestate μετατρέπονται οι τράπεζες, προσθέτοντας μέσω των πλειστηριασμών νέα ακίνητα στο χαρτοφυλάκιό τους που αριθμεί ήδη πάνω από 10.000 κομμάτια. Σύμφωνα με στοιχεία του MonoNews τους τελευταίους μήνες περί 1.600 νέα ακίνητα έχουν αγοραστεί από τις ίδιες τις τράπεζες μέσω των πλειστηριασμών, καθώς τους τρεις τελευταίους μήνες 500 περίπου ακίνητα προστίθενται στο ήδη βαρύ χαρτοφυλάκιο ακινήτων που διαθέτουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία πάνω από το 50% των ακινήτων που ρευστοποιούνται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας eauction περνάει στις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες αποκτούν τα ακίνητα στην τιμή της πρώτης προσφοράς στην οποία βγαίνουν στον πλειστηριασμό. Ο ρυθμός μάλιστα της απευθείας αγοράς ακινήτων μέσω πλειστηριασμών, αυξάνεται γεωμετρικά κάθε μήνα και είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τον Ιανουάριο αποκτήθηκαν από τις τράπεζες 30 ακίνητα από τα 48 που πλειστηριάστηκαν το νούμερο αυτό αυξήθηκε στα 92 ακίνητα σε σύνολο 229 πλειστηριασμών το Φεβρουάριο. Τον Απρίλιο οι τράπεζες αγόρασαν 482 ακίνητα σε σύνολο 936 που πλειστηριάστηκαν και τον Απρίλιο 494 σε σύνολο 1.029, ενώ το Μάιο ο αριθμός των ακινήτων που ήρθαν στην κυριότητα των τραπεζών μέσω πλειστηριασμών ξεπέρασε τα 500.

    Οι τράπεζες με αυτή την τακτική δείχνουν τα δόντια τους στους μεγαλο-οφειλέτες και σύμφωνα με αρμόδια στελέχη θα εξαντλήσουν το μέτρο των πλειστηριασμών σε μια προσπάθεια να πιέσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι οι τράπεζες έχουν προϋπολογίσει πάνω από 5 δις ευρώ για την αγορά των ακινήτων που πλειστηριάζονται από τις ίδιες στην τιμή εκκίνησης, αφού όπως δηλώνουν είναι ο μόνος τρόπος για να εκδιωχθούν οι ιδιοκτήτες από τα ακίνητα που έχουν δώσει ως εξασφάλιση για δάνεια που οφείλουν πολλών χιλιάδων ευρώ ή πολλών εκατομμυρίων.

    Η τακτική αυτή διασφαλίζει μεταξύ άλλων και την προστασία των ισολογισμών των τραπεζών, αφού με αυτό τον τρόπο συγκρατούν τις τιμές των ακινήτων, τα οποία έχουν εγγραφεί στις εμπορικές τιμές στις οποίες βγαίνουν στον πλειστηριασμό. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν αγοραστές, θα έπρεπε να βγουν σε νέο πλειστηριασμό σε χαμηλότερη τιμή από την τιμή εκκίνησης, σχολιάζουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, συμπαρασύροντας σε υποτίμηση των τιμών στα βιβλία των τραπεζών.

    Η συνεχιζόμενη άπνοια στην αγορά αποτυπώνεται στο γεγονός ότι μόλις 195 ακίνητα από τα 1.241 που πλειστηριάστηκαν μέχρι τον Απρίλιο έχουν αγοραστεί από τρίτους, ενώ 963 ήταν οι πλειστηριασμοί που κηρύχτηκαν άγονοι, καθώς δεν υπήρξε ούτε μία προσφορά μέσω της ηλεκτρονική πλατφόρμας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τράπεζα Πειραιώς: Τα 37 ακίνητα που βγάζει σε πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης από 8.000 ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι τράπεζες πιάνουν το στόχο για 18.000 πλειστηριασμούς το 2018

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Lifestyle αέρας στην πλατφόρμα με τους πλειστηριασμούς



    ΣΧΟΛΙΑ