Leaders

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΗΤΡΟΣ

Διαχειριστής επενδύσεων της HIG Capital στην Ελλάδα, Διευθύνων Σύμβουλος Inventio

Κομβικό ρόλο στη ροή διεθνών ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα διαδραματίζει ο Κωνσταντίνος Μπήτρος.

Με σπουδές στα χρηματοοικονομικά και την επιχειρηματική στρατηγική, αλλά και με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, είναι ο εκπρόσωπος στην Ελλάδα της αμερικανικής HIG Capital. Ενός σχήματος επιχειρηματικών συμμετοχών, στο οποίο εξέχουσα θέση έχουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Για πρώτη φορά πέρσι το ισχυρό fund άνοιξε τα «χαρτιά» του, μέσω του Κωνσταντίνου Μπήτρου. Διοικητικού ηγέτη της εταιρείας Inventio, που λειτουργεί ως διαχειριστής των επενδύσεων της HIG στην Ελλάδα. Αφορμή γι’ αυτό στάθηκε η ολοκλήρωση της εξαγοράς πλειοψηφικού ποσοστού της Ορφέας Βεϊνόγλου, που είναι η μακροβιότερη εταιρεία μεταφορών στη χώρα. Κίνηση που ανέβασε σε 1,35 δισ. τις επενδύσεις σε ελληνικά assets. Με άμεσο στόχο να ξεπεράσουν τα 1,5 δισ. ευρώ.

Οι εξελίξεις οδήγησαν πέρσι τον Κωνσταντίνο Μπήτρο να συστήσει δύο λειτουργικές πλατφόρμες για τις επιμέρους δραστηριότητες στα ξενοδοχεία και τα logistics. Και τούτο γιατί η HIC Capital, μετά από 6 εξαγορές που έχει κάνει, κατέχει 18% μερίδιο αγοράς στον κλάδο της διαμετακόμισης και αποθήκευσης. Ενώ σημαντική είναι και η θέση της στον τουρισμό με εξαγορές 9 ξενοδοχειακών μονάδων σε Ρόδο, Κέρκυρα και Κρήτη. Εξαιρουμένης της περίπτωσης στην Κω, όπου υπάρχει η ανοικτή κόντρα με τον ξενοδόχο Κυπριώτη.

Οι επιχειρήσεις που είναι στο χαρτοφυλάκιο του αμερικανικού fund απασχολούν περίπου 4.500 εργαζόμενους, ενώ ο συνολικός τους ετήσιος τζίρος ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ. Με στόχο να ανέλθει σε 700 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 5ετίας.

Στη διάρκεια της περσινής χρονιά ξεκίνησαν οι εργασίες για την μετατροπή του ακινήτου της Χαλυβουργίας Ελλάδος (στον Ασπρόπυργο) σε πρότυπο κέντρο αποθήκευσης και διανομής εμπορευμάτων. Μία επένδυση άνω των 200 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργήσει σχεδόν 900 θέσεις εργασίας.

Με τη συγχώνευση όλων των ελληνικών εταιρειών logistics που έχει εξαγοράσει η HIG και τις επόμενες κινήσεις στα Βαλκάνια και την κεντρική Ευρώπη, θα επιδιώξει να «διασυνδέσει» το λιμάνι του Πειραιά με τη Γερμανία. Μάλιστα υπό όρους μπορεί να υπάρξει ενδιαφέρον και για τον ΟΛΘ, αν τεθεί ζήτημα πώλησης.

Όπως λέει ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, «όταν ξεκινήσαμε το ταξίδι των επενδύσεων, πριν από πέντε χρόνια, προφανώς είχαμε πιο ευκαιριακές επενδύσεις στο μυαλό μας. Όμως η θελκτικότητα της Ελλάδας ως προορισμός, μας ώθησε να δημιουργήσουμε δύο μεγάλες πλατφόρμες, που σπάνε τα “δεσμά” των συνόρων της κι επεκτείνονται».

Λίγο πριν από τα τέλη του 2023 ο Κωνσταντίνος Μπήτρος ήρθε σε συμφωνία με τη Eurobank για την αγορά του ημιτελούς ξενοδοχείου «Αλθέα» στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας Αττικής. Το οποίο έχει καταγραφεί στην μνήμη των παλαιότερων σαν το «ξενοδοχείο της χούντας», καθώς αδειοδοτήθηκε και ξεκίνησε να χτίζεται την επταετή περίοδο της δικτατορίας…

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα