Leaders

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΤΕΛΗΣ

Επικεφαλής στο Οικονομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού

Από το απλό, διακριτικό του γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Πατέλης, οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού και κατά την δεύτερη κυβερνητική θητεία της ΝΔ, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε καίριες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Η κομβική περσινή χρονιά σηματοδοτήθηκε από δύο σπουδαίες εξελίξεις: την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα και την απόλυτα επιτυχημένη έναρξη της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες, που οδηγούνται πλέον στην πλήρη κανονικότητα 13 χρόνια μετά το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης.

Ο Αλέξης Πατέλης, τη γνώμη του οποίου μετράει ιδιαίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την «ακούνε» όμως και οι αγορές, ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές στη χάραξη και υλοποίηση της κυβερνητικής στρατηγικής. Με στόχο την αναβάθμιση της οικονομίας διεθνώς.

Άλλωστε μέρος του δικού του job description είναι να λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος με την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Μια κοινότητα της οποίας ο ίδιος είναι παλιός γνώριμος, καθώς πριν από την ανάληψη των κυβερνητικών του καθηκόντων εργαζόταν 27 χρόνια ως οικονομολόγος και αναλυτής στον χρηματοπιστωτικό τομέα σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Αθήνα.

Με βαθιά γνώση των αγορών, αλλά και των ισορροπιών οι οποίες απαιτούνται σε «ευαίσθητες» διαδικασίες, ήταν στην πολύ στενή ομάδα των στελεχών με άμεση γνώση των τεκταινόμενων, που οδήγησαν στο deal της Alpha Bank με τη UniCredit.

Όπως επίσης και στη «ζύμωση» για την Εθνική, όπου φέρεται να ήταν υπέρμαχος του placement σε ποσοστό 22%.

Ο ίδιος είναι βέβαιο πως θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και το 2024. Με επόμενα βήματα την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς, τη διαχείριση του ποσοστού στην Εθνική, αλλά και την εντατικοποίηση των προσπαθειών για ευρύτερη αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς.

Όπως άλλωστε σημείωνε στη συνέντευξή του στο mononews πέρσι τον Ιούλιο, τα placement των τραπεζών, η εισαγωγή του «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο, μαζί με όποιες άλλες κινήσεις γίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση, θα βοηθήσουν στην ανάκτηση του Developed Market Status. Είτε εφέτος είτε το 2025.

Μέχρι σήμερα, η πορεία της οικονομίας δικαιώνει τις εισηγήσεις του και την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού, με την παραμονή του Αλέξη Πατέλη σταθερά στην ίδια θέση από το 2019. Ένα πόστο απαιτητικό αφού στο τέλος της ημέρας όλα ανάγονται στην οικονομία και στη διαχείριση, μεταξύ άλλων, της τεράστιας πρόκλησης να κλείσει ταχύτατα το επενδυτικό κενό.

Σε αυτή την διαδικασία, ο Αλέξης Πατέλης έχει τη δυνατότητα να προσφέρει πολλά, επ’ ωφελεία των εθνικών στόχων. Έχοντας μάλιστα λόγω εμπειρίας μεγάλη εμβέλεια στο διεθνές ακροατήριο των διαχειριστών επενδυτικών κεφαλαίων.

Τα έως τώρα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την διορατικότητά του και, συνάμα, τον ισχυρό βαθμό επιδραστικότητας που ο ίδιος διαθέτει.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα