• Business

    Θεραπευτήριο Υγεία: Η αύξηση της συνολικής αξίας κατά 30 εκατ. ευρώ και η σημερινή κρίσιμη μέρα

    ΥΓΕΙΑ


    Σχεδόν κατά 30 εκατ. ευρώ αυξήθηκε η συνολική αξία  (Enterprise  Value) του «Υγεία» στο δεύτερο εξάμηνο της περσινής οικονομικής χρήσης, ενώ παράλληλα  δρομολογούνται  οι διαδικασίες για την πώληση της νοσοκομειακής μονάδας στα Τίρανα της Αλβανίας, που είναι στο χαρτοφυλάκιο του εισηγμένου στο χρηματιστήριο επιχειρηματικού ομίλου. Όλα αυτά πηγάζουν μέσα από τις λογιστικές καταστάσεις για τις επιδόσεις του 2017, που δημοσιοποιήθηκαν χθες και οι οποίες αναβαθμίζουν τη θέση του leader στην ελληνική αγορά, ιδιωτικών παροχών υπηρεσιών υγείας. Μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά, με συνολικό ετήσιο τζίρο 1,2 δισ. ευρώ, που ήδη έχει μπει σε τροχιά πυκνών διεργασιών, προς την κατεύθυνση της συγκέντρωσης δυνάμεων.

    Τα αποτελέσματα του «Υγεία» ενδεχομένως να αποτελέσουν την απαρχή ουσιαστικών, μετοχικών  εξελίξεων για το ιδιωτικό θεραπευτήριο, του οποίου το 70,38% ελέγχεται από τον όμιλο της MIG, που με τη σειρά του ελέγχεται κατά 32% περίπου από την τράπεζα Πειραιώς. Μάλιστα οι εξελίξεις αυτές, υπό όρους και προϋποθέσεις, μπορεί να ξεκινήσουν ακόμη και από σήμερα από πλευράς του CVC Capital, που μετά από την εξαγορά του Metrpopolitan και του Ιασώ General, έχει στόχο να  εξαπλωθεί περαιτέρω. Αν και εκ των πραγμάτων τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο, εν τούτοις όλα δείχνουν ότι σε περίπτωση που το CVC αποφασίσει να κινηθεί προς το «Υγεία», η πρότασή του θα έχει «φιλικά» χαρακτηριστικά.

    Δε χωρά αμφιβολία ότι για τέτοιου είδους deal, η συνολική αξία της επιχείρησης λειτουργεί ως… λυδία λίθος για το προσφερόμενο τίμημα, σε συνάρτηση με τη λειτουργική της κερδοφορία. Το μετρήσιμο μέγεθος για το Eneterprise Value του «Υγεία» είναι συνάρτηση της χρηματιστηριακής αξίας του, με την προσθήκη των τραπεζικών δανείων και την αφαίρεση των διαθεσίμων που έχει σε μετρητά. Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017, τα δάνεια του «Υγεία» ήταν στα 155,9 εκατ. ευρώ, αλλά στα τέλη του έτους διαμορφώθηκαν στα 131,6 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο χρονικό διάστημα τα διαθέσιμα σε μετρητά, από τα 5,6 εκατ. ευρώ ανέβηκαν στα 11,1 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα ο «καθαρός» δανεισμός (δάνεια μείον τα μετρητά) βελτιώθηκε κατά 29,8 εκατ. ευρώ, αφού από τα 150,3 εκατ. πήγε στα 120,5 εκατ. ευρώ. Καθοριστικό στοιχείο για να συμβεί αυτό, ήταν νοσοκομειακή μονάδα των Τιράνων, η οποία αποκολλήθηκε λογιστικά από το κεντρικό κορμό του ισολογισμού και μεταφέρθηκε στην ειδική κατηγορία των προς πώληση περιουσιακών στοιχείων του ενεργητικού. Η εταιρία που λειτουργεί το νοσοκομείο στην Αλβανία είναι 100% θυγατρική του «Υγεία» και  βαρύνεται με δάνεια περίπου 19 εκατ. ευρώ, που ως εκ τούτου έμειναν στο περιθώριο. Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση, η Διοίκηση του «Υγεία» αποφάσισε να αποεπενδυθεί και να πουλήσει τη θυγατρική της στην Αλβανία εντός του 2018, έναντι των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει προς τις πιστώτριες τράπεζες. Οι οποίες και αναδιάρθρωσαν τα δάνεια, με χαμηλότερο επιτόκιο.

    Πέραν τούτων όμως το «Υγεία» κατάφερε να ενισχύσει και τα λειτουργικά του κέρδη (Ebitda) που διαμορφώθηκαν στα 33,5 εκατ. ευρώ για την περσινή χρήση, από τα 30,5 εκατ. ευρώ του 2016. Πλέον και με ενσωματωμένη τη ραγδαία ενίσχυση της μετοχής, η συνολική αξία του «Υγεία» είναι τώρα στα 401,1 εκατ. ευρώ. Αυτό προκύπτει αν αθροιστεί η κεφαλαιοποίησή της (280,6 εκατ. ευρώ) με τον «καθαρό» της δανεισμό (120,5 εκατ. ευρώ). Ως εκ τούτου το Enterprise Value είναι 12 φορές τα λειτουργικά κέρδη, όταν διεθνώς τα deal αυτού του είδους γίνονται  με αντιστοιχίες 8 με 10 φορές τα Editda.

    Τώρα η μετοχή του «Υγεία» είναι στα 0,918 ευρώ. Προ μηνών και εξ αιτίας της Δημόσιας πρότασης που είχε γίνει από την πλευρά Αποστολόπουλου (του Ιατρικού Αθηνών) το «Υγεία» είχε ορίσει ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο, που εκτίμησε τότε την εύλογη αξία της μετοχής σε ένα εύρος τιμών από 0,64 έως 0,78 ευρώ. Αν δεν υπήρχε η βελτίωση της χρηματοοικονομικής εικόνας, τότε με τις τιμές αυτές, η σχέση των λειτουργικών κερδών αντιστοιχούσε 10 έως 11,4 στη συνολική. Με τα αποτελέσματα του τέλους του 2017, η συνολική αξία  είναι από 9,4 έως 10,7 φορές τα  λειτουργικά κέρδη.

    Βέβαια, με όρους καθαρής κερδοφορίας (και όχι λειτουργικής) η θεαματική ενίσχυση των μεγεθών αφορά τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες και σε επίπεδο ομίλου, που περιλαμβάνουν το «Μητέρα» και το «Λητώ». Διότι σε επίπεδο εταιρίας ο ισολογισμός γράφει ζημιές και για αυτό δεν υπάρχει διανεμόμενο μέρισμα.

    Ανοικτό ερώτημα είναι επίσης, αν όντως θα υπάρξει πρόταση για την εξαγορά του «Υγεία» και σε τι τιμές. Καιρό τώρα φημολογούνται πολλά, αλλά είναι άλλο τα μετρητά και άλλο μια σύνθετη πρόταση που να βάζει στο τραπέζι και ανταλλαγές μετοχών.

    Επ’ αυτών, ίσως ταιριάζει «γάντι» το παλιό ανέκδοτο που θυμήθηκε έμπειρος παίκτης της αγοράς:

    Κυκλοφορεί κάποιος που λέει σε όλους ότι πουλάει το μικροσκοπικό σκυλάκι του με 100.000 ευρώ. Όσοι τον συναντούν μένουν «κάγκελο» με τα λεφτά που ζητάει. Ένας που τον ρωτάει αν έχει κάτι το πολύ ιδιαίτερο αυτό το σκυλάκι, παίρνει αρνητική απάντηση από τον πωλητή. Μετά από λίγο καιρό, οι δυο τους ξανασυναντιούνται. «Πούλησες το σκυλάκι;», τον ρωτάει όλος περιέργεια. «Βεβαίως», του απαντάει εκείνος. «Μα καλά βρέθηκε άνθρωπος να σου δώσει 100 χιλιάδες ευρώ;». Για να λάβει την αφοπλιστική απάντηση από τον πωλητή: «Έ, καλά δεν τα πήρα σε μετρητά, αντάλλαξα το σκυλί με δύο γατάκια των 50.000 ευρώ το ένα…».



    ΣΧΟΛΙΑ