Leaders

ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Yπουργός Υγείας

Ξεχωριστός όσο λίγοι και με σήμα-κατατεθέν την χειμαρρώδη ιδιοσυγκρασία του, ο Άδωνις Γεωργιάδης κατατάσσεται στους υπουργούς ειδικών αποστολών και άμεσων αποτελεσμάτων.

Αναλαμβάνοντας κρίσιμα κυβερνητικά πόστα, καταφέρνει να δίνει πάντα μετρήσιμο αποτέλεσμα. Κάτι αντίστοιχο φιλοδοξεί να πράξει και ως νέος Υπουργός Υγείας, όπου πρόσφατα μετακινήθηκε στο πλαίσιο του κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Αφήνοντας το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που είχε αναλάβει μετά από τις περσινές εκλογές. Σε συνέχεια της θητείας του στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η συμμετοχή του εξόχως επιδραστικού Άδωνι Γεωργιάδη στη λίστα των 100 για το 2023 έχει ως κεντρικό σημείο αναφοράς το πεπραγμένα του στο Υπουργείο Εργασίας. Όπου επί των ημερών του σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε μια αποτελεσματική στρατηγική, προκειμένου να «θωρακιστεί» η αγορά εργασίας και να δοθούν λύσεις σε χρόνια ασφαλιστικά προβλήματα.

Οι μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις του Άδωνι Γεωργιάδη ήταν καίριες, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα και μέσω δυο μελετημένων νομοσχεδίων τέθηκαν οι βάσεις για ένα καλύτερο εργασιακό αύριο και ένα δικαιότερο ασφαλιστικό σύστημα.

Αναμφίβολα πρωτοβουλία αιχμής ήταν το «ξεπάγωμα» των τριετιών και κάθε επιδόματος προϋπηρεσίας που παρέμεναν σε αναστολή από τον Φεβρουάριο του 2012. Η συγκεκριμένη ρύθμιση υπολογίζεται ότι θα ωφελήσει άμεσα 100.000 εργαζόμενους που θα δουν αύξηση στους μισθούς τους εντός του 2024.

Αλλά και στον τομέα της ασφάλισης, σημαντικό επίτευγμα ήταν η μείωση των εκκρεμών συντάξεων κατά 31% (από τις 35.000 στις 24.000).

Ενώ παράλληλα κατά 54% μειώθηκε ο αριθμός και στις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, που από τις 65.000 περιορίστηκαν σε 30.000.

Επίσης και με στόχο την περαιτέρω μείωση των εκκρεμών συντάξεων εγκαινιάστηκε η έναρξη της πιλοτικής διαδικασίας ενημέρωσης ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ σχετικά με το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα και την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης.

Με το πρώτο εργασιακό νομοσχέδιο που προώθησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, δημιουργήθηκε ένα πλέγμα προστασίας για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα, αντιμετωπίστηκαν και χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας, ελαχιστοποιώντας επίσης τα γραφειοκρατικά και διοικητικά βάρη.

Πέραν τούτων αυξήθηκαν οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας και ξεπεράστηκε η στοχοθεσία. Ακόμη, βεβαιώθηκαν και πληρώθηκαν πολλά πρόστιμα σε παραβατικές επιχειρήσεις, ενώ από τις σημαντικότερες στιγμές της θητείας του Άδωνι Γεωργιάδη στο Υπουργείο Εργασίας ήταν η πτώση της ανεργίας κάτω του 10%. Γεγονός που αποτελεί ρεκόρ από το 2009.

Μείζονος σημασίας ήταν και η ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Το οποίο μεταξύ των άλλων δίνει τη δυνατότητα στους συνταξιούχους που θέλουν να εργάζονται, να το πράττουν χωρίς να περικόπτεται το 30% της σύνταξης τους. Ήδη 50.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι είδαν αύξηση 30% στη σύνταξή τους στο τέλος του 2023.

Επίσης, ουσιώδης εξέλιξη ήταν και η απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Μέσω θέσπισης κανόνων χρηστής διακυβέρνησης, για την επίτευξη καλύτερων αποδόσεων και την αύξηση της εμπιστοσύνης των ασφαλισμένων.

Κατά τα άλλα και αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, το 2023 εκταμιεύτηκαν πληρωμές 299,3 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας το 98,5% του στόχου.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα