• Business

    Σε ποιους τομείς επενδύουν οι Ρώσοι στην Ελλάδα

    αγορές

    Leonardo Di Capro. Aπό την ταινία ο Λύκος της Wall Street


    Στην ενέργεια, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό, τα τρόφιμα και τα ακίνητα αρέσκονται να επενδύουν οι Ρώσοι στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, το απόθεμα των ρωσικών άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα στο τέλος του 2016 διαμορφώθηκε στα 683 εκ. δολάρια ΗΠΑ, αυξημένο κατά 8,9% από το τέλος του 2015 (629 εκ. δολάρια ΗΠΑ).

    Συγκεκριμένα πέρυσι, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση που δημοσιεύει η Ελληνική Πρεσβεία στη Μόσχα για την πορεία της ρώσικης οικονομίας, εισέρρευσαν στην Ελλάδα ρώσικα κεφάλαια ύψους 15 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, έναντι 12 εκατ. δολ. το 2015.

    Το ποσό είναι σχετικά μικρό και αντιστοιχεί στο 0,1% των συνολικών εξερχόμενων ρωσικών επενδύσεων στο εξωτερικό. Ωστόσο, τα ρώσικα όπως και τα υπόλοιπα φαίνεται πως είναι διστακτικά εξαιτίας της αβεβαιότητας και του υψηλού ρίσκου που συνεπάγονταν, η οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια.

    Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, οι ρώσικες επενδύσεις στην Ελλάδα είναι οι εξής:

    Ενέργεια: Η Προμηθεάς GAS ΑΕ, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της ενεργείας ανήκει κατά 50% στον Όμιλο Κοπελούζου και 50% στη ρωσική Gazprom. Η Προμηθείας GAS ΑΕ ιδρύθηκε το 1991 και έχει ως στόχο την προμήθεια φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά και την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία ενεργειακών έργων.

    Τραπεζικός τομέας: Η Bank Kedr έλαβε το 2007 άδεια έναρξης τραπεζικών εργασιών στην Ελλάδα. Η Bank Kedr ιδρύθηκε το 1991 και είναι η 143η τράπεζα της Ρωσίας με βάση τα στοιχεία του ενεργητικού της. Ωστόσο, συγκαταλέγεται μεταξύ των 50 μεγαλυτέρων ρωσικών εμπορικών τραπεζών βάσει των καταθέσεων.

    Το Μάιο του 2011 η ο όμιλος ICT ο οποίος δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων στους τομείς ενέργειας και ορυχείων, ενώ ο ιδιοκτήτης της Alexander Nesis είναι από τους βασικούς μετόχους της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας στην Ρωσία OTKRITIE FC BANK, απέκτησε το 5% της Τράπεζας Πειραιώς.

    Τηλεπικοινωνίες: Η ρωσική Sistema Holding είναι παρούσα στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά μέσω των θυγατρικών της Concern Sitronics και Komstar. H Concern Sitronics εξαγόρασε στις 30/6/2006 το 51% της ελληνικής ΙΝΤRACOM TELECOM έναντι €120 εκ.

    Παράλληλα, η ρωσική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία JSC Komstar εξαγόρασε το 51% της Hellas On Line AΕ (HoL) έναντι τιμήματος 47,9 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

    Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Sistema τοποθετείται στην ελληνική αγορά ως βασικός ανταγωνιστής του ΟΤΕ.

    Οπλικά συστήματα: Πέραν των ανωτέρω, η Rosoboronexport, η οποία έχει το αποκλειστικό δικαίωμα εξαγωγής ρωσικών οπλικών συστημάτων, έχει συστήσει θυγατρική στην Ελλάδα, την Rosoboron Service – Hellas.

    Ακίνητα/Τουρισμός/ Τρόφιμα: Το 2013 ο Dmitry Ribolovlev αγόρασε για 115 εκατ. ευρώ το γνωστό νησί Σκορπιός από την Αθηνά Ωνάση. Η ξενοδοχειακή αλυσίδα Atlantica Hotels & Resorts (κατά 50% ανήκει στο γερμανικό όμιλο TUI) και το ρωσικό τουριστικό πρακτορείο Nataly Tours ανακοίνωσαν την από κοινού έναρξη επενδυτικού σχεδίου στην Ελλάδα.

    Συγκεκριμένα, οι δύο εταίροι σκοπεύουν σε διάστημα πενταετίας να κατασκευάσουν στη χώρα μας είκοσι (20) νέα ξενοδοχεία, το δε ύψος της επένδυσης υπολογίζεται σε 1,2 δισ. ευρώ.

    Ο όμιλος Mouzenidis κυρίαρχος εδώ και χρόνια της διμερούς τουριστικής αγοράς μέσω του Mouzenidis Travel πρόσθεσε πρόσφατα στο χαρτοφυλάκιο του την αεροπορική εταιρεία Ellinair, την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Mouzenidis Real Estate, το ορθόδοξο προσκυνηματικό κέντρο Solun, τα ξενοδοχεία «Potidea Palace» και «Portes Palace» στη Χαλκιδική, τον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και την αίθουσα VIP στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», την εταιρεία παραγωγής κρασιού Mouzenidis Wine και το κελάρι-κάβα Kava Idea, την εταιρεία αερομεταφορών φορτίων (cargo) CSR Air Services και το πόρταλ Grecomania.ru.

    Επίσης, ο μεγάλος ρωσικός όμιλος Agroinvest-MIRUM επένδυσε ήδη το ποσόν των 100 εκατ. ευρώ με αρχικό σχέδιο επένδυσης 400 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο 2008 η συγκεκριμένη εταιρεία εξαγόρασε τμηματικά 2.000 στρέμματα στην Ανατολική Κρήτη, πλησίον της ξενοδοχειακής μονάδας «Elunda Domes». H συγκεκριμένη επένδυση λόγω προβλημάτων (πρόβλημα παραμεθόριας περιοχής, χωροταξικά προβλήματα) προχωρά, προς το παρόν τουλάχιστον, μόνον εν μέρει.

    Η ρωσικών συμφερόντων εταιρεία του ομογενούς Ιβάν Σαββίδη εξαγόρασε την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, εκμίσθωσε για ένα έτος το Ξενοδοχείο Macedonia Palace και κέρδισε τον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης για το Ξενία στο Παλιούρι.

    Πριν από λίγο διάστημα, ο ρωσικός όμιλος wimm bill Dann εξαγόρασε την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη.

    Να σημειωθεί τέλος ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από Ρώσους για απόκτηση εξοχικής κατοικίας στο εξωτερικό, γεγονός που έχει καταστήσει ήδη την Ρωσία υπ’ αριθμό 1 στόχο των δραστηριοποιούμενων στο τομέα του real estate της χώρας μας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τραπεζικές πηγές: Επισπεύδει η κυβέρνηση την έξοδο στις αγορές τις επόμενες 48 ώρες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αντίστροφη μέτρηση: Θέμα ωρών η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αχτσιόγλου: Στρατηγικός στόχος η έξοδος από το μνημόνιο και την αυστηρή επιτήρηση το καλοκαίρι του 2018



    ΣΧΟΛΙΑ