• City Stories

    Πέντε ενδιαφέρουσες εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο που ξεκινούν αυτή τη βδομάδα


    Δείτε παρακάτω πέντε εκθέσεις που έχουν εγκαίνια την περίοδο αυτή και οι οποίες πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Η καθεμία εξ αυτών έχει χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζουν, αποδεικνύοντας πως η φαντασία και η δημιουργικότητα δεν έχουν όρια!

    1. Δήμητρα Γρίβα έκθεση “Twone”

    Η γκαλερί Art Zone 42 εγκαινιάζει την Πέμπτη 12 Απριλίου στις 8.00 μ.μ. την ατομική έκθεση της εικαστικού Δήμητρας Γρίβα με τίτλο TWONE.

    Η θεματική της έκθεσης αναφέρεται στην απόλυτη συνένωση δύο ατόμων τόσο σε σωματικό όσο και σε νοητικό επίπεδο στο βαθμό που αυτή μπορεί να επιτευχθεί αψηφώντας τις απαιτήσεις και τα ‘πρέπει’ της σύγχρονης κοινωνίας.

    Η σειρά δημιουργιών της που θα παρουσιαστεί στην γκαλερί Art Zone 42 πραγματεύεται τη έννοια του έρωτα και του πάθους, καταρρίπτοντας τα όρια μεταξύ σωματικής και ψυχικής επικοινωνίας. Τα εμπόδια, οι συγκινήσεις, η προβολή συναισθημάτων, τόσο βασανιστικών όσο και απελευθερωτικών αντικατοπτρίζονται στις πρωτότυπες δημιουργίες της, οι οποίες προβάλλονται με απλές, σχηματικές μορφές, ενίοτε δυσδιάκριτες καθώς συχνά απεικονίζει δύο σώματα που καταλήγουν σε ένα κεφάλι, μέσα σε ένα έντονα χρωματικό περιβάλλον που, πολλές φορές, το ένα ρέει μέσα στο άλλο λες και έλκονται, ακριβώς όπως οι χαρακτήρες της.

    Εγκαίνια:
    Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 στις 20.00

    Διάρκεια:
    12 Απριλίου 2018 – 28 Απριλίου 2018

    Ώρες λειτουργίας:
    Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 15.00 – 21.00, Τετάρτη και Σάββατο: 11.00 – 15.00

    Πού:
    Art Zone 42
    Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 42, Αθήνα

    Είσοδος ελεύθερη.

    Πληροφορίες

    Δήμητρα Γρίβα έκθεση

    2. Eιρήνη Μπαχλιτζανάκη έκθεση “just us on a different day”

    Στη δεύτερη ατομική της έκθεση στη γκαλερί Elika η Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη παρουσιάζει μια νέα σειρά έργων, κυρίως γλυπτά και κεντήματα.

    Παρόλο τον πειραματισμό με μια διευρυμένη εικαστική γλώσσα, μέσα από τα κεντήματα και κυριότερα μέσα από τη χρήση του λόγου και του κειμένου τα έργα φανερώνουν μια συνέχεια στα ζητήματα που απασχολούν την Μπαχλιτζανάκη τόσο σε μορφολογικό όσο και σε εννοιολογικό επίπεδο.

    Τα αντικείμενα αναλαμβάνουν για άλλη μια φορά πρωταρχικό ρόλο. Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μιας έρευνας που εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους αυτά παράγουν αλλά και φέρουν νόημα και που σε συνέχεια της προηγούμενής της έκθεσης διεξάγεται μέσα από ένα συνοπτικό λεξιλόγιο μέσων, μεθόδων και υλικών. Μορφές επενδυμένες με ένα ευρύ φάσμα αναφορών και συσχετισμών παίζουν με την ιδέα της αναγνωρισιμότητας ενώ αντλούν από το design, τις έννοιες του διακοσμητικού, της χειροτεχνίας και του readymade. Τα έργα λειτουργούν μέσα από την αίσθηση της αμφισημίας που τα χαρακτηρίζει, μεταξύ πραγματικότητας και ψευδαίσθησης, μεταξύ χρησιμότητας και έλλειψης φαινομενικής λειτουργίας.

    Όπως συμβαίνει με τα γλυπτά, έτσι οι λέξεις και οι φράσεις που συναντάμε στην έκθεση αποσυνδέονται από το αρχικό τους πλαίσιο. Οι πηγές τους ποικίλουν από γκράφιτι και συνθήματα που έχουν συμβάλλει τα τελευταία χρόνια στη διαμόρφωση του γλωσσολογικού τοπίου του κέντρου της Αθήνας, μέχρι αποσπάσματα από λογοτεχνικά έργα αλλά και μια φράση που είπε κάποιος κάποτε που φάνηκε να έχει ιδιαίτερη σημασία.

    Εγκαίνια:
    Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 στις 20.00

    Διάρκεια:
    12 Απριλίου 2018 – 19 Μαΐου 2018

    Ώρες λειτουργίας:
    Τρίτη με Παρασκευή: 12.00 – 20.00, Σάββατο: 11.00 – 16.00

    Πού:
    Γκαλερί Elika
    Ομήρου 27, Κέντρο Αθήνας

    Είσοδος ελεύθερη.

    Πληροφορίες

    Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη |Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη | ΕγκαίνιΕγκαίνια

    3. Μυρτώ Βρανά έκθεση “Αποτυπώματα του Νου στο Χαρτί και στον Καμβά”

    Η ζωγράφος Μυρτώ Βρανά γεννήθηκε στο Πλωμάρι Λέσβου το 1948. Από μικρή ασχολήθηκε με την τέχνη και οι σπουδές της δεν περιορίστηκαν μόνο στη ζωγραφική. Πήρε πτυχίο στο Τεχνικό Σχέδιο από τις Σχολές Πάλμερ. Σπούδασε Γραφικές Τέχνες στις Σχολές Δοξιάδη και τη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Κωνσταντινίδη. Συγχρόνως παρακολούθησε ιδιαίτερα μαθήματα στη ζωγραφική με τη ζωγράφο Μαριά Σιώκου

    Στη Ρώμη αποφοίτησε από την Accademia Belle Arti Scenografia με ειδίκευση στη ζωγραφική μοντέλου. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής το 1970, 1971 και 1972 υπογράφοντας ως Μυρτώ Γκωγκέν στην Αθήνα, το 1973 στη Θεσσαλονίκη και το 2011 στα Καμίνια.

    Εγκαίνια:
    Πέμπτη 13 Απριλίου 2018 στις 19.00

    Διάρκεια:
    13 Απριλίου 2018 – 28 Απριλίου 2018

    Ώρες λειτουργίας:
    Τρίτη με Παρασκευή: 17.30 – 21.00, Σάββατο: 11.00 – 14.30

    Πού:
    Μελάνυθρος
    Ζάππα 4, Παγκράτι – Μετς

    Είσοδος ελεύθερη.

    Πληροφορίες

    Μυρτώ Βρανά

    4. Ομαδική έκθεση “Βαρυποινίτες Καταδίκη ή Εξιλέωση;”

    Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση “Βαρυποινίτες Καταδίκη ή Εξιλέωση;”.

    Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
    Μάνια Αδαμοπούλου, Αφροδίτη Αναστοπούλου, Μαρία Ανδρέου, Athanasart, Εύα Βεϊνόγλου, Ήρα Βιτάλη, Μαρία Βύρρα, Εβίτα Γαβριήλ, Ματίνα Γεωργά, Βερονίκη Δαμιανίδου, Μανόλης Ζουλάκης, Σταύρος Κακλιδάκης, Νίκος Καναβός, Χρήστος Κατσίνης, Παναγιώτα Κορωνιού, Σοφία – Rose Κοσμίδου, Δέσποινα Μανώλαρου, Αλεξάνδρα Μαράτη, Σταυρούλα Μιχαλοπούλου, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Ειρήνη Μονομμάτου, Φώτιος Μπάλας, Αγγελική Μπόμπορη, Γιάννης Μπρούζος, Μαρία Παναγιώτου, Στυλιανή Παπαθανασίου, Δημήτρης Παπαστάμος, Σμαράγδα Παπούλια, Σέργιος Παππάς, Ντορίτα Πιμπλή, Μαρίνα Ροβίθη, Μανόλης Ρωμαντζής, Ρανιώ Σαρρή, Νίκος Σιαλακάς, Εβίκα Σταματάκη, Asterios Toris, Βίκυ Τσάκαλη, Ελένη Τσιλιλή, Στάθης Φώτης.

    Επιμέλεια: Νικολένα Καλαϊτζάκη, Ιστορικός Τέχνης

    Εγκαίνια:
    Πέμπτη 13 Απριλίου 2018 στις 19.00

    Διάρκεια:
    13 Απριλίου 2018 – 22 Απριλίου 2018

    Ώρες λειτουργίας:
    Τρίτη με Σάββατο: 10.00 – 17.00

    Πού:
    Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή
    Κασσαβέτη 18 και Γρηγορίου Αυξεντίου, Κηφισιά

    Είσοδος ελεύθερη.

    Πληροφορίες

    5. Ομαδική έκθεση φωτογραφίας της ομάδας “Περί Φωτογραφίας” με τίτλο “20 Φωτογράφοι, 20 Ματιές…”

    Είκοσι φωτογράφοι της ομάδας “Περί Φωτογραφίας” παρουσιάζουν την άποψη τους για το πως προσεγγίζουν τον κόσμο και την φωτογραφία μέσα από ατομικά portfolio 4 φωτογραφικών έργων, που συνδέονται με τον δημιουργό τους και με την προσωπική του αλήθεια πολύ περισσότερο από όσο με το θέμα που απεικονίζουν.

    Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη της συνάντηση η Φωτογραφική Ομάδα Περί Φωτογραφίας (Ον Phothography Team) παρουσιάζει για πρώτη φορά μία ομαδική έκθεση όλων των ενεργών μελών της.

    Αυτή η έκθεση αποτελείται από πρόσφατες φωτογραφίες, οι περισσότερες τραβηγμένες τα δύο τελευταία χρόνια και επιχειρούν μία προσέγγιση σε δύο επίπεδα, τόσο σε ατομικό όσο και συλλογικό.

    Συμμετέχουν: Απολλωνία Grammatico, Άννα Ρουμελιώτη, Βαρβάρα Ράπτη, Δημήτρης Παπαγεωργόπουλος, Διονύσης Σγουρός, Μαρία Ταμιχτσή, Μιχάλης Φράγκος, Νεκταρία Γιακουμάκη, Παύλος Λογοθέτης, Σοφία Περδικάρη, Σπύρος Σκουτάρης, Σταμάτης Μερσιάδης, Μπέττυ Γραμματικοπούλου, Χριστίνα Περδικάρη, Καλλιόπη Μενιδιάτη, Μαργαρίτα Τριανταφύλλδη, Νίνα Παράσχου, Πέτρος Παπαμχαλόπουλος, Πιπίνα Ιγγλέση, Τίνα Χατζημιχαήλ

    Επιμέλεια έκθεσης: Δημήτρης Λαχανοκάρδης

    Εγκαίνια:
    Πέμπτη 13 Απριλίου 2018 στις 20.00

    Διάρκεια:
    13 Απριλίου 2018 – 19 Απριλίου 2018

    Ώρες λειτουργίας:
    Τρίτη με Παρασκευή: 16.30 – 21.30, Σάββατο: 11.30 – 14.00

    Πού:
    Blank Wall Gallery
    Φωκίωνος Νέγρη 55, Κυψέλη

    Είσοδος ελεύθερη.

    Πληροφορίες

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τρεις πρωτότυπες δραστηριότητες με ελεύθερη είσοδο στο ΚΠΙΣΝ αυτή τη βδομάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 4+1 προβολές ταινιών με ελεύθερη είσοδο για αυτή τη βδομάδα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι 7 νέες ταινίες της βδομάδας – Στους κινηματογράφους από 12 Απριλίου (+trailers)



    ΣΧΟΛΙΑ