• Business

    ΔΕΗ: Τι… ετοιμάζει η εισπρακτική της Qualco για τους 120.000 οφειλέτες

    • NewsRoom
    ΔΕΗ


    Πιλοτικά μέτρα αντιμετώπισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών περίπου 120.000 πελατών της ετοιμάζεται να εφαρμόσει τους επόμενους δύο με τρεις μήνες η ΔΕΗ και η κοινοπραξία Fina City Corporation, υπό την Qualco, την εισπρακτική εταιρεία του Ορέστη Τσακαλώτου, στην οποία είχε ανατεθεί το συγκεκριμένο έργο για λογαριασμό της Επιχείρησης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, με το σχέδιο επιτυγχάνεται αύξηση κατά 100 εκατ. ευρώ των ποσών που θα εισπράττει η δημόσια επιχείρηση, σε σχέση με τα τρέχοντα δεδομένα. Ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα πρέπει να παρουσιαστεί έως τον Μάιο στους θεσμούς. Η αντιμετώπιση του «γόρδιου δεσμού» των οφειλών που στερεί πολύτιμη ρευστότητα από την ΔΕΗ, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και αντικείμενο έντονης κριτικής, λόγω της στασιμότητας που εμφανίζει.

    Η Qualco, μεταξύ άλλων, θα σχεδιάσει ολοκληρωμένο πλάνο διαχείρισης και παρακολούθησης των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων (τμηματοποίηση χαρτοφυλακίων, διαμόρφωση στρατηγικών, εφαρμογή λύσεων διακανονισμού κλπ.).

    Ορέστης Τσακαλώτος

    Τα μέτρα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορούν τρεις κατηγορίες οφειλετών. Η πρώτη θα αφορά ενεργούς πελάτες με χρέη ανεξαρτήτως ύψους, η δεύτερη τελικούς πελάτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 2.000 ευρώ και η τρίτη της ίδιας με την προηγούμενη κατηγορία που έχουν απλήρωτους λογαριασμούς άνω των 2.000 ευρώ.

    Τα στάδια θα είναι δύο και θα αφορούν στην εξωδικαστική αναζήτηση είσπραξης και στη δικαστική διεκδίκηση. Κατά το πρώτο, το χρονικό περιθώριο διεκπεραίωσης θα είναι το πολύ δύο μηνών. Δηλαδή η κοινοπραξία θα πρέπει στο διάστημα αυτό να έχει επικοινωνήσει και να διαπραγματευτεί με τον οφειλέτη με σκοπό να υπαχθεί σε διακανονισμό του χρέους. Η μορφή του θα έχει να κάνει με το προφίλ του πελάτη. Οι ρυθμίσεις θα είναι α λα καρτ. Ο αριθμός των δόσεων θα ποικίλλει, χωρίς να ξεπερνά, λένε οι πληροφορίες, τις 36, ενώ μπορεί να περιέχει και τις τμηματικές καταβολές. Σε αυτό το στάδιο θα χρησιμοποιούνται και οι απλές επιστολές ειδοποίησης ή και οι εξώδικες προσκλήσεις.

    Το δεύτερο στάδιο στην περίπτωση μη ανταπόκρισης ή αθέτησης των ρυθμίσεων θα επιστρατεύεται η διακοπή ηλεκτροδότησης και η δικαστική διεκδίκηση των οφειλών. Το ενδιαφέρον είναι πως η κοινοπραξία των εταιρειών θα δώσει έμφαση στον εντοπισμό οφειλετών των οποίων τα στοιχεία επικοινωνίας έχουν μεταβληθεί χωρίς να έχει ενημερωθεί σχετικά η ΔΕΗ αλλά και σε εκείνους που ενώ είναι χρήστες της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας του ακινήτου δεν έχουν συνάψει σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ώστε οι λογαριασμοί να εκδίδονται στο όνομά τους.

    ΔΕΗ

    Στη Fina City Corporation συμμετέχουν οι εταιρείες Qualco UK (επικεφαλής του σχήματος, με εμπειρία στη διαχείριση-είσπραξη οφειλών), IBM Hellas, Deutsche Bank London, Estia Business Group, Deloitte Business Solutions, KPMG, Κάπα Research και η Δικηγορική Εταιρεία Ανδρικόπουλος.

    Όσον αφορά στη συνολική προϋπολογισμένη δαπάνη των υπηρεσιών της, μερίδιο 11,7% (1.400.000 ευρώ) αφορά την εκπόνηση αναλυτικού πλάνου υλοποίησης υπηρεσιών, την ανάπτυξη στρατηγικής διαχείρισης οφειλών και καθορισμό συστηματικών δράσεων διαχείρισής τους, τη μελέτη για εξέταση δυνατότητας χρηματοδότησης /τιτλοποίησης απαιτήσεων, το σχεδιασμό πλαισίου υλοποίησης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των δράσεων καθώς και τις τυχόν αναγκαίες εξαμηνιαίες επικαιροποιήσεις των προαναφερθέντων παραδοτέων.

    Το υπόλοιπο 88,3% (10.600.000 ευρώ) αφορά σε αμοιβή του αναδόχου υπό την αυστηρή προϋπόθεση είσπραξης των οφειλόμενων ποσών (success fee).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στα χέρια της ΔΕΗ το σχέδιο της Qualco του Ορέστη Τσακαλώτου για το κυνήγι των οφειλετών

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Qualco – Pimco: Big business του Τσακαλώτου με τα κόκκινα ενυπόθηκα δάνεια 110 δισ. ευρώ 

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποια είναι η εισπρακτική εταιρεία Qualco με μέτοχο τον Τσακαλώτο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επισήμως στην Qualco του Ορέστη Τσακαλώτου το κυνήγι των οφειλετών της ΔΕΗ



    ΣΧΟΛΙΑ