• Business

    Υπόθεση Folli Follie: Προσπάθεια Κουτσολιούτσου «να τα βρει» με τις τράπεζες για τα Attica Stores

    Κουτσολιούτσος Folli Follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    «Γέφυρες» με τις πιστώτριες τράπεζες επιχειρεί σύμφωνα με πληροφορίες να ρίξει η οικογένεια Κουτσολιούτσου, μετά την άρση της προστασίας των περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie. Στο επίκεντρο φέρεται να βρίσκεται το ποσοστό της Folli Follie στα Αττικά Πολυκαταστήματα , το οποίο οι τράπεζες επιθυμούν διακαώς να βγάλουν στο σφυρί το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να πάρουν πίσω τα χρήματα που έχουν δανείσει στην «αμαρτωλή» εταιρεία.

    Κατά μια εκδοχή, η πλευρά Κουτσολιούτσου εμφανίζεται διατεθειμένη να συναινέσει στην πώληση του ποσοστού της και να απέχει από οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια (πχ. να αιτηθεί εκ νέου προστασία από τους πιστωτές), αρκεί η άλλη πλευρά να δεσμευθεί πως θα εγκρίνει το σχέδιο εξυγίανσης που σκοπεύει να παρουσιάσει στο δικαστήριο.

    Κατά την ίδια εκδοχή, οι τράπεζες φέρονται να εξετάζουν την παραπάνω προοπτική, καθώς προτεραιότητά τους είναι να διασφαλίσουν τα χρήματά τους. Μάλιστα, λέγεται πως υπάρχουν σκέψεις το αίτημα εξυγίανσης και η διεξαγωγή του πλειστηριασμού να γίνουν ταυτόχρονα στις αρχές Δεκεμβρίου.

    Το παραπάνω σενάριο βασίζεται στο αμοιβαίο συμφέρον: οι μεν τράπεζες εξασφαλίζουν τα χρήματά τους που είναι ο αντικειμενικός τους στόχος εδώ που έφθασαν τα πράγματα, η δε οικογένεια Κουτσολιούτσου πετυχαίνει τη συναίνεση των τραπεζών που έχουν ενέγγυες εξασφαλίσεις σε πιθανή κατάθεση αιτήματος εξυγίανσης.

    Υπενθυμίζεται ότι για να προχωρήσει η διαδικασία εξυγίανσης που έχει επιλέξει η διοίκηση της Folli Follie (άρθρο 106α) απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον του 60% του συνόλου των πιστωτών και του 40% των εχόντων ενέγγυες εξασφαλίσεις.

    Η συμμετοχή των τραπεζών κρίνεται απαραίτητη καθώς χωρίς αυτές δεν εξασφαλίζεται το αναγκαίο ποσοστό των ενέγγυων πιστωτών. Ακόμη και αν ενωθούν όλοι μαζί οι ομολογιούχοι (αυτοί του ελβετικού φράγκου και οι υπόλοιποι των χρεογράφων ονομαστικής αξίας 250 εκατ. ευρώ, οι οποίοι έχουν συντονιστεί) δεν είναι αρκετό.

    Στο μεταξύ, η ομάδα των βασικών μετόχων των Αττικών Πολυκαταστημάτων που ελέγχουν το 55,6% (Κ. Λαμπρόπουλος, Κ. Τσουβελεκάκης και Αλ. Σγουμπόπουλος) συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους επενδυτές, προκειμένου να διεκδικήσουν από κοινού το ποσοστό της Folli Follie στα Attica Stores, όταν αυτό βγει προς πώληση.

    Αυτή τη στιγμή, μελετά τις προτάσεις τους και πολύ σύντομα θα είναι σε θέση να λάβει την τελική απόφασή της. Να σημειωθεί πως η Follie Follie κατέχει συνολικά 35,7% του μετοχικού κεφαλαίου των Attica Stores, και συγκεκριμένα 25,27% μέσω της Folli Follie Group, το οποίο αποδεσμεύθηκε μετά την άρση προστασίας από τους πιστωτές και 10,4%, μέσω της Folli Follie Συμμετοχών, τη θυγατρική της FF με έδρα το Λουξεμβούργο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκλειστικό: Οι όροι της PwC για τη διενέργεια ελέγχου στην Folli Follie

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Folli Follie: Συναλλαγές επί μετοχών με δικαιώματα ψήφου μεταξύ θυγατρικών της Fosun

    MH ΧΑΣΕΤΕ: Εισαγγελική έρευνα για Folli Follie: Ποιοι φοβούνται το «τσουνάμι» των επόμενων κλήσεων σε υπόπτους



    ΣΧΟΛΙΑ