Titans

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΚΑΚΗΣ

Πρόεδρος ομίλου Jumbo

Πάντα πίστευε η αγορά ότι ο Απόστολος Βακάκης είναι… γάτα.

Θυμόσοφος μέχρι σαρκασμού, ο αλεξανδρινής καταγωγής επιχειρηματίας, ιδρυτής, βασικός μέτοχος και διοικητικός ηγέτης της Jumbo, δεν παρέλειψε να προσθέσει μια ιδιαίτερη πινελιά και επ’ αυτού. Με… μεταφυσικό μάλιστα τόνο, καθώς όπως μεταξύ των άλλων είπε στη γενική συνέλευση του περασμένου Οκτωβρίου «αν επέστρεφα ξανά στη ζωή θα ήθελα να ερχόμουν σαν γάτα. Να νιαουρίζω στα κεραμίδια…»

Ευρηματικός όπως πάντα «έγραψε» επίσης και με την καυστική αναφορά του για την οικονομικο-επενδυτική πραγματικότητα στη χώρα. «Κινούμαστε σαν παραπληγικό σαλιγκάρι» ήταν η αμίμητη ατάκα του. Δικαιολογώντας και με το παραπάνω εκείνους που διατείνονται ότι ακόμη κι αν δεν υπήρχε Βακάκης θα έπρεπε να εφευρεθεί…

Συντηρητικός στον επιχειρηματικό του βηματισμό, βλέπει κατά κανόνα το ποτήρι των εξελίξεων μισοάδειο. Οι πυκνές παρεμβάσεις του δημιουργούν ιδιαίτερη αίσθηση, επιβεβαιώνοντας τον υψηλό βαθμό επιδραστικότητας που διαθέτει.

Η Jumbo πάντως με τις θαυμαστές της επιδόσεις φαίνεται να κινείται διαμετρικά αντίθετα με τα κατά καιρούς δυσοίωνα προγνωστικά του Απόστολου Βακάκη για το ευρύτερο φάσμα του επιχειρείν.

Η ραγδαία της ανάπτυξη μετά από 37 χρόνια λειτουργίας την έχει καταστήσει από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις λιανικής, πριμοδοτώντας σε εξαιρετικά σημαντικό βαθμό και τις παραγόμενες υπεραξίες στο χρηματιστήριο.

Με ενοποιημένα καθαρά κέρδη 106,45 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2023, η Jumbo στοχεύει να ολοκληρώσει την ετήσια χρήση με κερδοφορία στην περιοχή των 280 εκατ. ευρώ. Ακολουθώντας τη στρατηγική απόφαση, που είναι η ανταμοιβή των καταναλωτών μέσω της μείωσης των τιμών στα προϊόντα…

Ο άλλοτε ιδιαίτερα «σφικτός» και με τα διανεμόμενα μερίσματα, Απόστολος Βακάκης, έχει γίνει πλέον ιδιαίτερα γαλαντόμος με τις χρηματικές διανομές προς τους μετόχους.

Στη διάρκεια της περσινής χρονιάς η Jumbo προχώρησε τρείς φορές σε διανομές, συνολικού ύψους 3,342 ευρώ ανά μετοχή. Μοίρασε δηλαδή το γιγαντιαίο ποσό των 401 εκατ. ευρώ. Αυξημένο κατά… 155,3% σε σχέση με τα μερίσματα που είχαν δοθεί το προηγούμενο έτος. Βάσει της μετοχικής του θέσης (19,36%) στον Απόστολο Βακάκη αναλογούν μερισματικά έσοδα 77,6 εκατ. ευρώ.

Οι κινήσεις αυτές δείχνουν ότι ο 69χρονος Mr Jumbo δεν φαίνεται να ανησυχεί για τις λειτουργικές ροές της εταιρείας. Αν και ο ίδιος υποστηρίζει ότι σε… χαλεπούς καιρούς είναι καλύτερο το μέρισμα από την επιχειρηματική επέκταση.

Στο πρώτο περσινό εξάμηνο η εταιρεία είχε χρηματικά διαθέσιμα της τάξεως των 475 εκατ. ευρώ, έχοντας φροντίσει να αποπληρώσει πρόωρα και τον τραπεζικό δανεισμό των 200 εκατ. ευρώ.

Κινούμενος σαν μοναχικός λύκος ο Απόστολος Βακάκης δεν πάει ποτέ σε επενδυτικά roadshow, δεν διαφημίζει χορηγικά την Jumbo, ενώ δεν έχει εφαρμόσει προγράμματα bonus και παροχές δωρεάν μετοχών.

Πέρσι και μετά από τέσσερα χρόνια, οι σταθερές αμοιβές του από την εταιρεία αναπροσαρμόστηκαν κατά 16,9% (στα 603.247 ευρώ ετησίως). Προερχόμενες όμως όλες, από τα κέρδη της εταιρείας.

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα