Leaders

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ

Αρχηγός ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι από τα πρόσωπα που σημάδεψαν το 2023 στο πολιτικό σκηνικό.

Μέχρι τον περασμένο Μάρτιο δεν τον γνώριζε κανείς. Διέμενε μόνιμα στις ΗΠΑ, είχε βγάλει λεφτά από τις ναυτιλιακές μπίζνες, ήταν «παιδί» της Goldman Sachs, αλλά και γνωστός στην ομογένεια για τα άρθρα του στον «Εθνικό Κήρυκα», με τα οποία αποθέωνε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον… νεοφιλελευθερισμό.

Ώσπου γνωρίζεται με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος και τον εντάσσει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στη μη εκλόγιμη 9η θέση. Η κατάρρευση στις εκλογές οδηγεί τον Κασσελάκη ξανά πίσω στην Αμερική… όλοι τον ξεχνούν.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπαίνει σε φάση εσωστρέφειας και, μετά την παραίτηση Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος, εκκινούν οι διαδικασίες διαδοχής.

Η Έφη Αχτσιόγλου έδειχνε το απόλυτο φαβορί. Λογάριαζε χωρίς τον Κασσελάκη. Ο οποίος εμφανίζεται ξανά από το πουθενά, καταθέτει διαδικτυακά μια πλατφόρμα ιδεών για το πώς θέλει την Ελλάδα και την Αριστερά και, στα μέσα του περσινού Αυγούστου, ανακοινώνει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Με μια εξαιρετική καμπάνια μέσω των social media, γίνεται ευρέως γνωστός, κυρίως λόγω της σχέσης του με τον Τάιλερ Μακμπέθ, παρά για τις πολιτικές του θέσεις.

Όμως, αυτός που όλοι χαρακτηρίζουν «δημιούργημα του Instagram» διαλύει όλα τα προγνωστικά, κερδίζει με 44% στον πρώτο γύρο και με 56% στον δεύτερο και γίνεται ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μέσα από ένα μείγμα επικοινωνιακού γκελ και επιδραστικότητας.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο όμως, που ο Στέφανος Κασσελάκης ανέλαβε τον ΣΥΡΙΖΑ, τα πάντα έχουν αλλάξει προς… το χειρότερο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν «βουτιά» στα ποσοστά, ο ίδιος δεν απολαύει ιδιαίτερης αποδοχής, το κόμμα διασπάται σε μια θυελλώδη συνεδρίαση της Κ.Ε., στελέχη αποχωρούν και όλα θα κριθούν τον Φεβρουάριο στο έκτακτο συνέδριο.

Ο γεννημένος το 1988 στην Εκάλη Στέφανος Κασσελάκης μοιάζει παράταιρος σε ένα αριστερό κόμμα, αλλά δείχνει αποφασισμένος να μεταφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ προς έναν κεντροαριστερό χώρο, ακόμη κι αν φύγει η «παλιά φρουρά» της ανανεωτικής αριστεράς.

Ωστόσο, μειονέκτημά του είναι, όπως φαίνεται, η έλλειψη πολιτικών θέσεων και γνώσεων για την Ελλάδα, αλλά και η εσκεμμένη πολλές φορές υπερπροβολή της προσωπικής του ζωής. Η επιδεικτική σχέση του με τον Τάιλερ, το πρόταγμά του ως πρώτου αρχηγού κόμματος που δηλώνει ανοικτά ομοφυλόφιλος και παντρεύεται στη Νέα Υόρκη, η επιθυμία του να κάνει παιδιά με παρένθετη μητέρα

Γενικώς, ένα πολιτικό lifestyle που προκαλεί αντιδράσεις και είναι ετεροβαρές σε σχέση με το πώς εκείνος οραματίζεται την Αριστερά και τη χώρα. Μιας και ο ίδιος δηλώνει ότι θέλει να γίνει πρωθυπουργός.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα