Titans

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΤΣΗ

Επιχειρηματίας

Προβεβλημένη όσο (ίσως) καμιά άλλη σύγχρονη Ελληνίδα, η Μαριάννα Λάτση φροντίζει να «μοιράζεται» αρμονικά ανάμεσα στις πολυσύνθετες επιχειρηματικές δραστηριότητες και την κοινωνική προσφορά.

Για εκείνη, η φιλανθρωπία είναι μια συνεπής στάση ζωής. Ενώ στο… οικογενειακό της DNA ανάγεται η ολοένα και διευρυνόμενη παρουσία στο επενδυτικό πεδίο.

Με εξαιρετικά σημαντικό κεφαλαιακό εκτόπισμα και ευθέως ανάλογη επιδραστικότητα, η Μαριάννα Λάτση κινείται επιχειρηματικά (εντός και εκτός συνόρων) μέσω του Latsco Family Office. Όπου εκτός από την ίδια έχουν συμμετοχή και τα τρία της παιδιά. Ο Πάρης, ο Φίλιππος και η Εριέττα.

Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς μπήκε για πρώτη φορά στη λίστα Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη. Η αποτίμηση της οικογενειακής της περιουσίας ανερχόταν στα 1,6 δισ. δολάρια τον περασμένο Σεπτέμβριο. Όσο κι αυτή του αδελφού της Σπύρου.

Μέσα στο 2023 το Latsco Family τοποθέτησε 8 εκατ. ευρώ στην εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων Trade Estates. Απέκτησε επίσης μειοψηφική συμμετοχή στην τεχνολογική Neuropublic, ενώ εισέφερε και 2,5 εκατ. ευρώ στην startup παροχής οικιακών υπηρεσιών Douleutaras. Στην οποία κάλυψε τη μισή αύξηση κεφαλαίου.

Παράλληλα αύξησε την επενδυτική της θέση στην Neptune Leasing, που δραστηριοποιείται στις ναυτιλιακές χρηματοδοτικές μισθώσεις. Σε αυτήν μπήκε ως κύριος επενδυτής με 200 εκατ. δολάρια, η Costamare του Κωστή Κωνσταντακόπουλου.

Η Μαριάννα Λάτση, μαζί με τα αδέλφια της Σπύρο και Μαργαρίτα, κληρονόμησαν την περιουσία του πατέρα τους Γιάννη Λάτση.

Προ τετραετίας χώρισαν την οικογενειακή περιουσία, με τη Μαριάννα να αναλαμβάνει το μερίδιο στη ναυτιλία και να αποχωρεί από τις θέσεις σε τράπεζες και αξιοποίηση ακινήτων. Εξακολουθεί όμως να έχει μετοχικά συμφέροντα μαζί με τα αδέλφια της, στην Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) και στο ναυπηγείο Talos.

Ξεχωριστή θέση στο χαρτοφυλάκιο του Latsco Family Office κατέχει η ναυτιλία, με τη σημερινή εκμετάλλευση 41 πλοίων.

Στις επενδυτικές θέσεις περιλαμβάνονται τα 15 εκατ. ευρώ που έχουν τοποθετηθεί στην Dimand, το ποσοστό 7,6% στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά και πληθώρα άλλων συμμετοχών. Από την τεχνολογία και την καινοτομία, μέχρι την ψυχαγωγία, την παροχή υπηρεσιών και τη vegan διατροφή.

Τον περασμένο Οκτώβριο η Μαριάννα Λάτση βραβεύτηκε ως σύγχρονη Εθνική Ευεργέτιδα για την ιδιαίτερα σημαντική και πολύπλευρη κοινωνική προσφορά της.

Η βράβευση έγινε από την Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, ενώ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου της απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο «Ευαγγέλης Ζάππας».

Η Μαριάννα αφιέρωσε το μετάλλιο στη μνήμη του πατέρα της καπετάν Γιάννη Λάτση, που τον περσινό Απρίλιο συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τον θάνατό του. Όπως η ίδια είπε, «αφιερώνεται σε εκείνον που με δίδαξε ότι η κοινωνική προσφορά δεν είναι μόνο αυτονόητο εθνικό καθήκον. Αλλά είναι κυρίως στάση ζωής.»

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα