Visionaries

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΝΘΙΜΟΣ

Σκηνοθέτης

Μπορεί στο βιογραφικό του να παρατάσσονται τα διαδοχικά βραβεία που έχει αποσπάσει σε ξένα φεστιβάλ, όταν από το 2009 άρχισε με σταθερά βήματα η πορεία του προς την κορυφή, όμως το 2023 έφερε στον Γιώργο Λάνθιμο τη μεγάλη δικαίωση.

Βραβευμένος με τον Χρυσό Λέοντα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και με τη Χρυσή Σφαίρα (στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας μιούζικαλ ή κωμωδίας) για την τελευταία του ταινία «Poor Things», ο Έλληνας σκηνοθέτης με τη διεθνή καριέρα αποτελεί πλέον ένα σημαντικό κεφάλαιο στο χώρο της έβδομης τέχνης.

Δημιουργώντας με το εντελώς προσωπικό του ύφος έργα που εντυπωσιάζουν βαθιά κοινό και κριτικούς, έχει χαράξει ένα μονοπάτι σταθερά ανοδικής τροχιάς, η οποία μπορεί να οδηγήσει ως και στην κατάκτηση ενός Όσκαρ.

Το «Poor Things» πραγματεύεται, με τον τρόπο του Λάνθιμου πάντα, ένα θέμα σύγχρονο, που μιλά, όπως έχει πει και ο ίδιος, για την ελευθερία του ανθρώπου σε όλες τις πτυχές της ζωής του. Για την ατομική και κοινωνική αυτοδιάθεση, την επιθυμία, το σεξ, την αγάπη. Όλα αυτά όμως, μέσα από ένα παράδοξο σενάριο, βασισμένο σ’ ένα τολμηρό, σατιρικό μυθιστόρημα, που εξελίσσεται στη βικτοριανή εποχή, παρουσιάζοντας τον μύθο του Φράνκενσταϊν σε μία «ερωτομανή βερσιόν».

«Είναι η ιστορία μιας γυναίκας με ελεύθερη σκέψη, χωρίς φόβο και προκαταλήψεις, που βιώνει τον κόσμο με τους δικούς της όρους ακολουθώντας την πορεία της στη χειραφέτηση», λέει ο Γιώργος Λάνθιμος, που περιγράφει αυτή τη διαδρομή της ηρωίδας του -την ερμηνεύει η Έμα Στόουν– προς την αυτοπραγμάτωση με καυστικό χιούμορ και αχαλίνωτη φαντασία.

Κάθε ταινία και μία διαφορετική κινηματογραφική προσέγγιση, αλλά πάντα με την προσωπική σφραγίδα του σκηνοθέτη.

Αυτά είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το έργο του Λάνθιμου, ο οποίος, ξορκίζοντας την επανάληψη ή την αντιγραφή, επιδιώκει κάθε φορά τη διατύπωση μιας νέας πρότασης.

Ξεκινώντας τη διεθνή καριέρα του από τις Κάννες με τον «Κυνόδοντα», για να περάσει στις «Άλπεις», τον «Αστακό» και τον «Θάνατο του ιερού ελαφιού», έφθασε να κάνει την μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία με την «Ευνοούμενη» το 2019. Κερδίζοντας τον Αργυρό Λέοντα στη Βενετία, ενώ η πρωταγωνίστριά του, Ολίβια Κόλμαν, ένα αδιαφιλονίκητο Όσκαρ ερμηνείας.

Η καταξίωσή του στον διεθνή κινηματογραφικό στίβο μόλις άρχιζε.

«Ξεκινήσαμε να κάνουμε τις δικές μας ταινίες ζητώντας χάρες από φίλους, χρησιμοποιώντας τα σπίτια τους, τα ρούχα τους, τα αυτοκίνητά τους. Φτιάχνοντας διαφημιστικά, επενδύοντας τα χρήματα που κερδίζαμε και δουλεύοντας με φίλους, καταφέραμε να κάνουμε το πρώτο μας φιλμ…», όπως έχει πει ο ίδιος.

Η έξοδος, κατά συνέπεια, από την Ελλάδα για να εργαστεί στο εξωτερικό ήταν μονόδρομος, αλλά και ρίσκο. Μια επιλογή, όμως, που τον δικαιώνει απόλυτα.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα