Leaders

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΣΙΛΗΣ

Διοικητής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

Η τεράστια μάχη που δίνεται κατά της φοροδιαφυγής έχει ως στρατηλάτη τον… Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργο Πιτσιλή.

Οι εντατικοί έλεγχοι που βγάζουν καθημερινά «λαβράκια», η ψηφιοποίηση του φοροελεγκτικού μηχανισμού και η απλούστευση της καθημερινότητας των φορολογουμένων -είτε πρόκειται για φυσικά είτε για νομικά πρόσωπα- είναι χαρακτηριστικά δείγματα γραφής του έργου που επιτελείται.

Όπως έχει τονίσει ο Γιώργος Πιτσιλής, «θέλουμε οι φορολογούμενοι να ξοδεύουν όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο προκειμένου να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Γιατί έτσι θα μπορούν να αφιερώνουν περισσότερο στις δραστηριότητές τους, από όπου προκύπτει και το εισόδημά τους, άρα και τα δημόσια έσοδα». Στο πλαίσιο όλα αυτά της προωθούμενης ψηφιοποίησης των περισσότερων καθημερινών συναλλαγών των πολιτών με τις εφορίες.

Ήδη, βαίνει προς ολοκλήρωση μια μεγάλη και πολύπλοκη διαδικασία για τον καλύτερο έλεγχο των επιχειρήσεων και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Τα ηλεκτρονικά τιμολόγια θα καταστούν πλέον υποχρεωτικά, ώστε να περάσουν οι επιχειρήσεις στην ψηφιακή εποχή.

Δεν πρόκειται για μια αυτοτελή κίνηση, καθώς ο σχεδιασμός προβλέπει ότι τα ηλεκτρονικά τιμολόγια θα συνδέονται άμεσα με την ολοκλήρωση της διαδικασίας myDATA από το 2024. Όντας υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις να διαβιβάζουν τα έσοδα και τα έξοδα στην πλατφόρμα.

Στη δέσμη των αλλαγών που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ περιλαμβάνεται και η ανανέωση της εφαρμογής «Appodixi». Μέσω της οποίας οι καταναλωτές μπορούν να ελέγχουν αν οι αποδείξεις που λαμβάνουν είναι νόμιμες ή όχι και στη συνέχεια να καταγγέλλουν την περίπτωση φοροδιαφυγής στην ΑΑΔΕ, λαμβάνοντας χρηματικό μπόνους έως 3.000 ευρώ.

Ήδη, οι καταγγελίες έχουν φέρει αποτελέσματα και… λουκέτα σε επιχειρήσεις για τις οποίες διαπιστώνονται παραβάσεις.

Με μεθοδικότητα και υπό άκρα μυστικότητα, η ΑΑΔΕ πραγματοποίησε το 2023 ελέγχους σε δεκάδες υποθέσεις, εντοπίζοντας πολλές περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Από influencers και τραγουδιστές μέχρι ψιλικατζίδικα και συνταξιούχους, που επιχειρούν να περάσουν (χωρίς επιτυχία) κάτω από το «ραντάρ» της εφορίας.

Μεγάλο στοίχημα για τον Γιώργο Πιτσιλή αποτελεί και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, που έχει αναδειχθεί σε «γεφύρι της Άρτας». Αφού η διαδικασία αποδείχθηκε ιδιαίτερα πολύπλοκη και η μία παράταση διαδέχεται την άλλη. Και, τελικά, η διασύνδεση θα πραγματοποιηθεί εντός του 2024.

Οι πυκνές κινήσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ ενίσχυσαν πέρσι τα κρατικά ταμεία, με τα φορολογικά έσοδα να υπερβαίνουν κάθε μήνα τους στόχους, ενώ έχουν ενισχυθεί σημαντικά και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ο εξ αντικειμένου ιδιαίτερα αποτελεσματικός Γιώργος Πιτσιλής γεννήθηκε στις ΗΠΑ, τέλειωσε το Κλασσικό Λύκειο Αναβρύτων και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο. Είναι επίσης κάτοχος DEA Φορολογικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Pantheon – Sorbonne (Paris I).

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα