Leaders

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΦΕΣΣΑΣ

Ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου Quest

Επιχειρηματική διαδρομή που εκτείνεται σε βάθος 42 ετών έχει ο Θεόδωρος Φέσσας.

Η Quest Συμμετοχών, η οποία ως αρχική εταιρική οντότητα ιδρύθηκε στο μακρινό 1981, είναι σήμερα ένας επιφανής και συνάμα εξωστρεφής Όμιλος.

Με σταθερό μεν σημείο αναφοράς τον κάδο της πληροφορικής, αλλά και με εμπλουτισμένες δραστηριότητες στις ταχυμεταφορές και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, στον ευρύτερο εμπορικό τομέα (τηλεπικοινωνίες, κλιματισμός, ηλεκτρονικό εμπόριο) όπως επίσης και στην παραγωγή πράσινης ενέργειας.

Στο 9μηνο του 2023 η Quest είχε έσοδα 827 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, αυξημένα κατά 11,8%, με τα λειτουργικά (Ebitda) και τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 59,8 και 32,2 εκατ. ευρώ.

Ικανός όσο λίγοι στο να διαχειρίζεται επιχειρηματικές συμφωνίες, να αντιλαμβάνεται έγκαιρα τα σημεία των καιρών, αλλά και να παράγει υπεραξίες, ο Θεόδωρος Φέσσας συγκαταλέγεται στα επιδραστικότερα πρόσωπα των μπίζνες.

Λίγο πριν από την εκπνοή της περσινής χρονιάς η χρηματιστηριακή αξία της Quest βρισκόταν στην περιοχή των 590 εκατ. ευρώ. Έχοντας ενισχυθεί κατά 19% σε 12μηνη βάση, ενώ στο διάστημα της τελευταίας πενταετίας η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης έχει αυξηθεί κατά 3,7 φορές.

Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς η Quest προχώρησε σε πλήρη εξαγορά της «Έπαφος», η οποία διαθέτει σειρά ολοκληρωμένων προϊόντων που καλύπτουν όλες τις ανάγκες των εκπαιδευτηρίων.

Από την άλλη πλευρά η τεχνολογική Unisystems, που ο Θεόδωρος Φέσσας την αποκαλεί ναυαρχίδα του Ομίλου, συνέχισε να κλείνει μεγάλες δουλειές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, φτάνοντας να έχει ανεκτέλεστο συμβασιοποιημένων έργων, άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Σε αναπτυξιακή τροχιά βρίσκεται και η ACS, που κατέχει ηγετική θέση στις ταχυμεταφορές και ολοκλήρωσε πέρσι το νέο, σύγχρονο κέντρο διαλογής στο Αιγάλεω. Το οποίο και απορρόφησε μια επένδυση της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, που συντελεί στο να υπερτριπλασιαστεί η δυναμική της διαλογής δεμάτων.

Καρπούς όμως αποδίδει και η εξαγορά της ΓΕ Δημητρίου, καθώς μετά από τη συμφωνία εξυγίανσης, καταγράφει αύξηση των μεγεθών της. Έχοντας τα φόντα να αποτελέσει το όχημα του Ομίλου, για μεγαλύτερη ανάπτυξη στον χώρο του retail και του κλιματισμού ειδικότερα.

Πέραν τούτων, η Quest έχει ξεκινήσει νέα εμπορική δραστηριότητα στην αγορά της Ρουμανίας σε συνεργασία με την Xiaomi. Ενώ σε ότι αφορά στον κλάδο των ΑΠΕ, προχωράει η επενδυτική στρατηγική για την ενδυνάμωση του χαρτοφυλακίου της Quest Energy.

Κατά τα άλλα ο Θεόδωρος Φέσσας προετοιμαζόμενος για το μέλλον, προχώρησε πέρσι στην μεταβίβαση του ποσοστού του (50,02%) στην ελεγχόμενη από τον ίδιο εταιρεία Tedinvest. Κίνηση που θεωρείται ότι προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στο πώς ο επιχειρηματίας θα διαχειριστεί την επόμενη μέρα.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα