Leaders

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ

Υπουργός Επικρατείας

Το ρολόι του χρόνου κάνει μικρή στροφή και γυρίζει στις 27 Ιουνίου 2023. Η ΝΔ έχει κυριαρχήσει στις εκλογές και με τον σχηματισμό κυβέρνησης ένα πρόσωπο από τα παλιά επιστρέφει στο Μέγαρο Μαξίμου ως υπουργός Επικρατείας.

Είναι ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος εντάσσεται στην ισχυρή επιτελική ομάδα, αποτελεί έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού και αναλαμβάνει έκτοτε να διαχειριστεί στοχοθετημένες αποστολές. Από το «ξεσκόνισμα» των νομοθετικών πρωτοβουλιών που λαμβάνει η κυβέρνηση, μέχρι τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, κάθε φορά που υπάρχει κάποιο ζήτημα.

Ο Σταύρος Παπασταύρου διαθέτει, άλλωστε, μακρά εμπειρία σε κρίσιμα πόστα. Ο Κώστας Καραμανλής τον είχε διορίσει γραμματέα Διεθνών Σχέσεων. Ο Αντώνης Σαμαράς στην πρωθυπουργική του θητεία, τον χρησιμοποίησε ως ισχυρό «όπλο» της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ήταν ο πιο στενός του συνεργάτης την περίοδο 2012-2015 και κατά γενική ομολογία είχε εξαιρετικά θετική συμβολή στη προσπάθεια της χώρας να παραμείνει στο ευρώ. Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον γνωρίζει από τα χρόνια του Κολλεγίου (όπου ήταν συμμαθητές) και ξέρει πολύ καλά τις δυνατότητές του.

Την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κυνηγήθηκε όσο λίγοι για λόγους πολιτικής αντεκδίκησης, αλλά δικαιώθηκε απόλυτα από τη Δικαιοσύνη.

Ο τεχνοκράτης Σταύρος Παπασταύρου βρίσκεται πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου συντονίζοντας το κυβερνητικό έργο.

Στο επιτελικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας είναι προαπαιτούμενο ένας εγκέφαλος «κομπιούτερ». Που ενημερώνεται διαρκώς, συνθέτει απόψεις, προτείνει λύσεις, προωθεί μεταρρυθμίσεις, διαχειρίζεται τις κρίσεις και μπαίνει μπροστά στις έκτακτες καταστάσεις. Όπως αυτές με το δύσκολο καλοκαίρι των πυρκαγιών και τις πλημμύρες που ακολούθησαν.

Χαρακτηρίζεται για την προσοχή του στην λεπτομέρεια, θέλει όλα να δουλεύουν ρολόι, γνωρίζει όσο λίγοι νομικά, όντας παράλληλα και δεινός διαπραγματευτής.

Ένας «statesman» με απόλυτη στοχοπροσήλωση, όπως λένε γι’ αυτόν.

Ο απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, ο αριστούχος απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και υπότροφος στο Χάρβαρντ, ο δεινός δικηγόρος σε θέματα κεφαλαιαγοράς, εταιρικού και τραπεζικού δικαίου, έχει πολλούς φίλους στην κυβέρνηση ακριβώς γιατί διαθέτει και το χάρισμα του… πυροσβέστη. Σβήνει, δηλαδή, τις μικρές εστίες φωτιάς προτού αυτές επεκταθούν.

Είναι επίσης αυτός που, με εντολή Μητσοτάκη, παίρνει πρώτος τηλέφωνο για να συγχαρεί υπουργούς, αλλά και για να τους… τραβήξει το αυτί όταν χρειάζεται.

Στα καθήκοντά του είναι να ενημερώνει το υπουργικό συμβούλιο για τις καλές πρακτικές νομοθέτησης, ενταγμένες στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων.

Βασικές προτεραιότητες σε όλα αυτά είναι η διατήρηση της ενότητας στην κυβέρνηση και η εξασφάλιση της συνοχής του νομοθετικού έργου.

Ο εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει καταφέρει να δικαιώσει και με το παραπάνω την επιλογή του. Επιβεβαιώνοντας αυτό που είχε πει κάποτε ο Αντώνης Σαμαράς: «Μακάρι η Ελλάδα να είχε 10 Παπασταύρου».

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

        
Δείτε όλη την λίστα