Leaders

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΝΙΣΚΙΔΗΣ

Πρόεδρος Optima Bank

Η επιτυχία είναι μια σκάλα που δεν μπορείς να την ανεβείς με τα χέρια στις τσέπες.

Με 30 χρόνια εμπειρίας στον τραπεζικό χώρο, ο Γιώργος Τανισκίδης ασφαλώς και γνωρίζει από πρώτο χέρι την ουσία του αμερικανικού αποφθέγματος. Άλλωστε η πετυχημένη διαδρομή του δεν ήταν μια ανέμελη βόλτα. Χρειάστηκε προσπάθεια, επιμονή και πολύπλευρη κινητικότητα για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πρόεδρος της Optima Bank από τον Ιούλιο του 2019, ο Γιώργος Τανισκίδης ξεκίνησε να «κτίζει» με ορθολογισμό και μεθοδικότητα την αναπτυξιακή της πορεία. Μόλις στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της, η τράπεζα πέρασε σε λειτουργική κερδοφορία. Ρεκόρ μοναδικό στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Συνέχισε μάλιστα να ανεβάζει «στροφές», παρά το γεγονός ότι βρέθηκε μέσα σε συνθήκες αντίξοες, που γέννησε η δίδυμη παγκόσμια κρίση – πανδημική και ενεργειακή.

Η τράπεζα τον περασμένο Σεπτέμβριο έκανε το μεγάλο βήμα με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 151,2 εκατ. ευρώ, που την οδήγησε στην είσοδό της στη χρηματιστηριακή αγορά.

Ο Γιώργος Τανισκίδης -μαζί με τη διοικητική ομάδα του- κατάφερε μέσα σε τέσσερα χρόνια να δώσει σάρκα και οστά σε ένα τραπεζικό success story, αφού η Optima Bank ήταν η πρώτη εταιρεία του χρηματοπιστωτικού τομέα που εισήλθε στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από 17 χρόνια. Ενώ αναφορικά με τα αντληθέντα κεφάλαια, ήταν η μεγαλύτερη αρχική εγγραφή από το 2010.

Η συνολική ζήτηση αποτυπώθηκε με εμφατικό τρόπο, φθάνοντας στα 548,6 εκατ. ευρώ, με τον βαθμό υπερκάλυψης της προσφοράς να ανέρχεται σε 3,6 φορές.

Στην τράπεζα συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη και της Motor Oil, πήραν θέσεις ως βασικοί επενδυτές ο Χένρι Χόλτερμαν της Reggeborgh (με 21 εκατ. ευρώ), η Fiera Capital (με 15 εκατ. ευρώ) και ο Άραβας κεφαλαιούχος Καρίμ Χαμντούν που τοποθέτησε 5 εκατ. ευρώ.

Στο 9μηνο του 2023 τα καθαρά κέρδη της Optima Bank ανήλθαν στα 73,6 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση κατά 175%. Με την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων να φτάνει στο 24,9% και να είναι η υψηλότερη  στην Ελλάδα και από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Η τράπεζα έχει δανειακό χαρτοφυλάκιο πάνω από 2,2 δισ. ευρώ, καταθέσεις 3,1 δισ. ευρώ και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 18,8%.

Αξιολογώντας τα δεδομένα, ο Γιώργος Τανισκίδης επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Στο ξεκίνημα της Optima Bank ονειρευόμασταν, μεταξύ άλλων, την επιτυχία. Τώρα πιστεύουμε ότι τη βιώνουμε και δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γι’ αυτήν, πάντα με τις αξίες που μας χαρακτηρίζουν από την πρώτη ημέρα λειτουργίας μας. Στόχος μας είναι η διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2023, που θα φτάσει κατ’ ελάχιστο στο 30% των κερδών».

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα