• Ναυτιλία

    Γ. Οικονόμου: Πώς ο εφοπλιστής απέκτησε ποσοστό άνω του 70% στη Dryships

    Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής DryShips

    Γιώργος Οικονόμου, επικεφαλής DryShips


    Ποσοστό άνω του 70% των μετοχών της ναυτιλιακής Dryships κατέχει ο Γιώργος Οικονόμου, το μεγαλύτερο ποσοστό συγκέντρωσης από την εισαγωγή της εταιρίας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το 2005.

    Η εξέλιξη αυτή δεν οφείλεται στην αγορά νέων μετοχών από τον εφοπλιστή αλλά είναι αποτέλεσμα του προγράμματος επαναγοράς μετοχών αξίας 50 εκατ. δολ. που ανακοίνωσε η εισηγμένη εταιρία το Φεβρουάριο 2018.

    Η DryShips ανακοίνωσε στις χρηματιστηριακές αρχές ότι μέχρι τις 14 Μαρτίου είχε επαναγοράσει πάνω από 1,7 εκατ. μετοχές, μειώνοντας τον αριθμό των “ελεύθερων” μετοχών σε περίπου 102,5 εκατομμύρια. Αυτό ήταν αρκετό για να αυξήσει το μερίδιο του κ. Οικονόμου από το 69,5% στο 70,6%.

    Ο μεγαλομέτοχος της εταιρίας κατείχε ποσοστό 88% στη ναυτιλιακή πριν από τη δημόσια εγγραφή για την είσοδο της στο χρηματιστήριο, το 2005, ενώ η προσωπική του συμμετοχή μειώθηκε στη συνέχεια στο 45,7%. Βέβαια στο ποσοστό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι επιπλέον μετοχές που κατείχαν η σύζυγος του και η πρώην σύζυγος του, την εποχή εκείνη.

    H σταδιακή αύξηση του μεριδίου του εφοπλιστή στην εταιρία του ξεκίνησε από τη συμμετοχή του στην ανακεφαλαίωση της τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι μετοχές που είχε στην κατοχή του αυξήθηκαν σε 36,36 εκατ., ποσοστό 53,5%, και στη συνέχεια αυξήθηκαν σε 72,4 εκατ. μετοχές.

    Παράλληλα, αυξήθηκε η αξία του μεριδίου του στη Dryships. Όταν ανακοινώθηκε το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών στις 7 Φεβρουαρίου 2018, η αξία των μετοχών του ανέρχονταν στα 206 εκατ. δολ. Από τότε αυξήθηκε στα 260 εκατ. δολ., σύμφωνα με την τιμή της μετοχής αυτή την εβδομάδα, που διαμορφώθηκε στα 3,58 δολ.

    Ωστόσο, η τιμή της παραμένει χαμηλότερα από τα επίπεδα που βρίσκονταν στις 12 Μαρτίου, όταν ξεπερνούσε τα 4 δολ. και σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο της εταιρίας, Αντώνη Αργυρόπουλο, διπραγματεύονταν σε discount 42%, με βάση την καθαρή αξία του ενεργητικού της.

    Γιώργος Οικονόμου -Κυβέλη Μελετοπουλου

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Δ. Διαμαντίδης: Και η Delta Tankers στον «χορό» των διαλύσεων πλοίων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Αρ. Πίττας: Αύξηση 30% για δύο ναυλοσύμφωνα της Euroseas

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γρ. Καλλιμανόπουλος: Πωλητήριο σε 26 πλοία της χρεοκοπημένης Toisa!

     



    ΣΧΟΛΙΑ