• Ναυτιλία

    Ν. Τσάκος: Στα διαλυτήρια του Μπανγκλαντές το παλαιότερο πλοίο της TEN

    Νίκος Τσάκος ΤΕΝ

    Νίκος Τσάκος, εφοπλιστής Tsakos Energy Navigation Ltd. (TEN)


    Το’πε και το’κανε ο Νικόλας Τσάκος. Ο Έλληνας εφοπλιστής είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια του conference call με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα τριμήνου της Tsakos Energy Navigation (TEN) ότι η εταιρεία σκόπευε φέτος να πουλήσει για scrap το παλαιότερο πλοίο του στόλου της, το Millennium (χωρητικότητας 301.000 dwt, κατασκευής 1998). Όπερ και εγένετο.

    Το πλοίο πωλήθηκε έναντι 447 δολαρίων ανά ldt, ήτοι 18,4 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το TradeWinds, και θα διαλυθεί στο Μπανγκλαντές

    Ως πρόεδρος της Intertanko προσπαθώ να ενθαρρύνω την πλειοψηφία των μελών να διαλύσουν πλοία. Αν δεν έστελνα προς διάλυση το Millennium, νομίζω ότι θα με πυροβολούσαν”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά την περασμένη εβδομάδα ο Νικόλας Τσάκος.

    Ο Έλληνας εφοπλιστής σκοπεύει εξάλλου να προχωρήσει και στην πώληση του suezmax Silia T, κατασκευής 2002, σε τιμή που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 20 εκατ. δολάρια. Σημειώνεται ότι για τα δύο αυτά πλοία, το Millennium και το Silia T, η εταιρεία επιβαρύνθηκε πέρυσι με έξοδα απομείωσης 8,9 εκατ. δολαρίων.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2017, η ΤΕΝ παρέλαβε το πλοίο τύπου aframax Bergen TS, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα των 15 νεότευκτων που είχε παραγγείλει. Το Bergen TS ναυλώθηκε άμεσα με μακροχρόνια σύμβαση, όπως είχε γίνει και με τα άλλα πλοία που παρέλαβε η εταιρία.

    Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του conference call με τους αναλυτές ο Ν. Τσάκος επισήμανε ότι ο επόμενος κλάδος στον οποίο η ΤΕΝ σχεδιάζει να ισχυροποιήσει τη θέση της είναι αυτός της μεταφοράς LNG. Οι τιμές στα συγκεκριμένα νεότευκτα, όπως τόνισε, είναι ελκυστικές, ωστόσο, διευκρίνησε ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει ενδιαφέρον για ναυλώσεις και μετά να προχωρήσει σε νέες παραγγελίες.

    Στην παρούσα φάση, η ΤΕΝ, που γιορτάζει φέτος τα 25 χρόνια από την ίδρυση της, διαθέτει δύο πλοία μεταφοράς LNG, το Neo Energy (κατασκευής 2007) και το Maria Energy (κατασκευής 2016).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Έλληνας εφοπλιστής πίσω από την εξαγορά πλοίου της Noble Group

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χ. Βαφειάς: Νέα ναύλωση για πλοίο της Stealth Maritime

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ. Καραγεωργίου: Ναύλωση πλοίου σε τιμή-έκπληξη για τη ναυτιλιακή του Ιδρύματος Ωνάση



    ΣΧΟΛΙΑ